Međimurje Press
Policija

Predstavljen Projekt uvođenja digitalne osobne iskaznice!

Građani će korištenjem digitalne osobne iskaznice moći lakše, bez dolaska u policijsku upravu ili postaju, predati zahtjeve za dokumente (putovnica i vozačka dozvola), ali riješiti i druge poslove

Ministarstvo unutarnjih poslova i Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) provode projekt koji financira Europska unija iz fonda NextGeneration EU. Osnovni cilj projekta je potaknuti što veći broj građana na aktivaciju i korištenje nacionalnog identifikacijskog osobnog dokumenta. Građani će na taj način moći lakše, bez dolaska u policijsku upravu ili postaju, predati zahtjeve za dokumente, ali riješiti i druge poslove.

Danas (11. listopada 2022.) u sjedištu Policijske uprave međimurske s ciljem predstavljanja projekta javnosti te kako bi se što više građana potaklo na aktivaciju i korištenje digitalne osobne iskaznice, održana je konferencija za medije na kojoj je sudjelovala Ines Papeš iz Odnosa s javnošću AKD-a.

„Za aktivaciju osobne iskaznice više nije potreban čitač kartice, već građani mogu osobnu iskaznicu odmah aktivirati na aktivacijskom kiosku, koji se nalazi u zgradi sjedišta Policijske uprave međimurske (prostorija u kojoj su smještene referade za izradu osobnih dokumenata). U tome će im pomoći i naše studenti. Također, oni građani koji su ranije preuzeli osobnu, ali je još nisu aktivirali ili su izgubili PIN broj, mogu doći u policijsku upravu i zatražiti novi PIN te odmah aktivirati svoju osobnu iskaznicu”, pojasnila je Ines Papeš te istaknula kako je nova osobna iskaznica, ujedno i zdravstvena iskaznica, pošto se na njoj nalazi matični broj osiguranika.

Tijekom prvih devet mjeseci 2022. godine u Policijskoj upravi međimurskoj evidentiran je znatan porast rješavanja upravnih poslova građana u odnosu na 2020. i 2021. godinu. Tako je u prvih devet mjeseci ove godine zaprimljeno 15510 zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice, što je 36% više u odnosu na isto razdoblje lani, odnosno čak 100% više u odnosu na 2020. godinu. Također je podnijeto 2701 zahtjev za putovnice, što je za 100% više nego lani, a 220% više u odnosu na isto razdoblje 2020.godine. Djelatnice na šalterima obavile su i 2518 prijava prebivališta. Osim toga na svim ostalim poslovima oko rješavanju statusnih pitanja građana zabilježena su povećanja aktivnosti.

eOsobna i točka!

Dosadilo vam je šetati od šaltera do šaltera, nadajući se da je sljedeća točka na vašem putu, ujedno i posljednja? Otkažite turneju potrage za dokumentima jer od sad sve možete obaviti online!

Ministarstvo unutarnjih poslova i Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) provode Projekt uvođenja digitalne osobne iskaznice. Projekt digitalne osobne iskaznice financira Europska unija iz fonda NextGeneration EU.

Cilj provođenja kampanje je potaknuti što veći broj građana na aktivaciju i korištenje nacionalnog identifikacijskog osobnog dokumenta kako je definirano Zakonom o osobnoj iskaznici. Za aktivaciju osobne iskaznice više nije potreban čitač kartice, već građani mogu osobnu iskaznicu odmah aktivirati na aktivacijskom kiosku koji se nalazi u prostorijama Policijske uprave međimurske.

Nova osobna iskaznica donijela je čak šest noviteta, a ključan se odnosi na povezanost s mobilnom aplikacijom Certilia koja omogućava korištenje mobilnog digitalnog identiteta i pouzdano udaljeno potpisivanje dokumenata. Preuzimanjem udaljenog potpisnog certifikata, koji ima istu pravnu snagu kao i vlastoručni potpis, građani će putem mobilnih uređaja moći pravovaljano potpisivati digitalne dokumente. Mobilni identitet također olakšava korištenje e-usluga unutar sustava e-Građani jer omogućava pristup uslugama i putem mobitela ili tableta. Osim pristupačnosti i jednostavnog korištenja, eOsobna pruža i najvišu razinu sigurnosti uz dvostruku autentifikaciju i biometrijsku identifikaciju.

Uz aktiviranu eOsobnu građanima je dostupno više od 100 usluga putem platforme eGrađani pa se tako u samo nekoliko klikova može predati zahtjev za predati zahtjev za putovnicu ili vozačku dozvolu, zatražiti dostavu dokumenata na kućnu adresu, prijaviti novorođenče, upisati dijete u dječji vrtić, upotrebljavati portal zdravlja ili se naručiti za pregled kod liječnika.

Kako bi građani mogli koristiti novu funkcionalnost potrebno je aktivirati eOsobnu, zatražiti mobilni identitet i instalirati te aktivirati aplikaciju Certilia. Registracija i uporaba aplikacije je besplatna.

Za cijeli postupak potrebna je osobna iskaznica s čipom, PIN omotnica i mobitel. U slučaju gubitka inicijalnih podataka za registraciju i aktivaciju (PIN omotnica), građani mogu zatražiti nove u policijskoj upravi te na jednostavan način aktivirati eOsobnu i ostvariti pristup digitalnim uslugama uz najvišu razinu sigurnosti.

Neki od tih poslova mogu se rješavati i putem sustava eGrađani pa će tako onima koji aktiviraju eOsobnu rješavanje tih poslova biti lakše putem svog mobitela, bez potrebe dolaska u policijsku upravu ili policijsku postaju. Istovremeno, oni koji i dalje trebaju dolaziti u prostorije policije brže će i lakše doći na red jer će se djelatnice rasteretiti dijela poslova koji će se obavljati online.

Više informacija o ovoj temi može pronaći na internetskim stranicama: www.eid.hr.

Video upute za aktivaciju:

eOsobne iskaznice Aktivacija elektroničke osobne iskaznice – YouTube.

MobileID Aktivacija mobileID osobne iskaznice – YouTube

Video prikaz prijave u sustav e-građani: MobileID prijava u e-Građani.

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja