Međimurje Press
Policija

Priopćenje Policijske uprave međimurske, za četvrtak 2. travnja 2020.

NEDOZVOLJENA UPORABA OSOBNIH PODATAKA

Osumnjičen (34) za kazneno djelo nedozvoljene uporabe osobnih podataka

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je 34-godišnjak s područja grada Čakovca, počinio kazneno djelo nedozvoljene uporabe osobnih podataka.

Naime, sumnja se da je u utorak, 17. ožujka 2020. godine putem ovlaštenog registra domene privatnog trgovačkog društva iz Varaždina, registrirao internetsku domenu za prikupljanje podataka od građana o kršenju izrečenih mjera samoizolacije. Spomenutu domenu registrirao je u ime privatnog trgovačkog društva iz Zaprešića te je na taj način aktivirao sustav prikupljanja, obrađivanja i korištenja osobnih podataka građana, a koje su oni ostavljali na navedenoj domeni ispunjavajući predviđeni obrazac za prijavu osoba koje krše samoizolaciju.

Tako je u razdoblju od 20. do 24. ožujka 2020. godine putem e-mail servisa čiji se serveri nalaze u SAD-u , odaslano pedesetak e-mailova Ministarstvu unutarnjih poslova s prikupljenim osobnim podacima građana.

Nedavno smo upozorili građane kako Ministarstvo unutarnjih poslova ne prikuplja osobne podatke putem raznih aplikacija o kršenju izrečenih mjera samoizolacije.

Ovo kriminalističko istraživanje, koje je rezultirao podnošenjem kaznene prijave, inicirano je zaprimljenim dojavama naših građana da se putem raznih aplikacija zaprimaju obavijesti putem kojih se od njih traži da zbog izrade evidencije o prekršiteljima mjera samoizolacije dostave svoje osobne podatke.

PONOVNO UPOZORAVAMO!

Ne dostavljate osobne podatke nikome jer postoji opasnost da će biti zloupotrijebljeni.

Svaki pokušaj neovlaštenog prikupljanja vaših osobnih podataka prijavite policiji na 192.

IZAZIVANJE PROMETNE NESREĆE / ZATVARANJE ŽUPANIJSKIH I LOKALNIH CESTA

Vozač (43) kombija pod utjecajem alkohola izazvao prometnu nesreću u kojoj je smrtno stradao 32-godišnji motociklist

Jučer, 2. travnja 2020. godine oko 16 sati i 10 minuta na raskrižju ulica Rade Končara i Vladimira Nazora u Novom Selu Rok, dogodila se prometna nesreća u kojoj je smrtno stradao 32-godišnji motociklist.

Vozač VW Transportera, čakovečkih registarskih oznaka, upravljajući pod utjecajem alkohola od 1,47 promila (istek vozačke dozvole u lipnju 2019.), obavljao je skretanje s kolnika Ulice Rade Končara na kolnik Ulice Vladimira Nazora te tom prilikom nije propustio nadolazeći motocikl iz suprotnog smjera. Zbog oduzimanja prednosti prolaska u stražnji dio kombija, prednjim dijelom Kawasakija, čakovečkih registarskih oznaka, naletio je 32-godišnji motociklist. Uslijed siline udara motocikl i njegov vozač odbačeni su izvan kolnika na zemljanu površinu, gdje je motociklist udario u metalni stup postavljenog prometnog znaka. Nažalost, liječnički tim hitne medicinske pomoći na mjestu događaja konstatirao je smrt motocikliste.

Očevid prometne nesreće u suradnji s policijskim službenicima obavila je zamjenica županijske državne odvjetnice te je pritom naložila sudsku obdukciju.

Od 16.25 do 20.47 sati zbog obavljanja očevida za sav promet je bila zatvorena Ulica Rade Končara te se odvijao okolnim ulicama.

Uz kaznenu prijavu zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu 43-godišnji vozač kombija tijekom današnjeg dana predat će se pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske.

Preminuli 32-godišnji motociklist šesta je žrtva na međimurskim prometnicama u ovoj godini.

INFORMACIJA

Vlada usvojila izmjene koje se odnose na valjanost isprava građana u vrijeme epidemije

Jučer, 2. travnja 2020. godine, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana je 222. sjednica Vlade Republike Hrvatske. S ciljem smanjivanja socijalnih kontakata u trenutnoj situaciji te smanjivanja potrebe kontakata sa službenim osobama u policijskim upravama i postajama, vezano uz suzbijanje širenja koronavirusa, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović obrazložio je Nacrte prijedloga zakona o dopunama Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana, Zakona o osobnoj iskaznici, Zakona o sigurnosti prometa na cestama te Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.

Više na poveznici.

Danijela TURK

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja