Međimurje Press
Policija

Prilikom šetnje šumom pronašao minobacačku minu

Dani vikenda, 27., 28. i 29. studenoga 2020. godine

KRAĐE I TEŠKE KRAĐE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda evidentirane su četiri krađe i dvije teške krađe. Materijalna šteta kod dvije evidentirane krađe pojedinačno se procjenjuje na manje od tisuću kuna, dok se kod preostale dvije krađe pojedinačno procjenjuje na više od tisuću kuna.

Izdvajamo provalu u objekte spremišta i skladišta u Murskom Središću.

U noći sa četvrtka na petak (26./27. studenoga 2020.) u Murskom Središću, Ulici Josipa Broza Tita, nepoznati počinitelj provalio je u objekt spremišta, ali iz njega nije ništa ukrao. Potom je provalio u skladište nasuprot spremišta, odakle je ukrao razni električni alat te nekoliko setova nasadnih ključeva.

Materijalna šteta prema izjavi 78-godišnjeg vlasnika procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

RAČUNALNA PRIJEVARA

Prijevare prilikom kupovine proizvoda putem interneta

Dosad poduzetim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je 46-godišnjak sredinom listopada ove godine na jednoj od društvenih mreža pronašao oglas putem kojeg se nudi na prodaju razni električni i akumulatorski alat uz značajne popuste. Slanjem poruka putem komunikacijske aplikacije stupio je u kontakt s nepoznatim oglašivačem vezano uz kupovinu alata vrijednog oko pet tisuća kuna. Potom je na zahtjev oglašivača u nekoliko navrata putem spomenute aplikacije poslao poruke s brojevima svoje bankovne kartice i zaporkama tzv. token uređaja, pošto ga je oglašivač uspio uvjeriti kako nisu zaprimili njegovu uplatu. Oštećeni je nešto kasnije primijetio kako je u nekoliko transakcija s njegovog tekućeg računa ukupno isplaćeno petnaestak tisuća kuna, a koje nije odobrio. Nakon toga pokušao je stupiti u kontakt s oglašivačem, ali u tome nije uspio te smatra da je prevaren zbog čega je događaj prijavio policiji.

Kriminalistička istraživanja se nastavljaju kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog događaja te otkrio počinitelj.

I ovaj događaj dobar je povod da ponovno upozorimo građane kako se na raznim društvenim mrežama i drugim komunikacijskim aplikacijama pojavljuju, u najmanju ruku vrlo sumnjivi oglasi, putem kojih se nude na prodaju razni proizvodi uz značajne popuste.

Sve takve oglase potrebno je pažljivo razmotriti te uzeti u obzir s velikom dozom predostrožnosti i sumnjičavosti jer iza njih se potencijalno mogu skrivati vrlo dovitljivi prevaranti.

Ni u kom slučaju prilikom kupovine na internetu nemojte putem raznih komunikacijskih aplikacija ili e-poštom slati prodavatelju brojeve svojih bankovnih kartica sa zaporkama token uređaja, pošto provjerene internetske trgovine ne prodaju artikle na takav način. Budite uvjereni kada vas prodavatelj traži broj bankovne kartice i zaporku token uređaja da se radi o prijevari. Odmah prekinute komunikaciju i kupovinu proizvoda koje nude takvi oglašivači.

Internetska trgovina u vrijeme pandemije koronavirusa u značajnom je porastu, ali kod takvog načina kupovine, posebice plaćanja potreban je dodatan oprez jer mnogobrojni prevaranti neprestano vrebaju.

PROMETNE NESREĆE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Tijekom proteklog vikenda na međimurskim prometnicama evidentirano je pet prometnih nesreća, od čega jedna prometna nesreća s poginulom osobom u kojoj je smrtno stradao 42-godišnji vozač osobnog automobila, jedna prometna nesreća s ozlijeđenim osobama u kojoj je lakše ozlijeđen 71-godišnji vozač električnog bicikla te tri prometne nesreće s nastalom materijalnom štetom.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama:

– nepropisna i neprilagođena brzina, tri prometne nesreće,

– nepoštivanje prednosti prolaska, jedna prometna nesreća,

– nepropisno okretanje, skretanje i vožnja unatrag, jedna prometna nesreća.

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika prometnih nesreća tijekom proteklog vikenda utvrđena je kod dvojice vozača, a najveća koncentracija od 0,29 promila utvrđena je kod 20-godišnjeg vozača osobnog automobila. U nedjelju, 29. studenoga oko 17 sati u Ivanovcu, na raskrižju ulica Gornji Vidovec i Josipa Broza u svojstvu „mladog vozača“ skrivio je prometnu nesreću u kojoj je lakše ozlijeđen 71-godišnji vozač električnog bicikla.

NAROČITO DRSKO I NEPRISTOJNO PONAŠANJE

Dvadesetogodišnjak u Čakovcu drskim i nepristojnim ponašanjem uznemiravao građane

U petak, 27. studenoga 2020. godine nešto poslije 18 sati u Čakovcu, na potezu od Ulice kralja Tomislava do Franjevačkog trga, pod utjecajem alkohola od 1,17 promila, javni red i mir na naročito drzak i nepristojan način narušavao je 20-godišnjak. Tijekom prolaska spomenutom ulicom i trgom, vikao je i galamio na prolaznike te pritom razbio staklo na oglasnom panou. Na takvo drsko, nepristojno i nezakonito ponašanje upozorio ga je 31-godišnji prolaznik, kojeg je počinitelj potom pljunuo u lice.

Dolaskom na mjesto događaja policijski službenici Policijske postaje Čakovec uhitili su 20-godišnjaka te ga priveli na kriminalističko istraživanje.

Istraživanjem je utvrđeno kako je 20-godišnjak s područja grada Čakovca počinio prekršaj iz čl. 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te će se protiv njega podnijeti optužni prijedlog prekršajnom odjelu Općinskog suda u Čakovcu.

PRONALAZAK NEEKSPLODIRANIH EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Prilikom šetnje šumom građanin pronašao minobacačku minu

Jučer, 29. studenoga 2020. godine nešto poslije 16 sati u Štrigovi, predjelu zvanom „Štrigovčak“, prilikom šetnje šumom 27-godišnjak pronašao je minskoeksplozivno sredstvo.

Na mjesto pronalaska upućen je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave međimurske, koji je utvrdio da se radi o minobacačkoj mini, kalibra 82 mm, zaostaloj iz Drugog svjetskog rata.

Pošto stanje pronađenog minskoeksplozivnog sredstva nije predstavljalo opasnost za transport i skladištenje, mina je pohranjena u skladištu Policijske uprave međimurske do uništenja.

U slučaju pronalaska minskoeksplozivnog sredstva u prirodi, potrebno je dobro zapamtiti lokaciju i označiti ju nekih iz daljine vidljivim predmetom te po mogućnosti utvrditi točnu lokaciju uz uporabu GPS sustava navigacije. Nakon toga odmaknite se na sigurnu udaljenost od pronađenog ubojitog sredstva i pronalazak odmah dojavite policiji na broj 192. Na teren će izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite, koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti ili uskladištiti.

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja