Međimurje Press
Policija

Predstavljene odredbe ZSPC-a vezane za negativne prekršajne bodove

Na današnjoj (8. listopada 2020.) tematskoj konferenciji održanoj u sjedištu Policijske uprave međimurske, načelnik Postaje prometne policije Čakovec, Siniša Šajnović okupljenim novinarima predstavio je i pojasnio odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje se odnose na negativne prekršajne bodove (čl. 286. – vozaču koji u razdoblju od dvije godine prikupi 12 negativnih bodova rješenjem će se ukinuti i oduzeti vozačka dozvola i mnoge dr.).

Zakon o sigurnosti prometa na cestama sa novim izmjenama i dopunama stupio je na snagu 1. kolovoza 2019. godine. Jedna od novosti je pravna posljedica pravomoćne osude vozača motornog vozila za upis negativnih prekršajnih bodova propisanih u članku 286. Negativni prekršajni bodovi iz ovoga članka brišu se iz evidencije nakon proteka dvije godine od dana pravomoćnosti odluke o prekršaju na temelju kojeg su upisani.

Od stupanja izmjena i dopuna ovog Zakona u Policijskoj upravi međimurskoj izdano je ukupno 117 rješenja o oduzimanju vozačke dozvole, od čega temeljem:
– čl. 286 st. 3. Mladom vozaču koji je u razdoblju od dvije godine prikupio devet negativnih prekršajnih bodova rješenjem će se ukinuti i oduzeti vozačka dozvola. Izdano je 7 rješenja o oduzimanju vozačke dozvole.
– čl. 286. st. 4. Vozaču koji je u razdoblju od dvije godine prikupio 12 negativnih prekršajnih bodova rješenjem će se ukinuti i oduzeti vozačka dozvola. Izdano je 28 rješenja o oduzimanju vozačke dozvole.
– čl. 286. st. 5. Mladom vozaču koji je u razdoblju od dvije godine prikupio devet negativnih prekršajnih bodova i vozaču koji je u razdoblju od dvije godine prikupio 12 negativnih prekršajnih bodova, a kojem je vozačka dozvola istekla, rješenjem će se odrediti da ne može podnijeti zahtjev za produljenje vozačke dozvole na rok od dvije godine, a zahtjev podnesen u roku od dvije godine će se rješenjem odbaciti. Izdano je 11 rješenja o oduzimanju vozačke dozvole.
– čl. 286. st. 6. Mladom vozaču koji je u razdoblju od dvije godine prikupio devet negativnih prekršajnih bodova i vozaču koji je u razdoblju od dvije godine prikupio 12 negativnih prekršajnih bodova, a vozačka dozvola je oduzeta ili prijavljena izgubljenom, rješenjem će se ukinuti vozačka dozvola. Izdano je 8 rješenja o oduzimanju vozačke dozvole.
– čl. 286. st. 7. Vozaču koji je prije stjecanja prava na upravljanje vozilom u razdoblju od dvije godine prikupio devet negativnih prekršajnih bodova rješenjem će se odrediti da ne može podnijeti zahtjev za izdavanje vozačke dozvole na rok od dvije godine, a zahtjev podnesen u roku od dvije godine će se rješenjem odbaciti. Izdano je 63 rješenja o oduzimanju vozačke dozvole.

Tabelarni prikaz negativnih prekršajnih bodova za određene prekršaje iz ZSPC-a

Još neke važne odredbe čl. 286. ZSPC-a

Nakon što su negativni prekršajni bodovi uzeti u obzir za donošenje rješenja iz stavaka 3. do 7. ovoga članka brišu se iz evidencije.

Osoba iz stavaka 3. do 6. ovoga članka može ponovo polagati vozački ispit istekom roka od dvije godine od dana izvršnosti rješenja iz stavaka 3. do 6. ovoga članka, nakon provedenog postupka osposobljavanja kandidata za vozače.

Osoba iz stavka 9. ovoga članka koja upravlja motornim vozilom nakon izvršnosti rješenja iz stavaka 3. do 6. ovoga članka, a prije ponovnog stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilom, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 20.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana.

Osoba iz stavka 7. ovoga članka koja upravlja motornim vozilom, a prije stjecanja prava na upravljanje vozilom, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 20.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana.

Vozaču koji je pravomoćnom odlukom o prekršaju proglašen krivim za prekršaj iz stavaka 10. i 11. ovoga članka izreći će se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od:
1) najmanje šest mjeseci, ako je prekršaj počinjen drugi put,
2) najmanje 12 mjeseci, ako je prekršaj počinjen treći odnosno svaki sljedeći put.

Stanje sigrnosti u cestovnom prometu na području Policijske uprave međimurske u prvih devet mjeseci 2020.

Tijekom prvih devet mjeseci 2020. godine na području Policijske uprave međimurske dogodilo se ukupno 326 prometnih nesreća (2019. godine 382 prometnih nesreća što je smanjenje za 56 prometnih nesreća ili 14,66 %), sedam prometnih nesreća s poginulim osobama (2019. godine šest prometnih nesreća s poginulim osobama, što je povećanje za jednu prometnu nesreću ili 16,67 %), 108 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama (2019. godine 145 prometnih nesreća što je smanjenje za 37 prometnih nesreća ili 25,52 %) i 211 prometnih nesreća s nastalom materijalnom štetom (2019. godine 231 prometnih nesreća što je smanjenje za 20 prometnih nesreća ili 8,66 %).

Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama bile su brzina neprimjerena uvjetima u 78 prometnih nesreća, dok je utjecaj alkohola uzrok u 98 prometnih nesreća.

Promatrajući svojstvo sudionika vidljivo je da su vozači osobnog automobila u 563 slučaja bili sudionici od ukupno 326 prometnih nesreća.

Smrtno je stradalo sedam sudionika (dva vozača osobnog automobila, vozač teretnog automobila, vozač motocikla i tri pješaka) što je isto stanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Teške tjelesne ozljede zadobilo je 25 sudionika (16 vozača osobnog automobila, tri putnika u osobnom automobilu, vozač motocikla, vozač traktora, tri pješaka i vozač bicikla) što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine (36) smanjenje za 11 sudionika ili 30,56 %.

Lake tjelesne ozljede zadobilo je 104 sudionika (70 vozača osobnog automobila, osam putnika u osobnom automobilu, 12 vozača bicikla, šest pješaka, tri vozača motocikla, tri vozača teretnog automobila i dva vozača mopeda) što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine (167) smanjenje za 63 sudionika ili 37,72 %.

Provjera statusa vozačke dozvole na internetskim stranicama MUP-a

MUP na svojim internetskim stranicama, temeljem serijskog broja vozačke dozvole, omogućuje provjeru stanja vozačke dozvole (važeća, nevažeća, ukinuta), broj negativnih prekršajnih bodova i izrečene zaštitne ili sigurnosne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom.

Status se može provjeriti putem kategorije „Status vozačke dozvole“ u glavnom izborniku web stranice, a bitno je znati da se ovime neće dostavljati niti jedan osobni podatak.

(rg)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja