Međimurje Press
Policija

Protekli vikend uz Pu međimursku!

TEŠKA KRAĐA I KRAĐE

Tijekom vikenda evidentirana jedna teška krađa i četiri krađe

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda, za 29. i 30. travnja i 1. svibnja 2022. godine, evidentirana je jedna teška krađa i četiri krađe. Materijalna šteta se kod tri krađe procjenjuje na više od 1.000 kuna, dok se kod jedne krađe procjenjuje na manje od 1.000 kuna.

Izdvajamo krađe novca iz obiteljskih kuća u Strahonincu i Železnoj Gori:

  • Između 27. i 29. travnja 2022. godine u Strahonincu, nepoznati je počinitelj iz jedne od prostorija obiteljske kuće ukrao strani i domaći novac.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko stotina tisuća kuna.

  • U petak, 29. travnja 2022. godine u Železnoj Gori, nepoznati je počinitelj iz otključane kuće, u jednoj od prostorija ukrao domaći novac.

Materijalna šteta procjenjuje se na više desetaka tisuća kuna.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.

Podsjećamo građane na mjere samozaštite na koje trebaju obratiti pažnju kako ne bi postali žrtve ovih vrsta kaznenih djela:

  • uvijek zaključavajte ulazna vrata kuće i druge popratne objekte, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni. Ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata, jer lopovi vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u vaš stan i u kratkom vremenu odnose novac, te druge vrijedne predmete,
  • ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i slično, lopovi znaju da ondje treba tražiti,
  • nemojte tik uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka,
  • u stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata, pa se osigurajte dobrom bravom i čvrstim zasunom za djelomično otvaranje vrata,
  • na obiteljskim kućama česte su mete lopova prozori, velike staklene površine na vratima i slično, pa ugradite dodatnu zaštitu,
  • postavite vanjsko osvjetljenje jer lopovi vole mrak. Možete odabrati rasvjetu tokom cijele noći koja se automatski pali u sumrak, svjetiljke sa senzorom za kretanje ili osvjetljenje upravljano s automatskim vremenskim prekidačem.

Prilikom uočavanja bilo kakvih sumnjivih događaja ili osoba neobičnog ponašanja u blizini vašeg doma ili poslovnog prostora, ne dvojite odmah nazovite policiju na broj 192.

PRONALAZAK NEEKSPLODIRANIH EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

U poljskom predjelu između Gardinovca i Držimurca pronađena ručna bomba

U subotu, 30. travnja 2022. godine oko 13,00 sati u poljskom predjelu između Gardinovca i Držimurca prilikom radova na polju građanin je pronašao ručnu bombu M-79.

Na mjesto događaja izašao je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave međimurske, koji je na mjestu pronalaska u kontroliranim i sigurnosnim uvjetima uništio eksplozivno sredstvo.

Zahvaljujemo građaninu na suradnji i pozivamo javnost da i ubuduće svaki pronalazak minsko-eksplozivnih sredstava prijave policijskoj postaji ili policijskoj upravi pozivom na broj 192.

Također, želimo ponovno podsjetiti javnost na akciju „Manje oružja, manje tragedija“ koja omogućuje dragovoljnu predaju oružja i minsko-eksplozivnih sredstava u neograničenom vremenu bez sankcija.

PROMETNE NESREĆE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Na prometnicama Međimurske županije evidentirano pet prometnih nesreća

Tijekom proteklog vikenda dogodilo se ukupno pet prometnih nesreća, od čega dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, dvije prometne nesreće s nastalom materijalnom štetom te jedna prometna nesreća za koju će se kvalifikacija ozljeda utvrditi naknadno.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama su:

– nepropisna i neprilagođena brzina – jedna prometna nesreća,

– nepoštivanje prednosti prolaska – dvije prometne nesreće,

– nepropisno okretanje, skretanje i vožnja unatrag – jedna prometna nesreća,

– ostali uzroci – jedna prometna nesreća.

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika prometnih nesreća tijekom dana vikenda utvrđena je kod dva vozača.

Najveća koncentracija alkohola u količini od 2,18 g/kg utvrđena je kod 20-godišnjeg vozača osobnog automobila, koji je sudjelovao u prometnoj nesreći za koju se čeka kvalifikacija ozljeda.

Naime, u nedjelju, 1. svibnja 2022. godine oko 16,40 sati, u Vučetincu, dogodila se prometna nesreća u kojoj je 20-godišnji vozač osobnog automobila čakovečkih registarskih oznaka  obavljao skretanje ulijevo, na kolni ulaz, a da nije propustio sva vozila koje dolazeći iz suprotnog smjera zadržavaju smjer kretanja. Zbog toga je vozilom udario u bicikl, kojim je iz suprotnog smjera upravljao 46-godišnji vozač i koji je uslijed udara pao na kolnik.

Ozlijeđeni vozač je vozilom hitne pomoći prevezen u Županijsku bolnicu Čakovec gdje će se ozlijede naknadno okvalificirati.

Vozač je uhićen i doveden u prostorije Policijske uprave međimurske.

U osobnom automobilu kao putnik nalazio se 47-godišnjak koji se kao sudionik u prometu odbio podvrći alkotestu te je policijske službenike vrijeđao i omalovažavao raznim pogrdnim riječima. Zbog toga je uhićen i doveden u prostorije Policijske uprave međimurske.

Protiv 20-godišnjeg vozača i 47-godišnjeg putnika pokrenut je prekršajni postupak.

INFORMACIJE

  • Održano županijsko natjecanje „Sigurno u prometu 2022.“

U petak, 29. travnja 2022. godine, u jutarnjim satima, u Osnovnoj školi Goričan u Goričanu organizaciji Auto kluba Čakovec, Osnovne škole Goričan te Policijske uprave međimurske za osnovnoškolce Međimurske županije održano je županijsko natjecanje učenika „Sigurno u prometu 2022.“.

Više informacija na internetskim stranicama Policijske uprave međimurske, ovdje.

  • Policijski službenici proveli preventivne aktivnosti za učenike Osnovne škole Donji Kraljevec 

U petak, 29. travnja 2022. godine između 8,00 i 10,00 sati u Hodošanu, u Ulici braće Radić temeljem dobre suradnje i poziva Zaštitarsko-ekološke udruge Prode Hodošan, kontakt policajci Policijske postaje Prelog u suradnji s policijskim službenikom za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave međimurske, proveli su razne preventivne aktivnosti za 50-ak učenika nižih razreda Osnovne škole Donji Kraljevec i njihovih nastavnika.

Više informacija na internetskim stranicama Policijske uprave međimurske, ovdje.

POLICIJSKA SLUŽBENICA

ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Marina Soldat 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja