Proteklog vikenda evidentirano 10 krađa

KRAĐA

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave međimurske nisu evidentirane teške krađe, dok je evidentirano 10 krađa od kojih izdvajamo sljedeće:

  • U petak, 23. rujna u večernjim satima u Čakovcu, Ulici Otona Župančića, nepoznati počinitelj s terase obiteljske kuće, vlasništvo 64-godišnjakinje, ukrao je torbicu u kojoj se nalazio mobitel te novčanik s novcem, bankovnim karticama i raznim dokumentima.

Materijalna šteta procjenjuje se na više tisuća kuna.

  • U nedjelju, 25. rujna oko podneva u Čakovcu, Ulici Josipa Štolcera Slavenskog, nepoznati počinitelj je iz nezaključane kuće, vlasništvo 81-godišnjakinje, ukrao je torbicu u kojoj se nalazio novčanik s novcem, bankovnim karticama i raznim dokumentima.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

IZAZIVANJE PROMETNE NESREĆE

U petak, 23. rujna oko 8 sati i 30 minuta u Gornjoj Dubravi dogodila se prometna nesreća u kojoj je teško ozlijeđena 66-godišnja putnica iz osobnog automobila.

Vozačica osobnog automobila, slovenskih registarskih oznaka, u zavoju izgubila je nadzor nad vozilom te izletjela izvan kolnika u cestovni jarak, gdje je prednjim dijelom vozila udarila u betonski propusni most.

Vozilom hitne medicinske pomoći putnica iz osobnog automobila prevezena je u Županijsku bolnicu u Čakovcu, gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđena te je zadržana na liječenju.

Zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu protiv 22-godišnje vozačice, slovenske državljanke, podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

INFORMACIJA

  • Rezultati akcija „Alkohol”

U noći s 24. na 25. rujna (subota/nedjelja) od 21 do 5 sati, policijski službenici Policijske uprave međimurske proveli su aktivnosti iz operativne akcije „Alkohol“.

Tijekom provođenja akcije, utvrđeno je ukupno 22 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

– 15 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola,

– jedan prekršaj nepropisne brzine te

– šest ostalih prekršaja.

Najveća koncentracija alkohola od 1,82 promila utvrđena je kod 41-godišnjeg vozača osobnog automobila.

  • Prometne nesreće tijekom vikenda

Tijekom proteklog vikenda dogodile su se četiri prometne nesreće, jedna s ozlijeđenom osobom i tri s materijalnom štetom. Teške ozljede zadobila je 66-godišnja putnica u osobnom automobilu, sudionica prometne nesreće koja se dogodila u petak 23. rujna oko 8 sati i 30 minuta u Gornjoj Dubravi.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama:

– neprilagođena brzina, jedna prometna nesreća,

– nepropisno mimoilaženje, jedna prometna nesreća,

– ostale greške, dvije prometne nesreće.

Prisutnost alkohola u organizmu kod sudionika prometnih nesreća tijekom vikenda utvrđena je kod vozača osobnog automobila, i to u koncentraciji 1,43 promila, sudionika prometne nesreće s materijalnom štetom u Nedelišću.

  • Provođenje aktivnosti na suzbijanju rizičnih ponašanja mladih – Siguran početak školske godine 2016./2017.

Povodom početka nove školske godine na području Međimurske županije policijski službenici Policijske uprave međimurske u suradnji s drugim nadležnim službama (komunalni redari, inspekcijske službe i dr.) proveli su pojačane preventivno-represivne aktivnosti s ciljem zaštite mladih od neprihvatljivih i rizičnih čimbenika, koji kao takvi generiraju delinkventna ponašanja s višestruko štetnim posljedicama. Provođenjem ovih aktivnostima nastojalo se smanjiti kažnjiva i neprihvatljiva ponašanja mladih te ih usmjeriti pozitivnim i društveno prihvatljivim ponašanjima i vrijednostima.

Tijekom provođenja spomenutih aktivnosti policijski službenici obilazili su poznate punktove, okupljališta mladih u zonama trgovačkih i ugostiteljskih kompleksa, odgojno-obrazovnih ustanova, parkova, igrališta i drugih javnih prostora, kojom prilikom su provođene aktivnosti usmjerene na poštivanje zakonskih odredbi koje se tiču postupanja prema maloljetnim osobama:

zabrana noćnih izlazaka osobama mlađim od 16 godina – članak 93. Obiteljskog zakona;

– zabrana usluživanja, odnosno dopuštanja konzumiranja alkoholnih pića, drugih pića i/ili napitaka koji sadržavaju alkohol u ugostiteljskom objektu osobama mlađim od 18 godina – članak 13. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti;

– davanje alkoholnih pića pijanoj osobi i maloljetniku ispod 16 godina – članak 19. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira;

– zabrana prodaje duhanskih proizvoda osobama mlađim od 18 godina – članak 11. Zakona o ograničenju uporabe duhanskih proizvoda;

zabrana prodaje alkoholnih pića i drugih pića koja sadrže alkohol, duhana i duhanskih proizvoda osobama mlađim od 18 godina – članak 11. Zakona o trgovini;

– zabrana upravljanja vozilom mladog vozača ako u organizmu ima alkohola ili droga – članak 199. Zakona o sigurnosti prometa na cestama te

– zabrana posjedovanja i uporabe droga – članak 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga,

nepoštivanje odredbi odluka međimurskih gradova i općina o zabrani konzumiranja alkohola na javnim površinama.

Tijekom provođenja pojačanih preventivno-represivnih mjera i radnji utvrđena su slijedeća nezakonita ponašanja:

– jedna osoba mlađa od 16 godina zatečena je zabranjenom noćnom izlasku;

– 36 osoba zatečeno je u kršenju Odluka Grada Čakovca  i Preloga o zabrani konzumacije alkoholnih pića na javnim površinama (izdana upozorenja).

Nadalje, u blizini ugostiteljskih objekata u Čakovcu, Prelogu i Donjem Kraljevcu, uz korištenje Mobilnog preventivnog centra policije, pojačano je postupanje policijskih službenika u cilju prevencije asocijalnog ponašanja mladih. Tom prilikom posjetiteljima su predstavljene preventivne aktivnosti iz projekata „Živim život bez nasilja“ i „Ispravno odluči“.

Također, s ciljem poboljšanja sigurnosti svih polaznika odgojno-obrazovnih ustanova pojačano je nadzirano poštivanje propisa sudionika u cestovnom prometu, posebice vozača motornih vozila, kojom prilikom je utvrđeno 13 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Spomenute pojačane aktivnosti i dalje će se provoditi tijekom cijele školske 2016./2017. godine, osobito u dane završetka školske godine.

(rg)

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*