Međimurje Press
Policija

Prevarili osobu starije dobi, u obiteljskoj kući pozlilo supružnicima, najava preventivno-represivne akcije!

PRIJEVARA

Dovršeno kriminalističko istraživanje za kazneno djelo Prijevara na štetu osobe starije životne dobi

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Policijske uprave međimurske sumnja se da su trojica muškaraca starosti 41, 38 i 25 godina,  ženska osoba starosti 28 godina i nepoznata muška osoba počinili kazneno djela Prijevara.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da su kazneno djelo počinili 16. prosinca 2021. godine u Čakovcu, u Travničkoj ulici na štetu osobe starije životne dobi.

Kazneno djelo su počinili na način da su najprije uspostavili telefonski kontakt s oštećenom osobom u kojem su se lažno predstavili kao djelatnici banke, a potom i kao policijski službenici koji provode kriminalističko istraživanje zbog navodno krivotvorenih novčanica, a koje osobe imaju kod sebe. Uvjeravajući ga na prijevaran način da se radi o krivotvorenim novčanicama od oštećenog su zatražili da radi daljnje provjere preda novac policijskim službenicima koji će doći na njegovu adresu. Ne sumnjajući u moguću prijevaru oštećeni im je predao novac, a nakon čega su se prevaranti udaljili iz kuće u nepoznatom smjeru.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko desetaka tisuća kuna.

Protiv počinitelja podnijeta je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

INFORMACIJA

Gornji Kuršanec – uslijed pomanjkanja kisika u obiteljskoj kući pozlilo supružnicima

U nedjelju, 23. siječnja 2022. godine oko 19,00 sati u Gornjem Kuršancu, Ulici Zrinskih, u obiteljskoj kući uslijed rada plinskog bojlera u kombinaciji s radom kuhinjske nape i peći na kruta goriva, došlo je do pomanjka kisika, odnosno do povišene koncentracije ugljičnog monoksida. Zbog toga je pozlilo supružnicima, 37-godišnjakinji i 29-godišnjaku, kojima je pružena liječnička pomoć u Županijskoj bolnici Čakovec, te su zadržani na promatranju.

Na mjesto događaja su izašli djelatnici Međimurje plina koji su utvrdili da u obiteljskoj kući nema ugrađenih adekvatnih dovoda zraka, zbog čega je došlo do pomanjkanja kisika.

S obzirom da je u tijeku sezona grijanja stambenih, poslovnih i gospodarskih prostora,  povećava se opasnost od moguće pojave požara, eksplozije i trovanja ugljičnim monoksidom (CO).

Zbog toga podsjećamo građane na poduzimanje slijedećih mjera:

  • redovito čistiti ventilacijske dovode i odvode zraka na vratima kupaonica ili kotlovnica,
  • plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) obavezno servisirati i to od ovlaštenih stručnih servisera jer ćete time povećati sigurnost i racionalizirati potrošnju goriva,
  • pregledati i očistiti dimnjake i dimovodne kanale od strane dimnjačara kao ovlaštene i odgovorne stručne osobe,
  • provesti savjete dimnjačara bez odlaganja,
  • poštivati rokove čišćenja dimnjaka i dimovodnih kanala.

Također potrebno je provjeriti:

  • da li je dimnjak ložišta oštećen (građevinska oštećenja) i da li je sam dimnjak izveden građevinski ispravno,
  • da li u blizini otvora za čišćenje dimnjaka ima gorivog materijala,
  • voditi li računa da se pepeo iz ložišta ne smije odlagati u vreće, kante ili druge posude od gorivog materijala,
  • pepeo iz ložišta ne odlažite na otvorenom prostoru neposredno uz gorivi materijal,
  • da li je iz prostora kotlovnice uklonjen sav zapaljivi materijal,
  • da li je u prostorima u kojima se upotrebljavaju plinska trošila izvedena ventilacija koja će spriječiti koncentraciju plina koja zbog eventualnog propuštanja može uzrokovati trovanje korisnika ili stvaranje eksplozivne smjese,
  • da li je eventualna rekonstrukcija ili dogradnja plinskih instalacija prijavljena ovlaštenom distributeru plina i rajonskom dimnjačaru,
  • da li se plinske boce nalaze u blizini izvora topline (peći na kruta goriva, radijatora i slično) 

KRAĐA

Čakovec – pronađeni počinitelji krađe iz trgovine 

Između 13. i 15. siječnja 2022. godine u Čakovcu, Zrinsko-frankopanskoj ulici, u trgovini nepoznati počinitelji su ukrali razne prehrambene i kozmetičke proizvode.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem nad maloljetnikom s područja Međimurske županije i 20-godišnjakom s područja Općine Pribislavec utvrđene su osnove sumnje da su počinili opisano kazneno djelo.

Protiv počinitelja podnijete su kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu, dok je maloljetnik predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske.

INFORMACIJA 

Najava preventivno-represivne akcije „Pješaci i vozači bicikla, oprez!“

U srijedu, 26. siječnja 2022. godine tijekom dana policijski službenici Policijske uprave međimurske provest će preventivno-represivnu akciju „Pješaci i vozači bicikla, oprez!“.

Ova akcija prvenstveno je usmjerena prema pješacima i biciklistima, kao najugroženijoj skupini sudionika u cestovnom prometu.

Pojačanim nadzorom pješaka i biciklista tijekom najavljene akcije želi se povećati njihova sigurnost u cestovnom prometu te podići svijest o potrebi, ali i zakonskoj obvezi obilježavanja spomenute kategorije sudionika reflektirajućim materijalima.

Tijekom akcije nadzirat će se kretanje pješaka i biciklista s posebnim naglaskom na pravilno prelaženje kolnika, korištenje reflektirajućih materijala, kao i nadzor tehničke ispravnosti bicikla.

Policijski službenici će tijekom akcije sudionicima u prometu dijeliti reflektirajuće promidžbene materijale koje su osigurali Koordinacijski odbor „Čakovec grad prijatelj djece“ i Nacionalni plan sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske.

POLICIJSKA SLUŽBENICA

ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Marina Soldat                       

 

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja