Međimurje Press
Policija

Policijsko vikend izvješće!

Dani vikenda 5., 6. i 7. studenoga 2021. godine

TEŠKE KRAĐE I KRAĐE

Na području Policijske uprave međimurske u dane vikenda evidentirane su dvije teške krađe i jedna krađa. U krađi je nastala materijalna šteta veća od 1.000 kuna.

Izdvajamo teške krađe:

1) U noći s 5. na 6. studenoga 2021. godine, u Štrigovi nepoznati počinitelj je provalio u benzinsku postaju odakle je ukrao cigarete.

Materijalna šteta utvrdit će se naknadno.

2) U subotu, 6. studenoga 2021. godine u Čakovcu, Ulici Katarine Zrinski nepoznati počinitelj je iz ugostiteljskog objekta ukrao originalni ključ ulaznih vrata. U nedjelju, u ranim jutarnjim satima, nakon što je objekt zatvoren ukradenim ključem ušao je u unutrašnjost odakle je ukrao novac.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.

RAZBOJNIŠTVO

Mursko Središće – u obiteljskoj kući počinjeno razbojništvo

U nedjelju, 7. studenoga 2021. godine u poslijepodnevnim satima u Murskom Središću dvoje nepoznatih počinitelja su počinili kazneno djelo Razbojništvo.

Naime, nepoznati počinitelji su došli do obiteljske kuće 85-godišnjaka i tražili ga vode, nakon čega ih je pustio u kuću. Potom su uz prijetnju tražili da im da nekoliko desetaka kuna, što je i učinio.

Nakon toga su ga fizički napali i uz prijetnju oštrim predmetom zatražili više novaca. S obzirom da kod sebe više novac nije imao, počinitelji su ispremetali prostorije kuće i udaljili se u nepoznatom smjeru. Oštećeni u događaju nije zadobio ozljede.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko stotina kuna.

Policija raspolaže opisom počinitelja; mladić i djevojka starosti između 15 i 20 godina, srednje tjelesne građe i visine oko 165 centimetara.

Molimo građane da ukoliko raspolažu s korisnim informacijama uz zajamčenu anonimnost da izvijeste policiju pozivom na broj 192, putem elektroničke pošte medjimurska@policijja.hr  ili mogu osobno pristupiti u prostorije najbliže policijske postaje.

Protiv počinitelja kaznenih djela podnijet će se kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.

Kako građani ne bi postali žrtve ovakvih i sličnih kaznenih djela savjetujemo:

ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ;
ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom, primjerice “bolesti”, nuđenja na prodaju “po povoljnim cijenama” raznih predmeta (knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i dr.), traženja milostinje, vode i sličnog – jer se izlažete riziku;
ako se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid;
kad ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama te zamolite susjeda da vas povremeno obiđe;
ukoliko su se sumnjive osobe dovezle automobilom zapišite registracijsku oznaku vozila te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila;
pokušajte upamtiti čim više detalja, odnosno izgled osobe, odjeću, visinu, govor, specifično obilježje na tijelu (madež, tetovaža..)
posumnjate li u osobe koje vam dolaze, a posebice ako je riječ o počinjenju kakvog kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj “192” !

 INFORMACIJA

Prometne nesreće tijekom proteklog vikenda

Tijekom proteklog vikenda dogodile su se ukupno tri prometne nesreće s materijalnom štetom.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama su:

– neprilagođena i nepropisna brzina – dvije prometne nesreće,

– ostale greške – jedna prometna nesreća.

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika prometnih nesreća tijekom vikenda utvrđena je kod dva vozača.

Najveća koncentracija u količini od 2,07 g/kg utvrđena je kod 46-godišnjeg vozača teretnog automobila čakovečkih registarskih oznaka koji je sudjelovao u prometnoj nesreći s materijalnom štetom, a koja se dogodila u nedjelju, 7. studenoga 2021. godine oko 17,45 sati, u Murskom Središću, Ulici Brezje. Naime, vozač brzinu kretanja vozila nije prilagodio osobinama i stanju kolnika (zavoj i radovi na cesti) te vidljivosti (noć). Zbog toga je izlaskom iz zavoja sišao izvan kolnika gdje je udario u cestovni jarak, a u nastavku kretanja u dvije ograde obiteljskih kuća. Tijekom vožnje vozač nije koristio sigurnosni pojas, kod sebe nije imao osobnu iskaznicu i vozačku dozvolu za koju je utvrđeno da je istekla. Vozač je uhićen i doveden u prostorije Policijske uprave međimurske te je protiv njega pokrenut prekršajni postupak.

Sjećanje na međimurske pripadnike SJP „RODA“

Povodom 30. godišnjice pogibije i nestanka međimurskih policajaca Željka Pongraca i Vlade Štampara, pripadnika Specijalne jedinice policije Policijske uprave Varaždin “RODA”,  koji su u sudjelovali u pokušaju proboja obruča oko Vukovara u akciji „Vihor“, u petak 5. studenoga 2021. godine u jutarnjim satima zaposlenici Policijske uprave međimurske ispunjeni zahvalnošću i ponosom u znak sjećanja odali su im počast.

Više informacija na internetskim stranicama Policijske uprave međimurske, ovdje.

DOPUNA INFORMACIJE

Provedena akcija „ALKOHOL“

Policijski službenici Policijske uprave međimurske (Mobilni tim), u suradnji s Policijskom upravom varaždinskom, u noći s 6. na 7. studenoga 2021. godine od 18,00 do 2,00 sati proveli su operativnu akciju „Alkohol“.

Tijekom provođenja akcije utvrđeno je ukupno 25 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

– upravljanje vozilom dok je u krvi prisutan alkohol – osam prekršaja:

– od 0,00 do 0,50 g/kg – jedan prekršaj,

– od 1,00 do 1,50 g/kg – četiri prekršaja,

– iznad 1,50 g/kg – dva prekršaja,

– vozači bicikla (čl. 199.st.10.) – jedan prekršaj,

– odbijanje alkotesta – jedan prekršaj,

– prekoračenje brzine kretanja u naselju,  od 10 do 20 km/h – jedan prekršaj,

– nekorištenje sigurnosnog pojasa – četiri prekršaja,

– upravljanje dok je vozačka dozvola oduzeta – jedan prekršaj,

– nepropisna uporaba mobitela – jedan prekršaj,

– nepropisno parkiranje – jedan prekršaj,

– osam ostalih prekršaja.

Najveća koncentracija alkohola u količini od 1,80 g/kg utvrđena je u subotu, 6. studenoga 2021. godine u 22,30 sati u Čakovcu, Ulici Vladimira Nazora, kod 25-godišnjeg vozača osobnog automobila čakovečkih registarskih oznaka.

U vrijeme provođenja operativne akcije nisu zabilježene prometne nesreće te nisu zatečeni počinitelji prometnih prekršaja u povratu.

Marina Soldat 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja