Međimurje Press
Policija

Prijevara!

Četvrtak, 26. studenoga 2020. godine

PRIJEVARA

OPREZ, učestale prijevare prilikom pokušaja realizacije „povoljnih“ kredita putem društvenih mreža

Dosad provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je 56-godišnjak u cilju realizacije kredita u nekoliko navrata kupio desetak tzv. A-bonova, svaki vrijednosti nekoliko stotina kuna te ih potom fotografirao mobitelom i putem internetske aplikacije namijenjene za komunikaciju, poslao nepoznatoj osobi s registriranim profilom na društvenoj mreži putem koje je oglašavao i nudio „povoljne“ kredite.

Pošto oštećenom nije isplaćen obećani kredit, niti mu je vraćen novac kojeg je uplatio s ciljem realizacije kredita, smatra da je prevaren te je događaj prijavio policiji.

Kriminalistička istraživanja se nastavljaju kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog događaja i otkrio počinitelj.

Kako smo već ranije izvijestili javnost i medije, u posljednje vrijeme učestala je pojava raznih ponuda kredita putem oglasa na društvenim mrežama te pokušaja prijevara putem objave oglasa na raznim aplikacijama za brzu komunikaciju putem mobitela.

Upozoravamo građane da ne nasjedaju na ovakve i slične ponude „povoljnih“ kredita putem društvenih mreža te da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije kako ne bi postali žrtve kaznenog djela. Najbolji način zaštite od ovakvih vrsta prijevara je ignoriranje svih sumnjivih obavijesti o povoljnim i brzim realizacijama kredita putem društvenih mreža i dr. sredstava komunikacije putem interneta. 

Ako vam je potreban kredit, najsigurnija realizacija još uvijek je putem banke, direktno u poslovnici. 

Također, savjetujemo da se prilikom komunikacije na društvenim mrežama i putem raznih aplikacija striktno pridržavate općih uputa o čuvanju osobnih podataka. 

PRISILA PREMA SLUŽBENOJ OSOBI / OMALOVAŽAVANJE ILI VRIJEĐANJE POLICIJSKIH SLUŽBENIKA / UPORABA SREDSTAVA PRISILE / PREKRŠAJ U CESTOVNOM PROMETU

Pedeset četverogodišnjak osumnjičen za kazneno djelo prisile prema službenoj osobi

Jučer, 26. studenoga 2020. godine u 16 sati i 45 minuta u Čakovcu, na parkiralištu trgovačkog centra u Športskoj ulici, prilikom utvrđivanja prometnog prekršaja nepropisnog parkiranja osobnog automobila, čakovečki registarskih oznaka, policijskim službenicima Postaje prometne policije Čakovec, pristupio je nepoznati muškarac. Nakon što je stavio stvari u nepropisno parkirani automobil, odbio je suradnju s policijskim službenicima vezano uz postupak utvrđivanja prekršaja. Ujedno, pritom je vrijeđao i omalovažavao policijske službenike raznim pogrdnim riječima. Nakon toga sjeo je u automobil i krenuo prema policijskom službeniku koji se nalazio neposredno ispred automobila te ga pritom udario u nogu. Policijski službenik uspio se izmaknuti, dok se vozač automobilom udaljio s mjesta događaja.

Policijski službenici odmah su krenuli u potjeru za odbjeglim vozačem te su ga uspjeli sustići i zaustaviti na parkiralištu drugog, obližnjeg trgovačkog centra.

Vozač je uhićen i uz primjenu sredstava prisile priveden u policijsku postaju na kriminalističko istraživanje.

Tijekom istraživanja utvrđeno je da se radi o 54-godišnjaku sa šireg područja grada Murskog Središća. Osnovano se sumnja da je u opisanom događaju počinio kazneno djelo prisile prema službenoj osobi te će se protiv njega podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Također, tijekom istraživanja utvrđeno je kako je 54-godišnjak počinio nekoliko prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cesta i prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (članak 17. – vrijeđanje i omalovažavanje policijskih službenika) zbog čega je izdavanjem prekršajnih naloga novčano sankcioniran u ukupnom iznosu od 10.800 kuna uz izricanje zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od tri mjeseci.

U opisanom događaju policijski službenik nije ozlojeđen, dok je 54-godišnjak lakše ozlijeđen prilikom primjene sredstava prisile.

TEŠKE KRAĐE I KRAĐE – DOPUNE INFORMACIJA

  1. Preloški policajci otkrili počinitelja tri teške krađe te jedna teške krađe u pokušaju

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem osnovano se sumnja kako je 20-godišnjak s područja općine Legrad (Koprivničko-križevačka županija), počinio tri kaznena djela teške krađe te jedno kazneno djelo teške krađe u pokušaju.

Naime, sumnja se kako je osumnjičeni sredinom siječnja ove godine nedaleko Donje Dubrave, provalio u vikendicu, vlasništvo 62-godišnjaka, odakle je ukrao auto radio, prijenosni uređaj za pohranu podataka (tzv. USB stick) te razna alkoholna pića. Materijalna šteta procijenjena je na nekoliko stotina kuna.

Također, sredinom siječnja osumnjičeni je nedaleko Donje Dubrave, provalio u vikendicu, vlasništvo 53-godišnjaka, odakle je ukrao razna alkoholna pića. Potom je provalio i u susjednu vikendicu, vlasništvo 60-godišnjaka te također, ukrao razna alkoholna pića. Ukupna materijalna šteta procijenjena je na više stotina kuna.

Nadalje, krajem siječnja nedaleko Donjeg Vidovca, osumnjičeni je provalio u vikendicu, vlasništvo 55-godišnjaka, odakle je ukrao razne prehrambene proizvode, kuhinjske noževe i alkoholna pića. Materijalna šteta procijenjena je na više stotina kuna.

Istraživanjem je utvrđeno kako je osumnjičeni početkom veljače nedaleko Donjeg Vidovca, pokušao provaliti u vikendicu, vlasništvo 59-godišnjaka, ali u tome nije uspio.

Tijekom istraživanja policijski službenici Policijske postaje Prelog pronašli su dio ukradenih predmeta te su ih vratili vlasnicima.

Protiv osumnjičenog 20-godišnjaka podnijet će se posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu, kao dopuna prethodno dostavljenim kaznenim prijavama protiv nepoznatog počinitelja.

  1. Čakovečki policajci otkrili počinitelje krađe i teške krađe na gradilištima stambenih zgrada u Čakovcu

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem osnovano se sumnja kako su 19-godišnjak i 28-godišnjak, obojica s područja općine Pribislavec, počinili kaznena djela teške krađe i krađe.

Naime, sumnja se kako su sredinom studenoga ove godine u Čakovcu, na gradilištu stambene zgrade u Ulici Martane, provalili u skladišni kontejner, odakle su ukrali stotinjak metara električnih kablova. Potom su na zgradi u izgradnji presjekli i ukrali nekoliko desetaka metara električnih kablova. Materijalna šteta ovim kaznenim djelom procijenjena je na nekoliko tisuća kuna.

Ujedno, istraživanjem je utvrđeno kako je osumnjičeni dvojac u razdoblju od 6. do 9. studenoga ove godine u Čakovcu, na gradilištu stambene zgrade u Ulici Marije Zidarić, pomoću podesnog alata prerezao te potom ukrao nekoliko desetaka metara električnih kablova s postavljene građevinske dizalice. Materijalna šteta procijenjena je na desetak tisuća kuna.

Protiv osumnjičenih podnijet će se posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu, kao dopuna prethodno dostavljenim kaznenim prijavama protiv nepoznatog počinitelja.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja