Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Hrvatskoj

Policijsko izvješće za dane vikenda, 30. i 31. ožujka, 1. travnja te ponedjeljak 2. travnja 2018. godine.  

KRAĐE I TEŠKE KRAĐE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave međimurske evidentirana je jedna krađa u kojoj je počinjena materijalna šteta veća od 1.000 kuna, tri krađe u kojoj je počinjena materijalna šteta manja od 1.000 kuna te četiri teške krađe, od čega izdvajamo:

TEŠKE KRAĐE

1) U noći s 29. na 30. ožujka (sa četvrtka na petak) u Šandorovcu, na šljunčari „Prosi“, nepoznati počinitelj je preskočio ogradu i provalio u metalni kontejner odakle je ukrao ulje, električne kablove i gorivo iz radnih strojeva.

Materijalna šteta će se utvrditi po zaprimanju odštetnog zahtjeva, dok će se protiv počinitelja podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

2) U nedjelju 1. travnja, u jutarnjim satima, u Čakovcu, Travničkoj ulici, nepoznati počinitelj je provalio u obiteljsku kuću te ukrao lovačku pušku, streljivo i ključeve.

Materijalna šteta iznosi nekoliko desetaka tisuća kuna, dok će se protiv počinitelja podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

KRAĐA

Između 6. siječnja i 28. ožujka u polju zvanom „Pribegovica“ kod Donjeg Mihaljevca, nepoznati počinitelj je porušio i ukrao jedno stablo hrasta.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna, dok će se protiv počinitelja podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

PROTUZAKONITO ULAŽENJE, KRETANJE I BORAVAK U REPUBLICI HRVATSKOJ

U četvrtak 29. ožujka u 19,55 sati, naselju Banfi, u neposrednoj blizini granične crte, u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice iz pravca Republike Hrvatske u pravcu Republike Slovenije, Policijski službenici Policijske postaje Štrigova zatekli su osobno vozilo zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 20-godišnjak s područja Zagrebačke županije koji je sudjelovao kao „prethodnica“ teretnom vozilu zagrebačkih registarskih oznaka s kojim je upravljao 32-godišnji vozač sa područja Istarske županije. Teretno vozilo je nezakonito prešlo državnu granicu i u suradnji sa slovenskom policijom je u 20,16 sati zaustavljeno te je pregledom tovarnog dijela vozila zatečeno je 13 stranih državljana koji su zajedno s vozačem prepraćeni u prostorije Policijske postaje Ljutomer, Policijske uprave Murska Sobota.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su zatečeni državljani Turske i Kine. Protiv dijela stranih državljana nakon prihvata podnijeti su upravni postupci u skladu s Zakonom o strancima i Zakonu o nadzoru državne granice.

Protiv 20-godišnjaka slijedi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku, dok će protiv 32-godišnjaka kaznenu prijavu podnijeti policija Republike Slovenije.

PROMETNE NESREĆE

1) U subotu 31. ožujka oko 19.35 sati u Čakovcu, na raskrižju Ulice Elizabete i Geze Legensteina, Zagrebačke ulice i Ulice Elemera Vajde, vozač osobnog automobila čakovečkih registarskih oznaka, 56-godišnjak sa područja općine Pribislavec, upravljao je kolnikom Ulice Elizabete i Geze Legensteina te dolaskom do raskrižja sa kolnikom Zagrebačke ulice, koja je prometnim znakom označena kao cesta sa prednošću prolaska, ušao u raskrižje zadržavajući smjer kretanja, a da nije propustio sva vozila koja se kreću tom cestom. Zbog toga je u automobil, udario osobni automobil čakovečkih registarskih oznaka, kojim je kolnikom Zagrebačke ulice upravljao 32-godišnjak sa područja općine Pribislavec.

Vozač, 56-godišnjak i putnica iz drugog vozila 30-godišnjakinja sa područja općine Strahoninec su vozilom hitne medicinske pomoći prevezeni u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje je utvrđeno da je vozač zadobio teške ozljede te je zadržan  na liječenju, dok je putnica zadobila lakše ozljede.

O događaju će se podnijeti posebno izvješće nadležnom državnom odvjetniku.

2) U subotu 31. ožujka oko 20.30 sati u Kotoribi, Ulici kralja Tomislava, vozač osobnog automobila čakovečkih registarskih oznaka, 50-godišnjak sa područja općine Donja Dubrava, upravljajući kada je u krvi imao prisutno 0,98 grama po kilogramu alkohola, izgubio nadzor nad upravljanjem automobilom iz razloga što je putnik 61-godišnjak sa područja općine Donja Dubrava, kod kojeg je utvrđena prisutnost alkohola od 1,29 grama po kilogramu povukao ručnu kočnicu. Tako je na ravnom dijelu ceste došlo do zanošenja vozila, silaska izvan kolnika i udara u metalni stup predočnika brzine.

Vozač, 50-godišnjak je vozilom hitne medicinske pomoći prevezen u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje je utvrđeno da je zadobio lakše ozljede.

Protiv počinitelja će se podnijeti obavijesti o počinjenim prekršajima.

PROMETNE NESREĆE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Tijekom proteklog vikenda na prometnicima Međimurske županije dogodilo se deset prometnih nesreća, od čega tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je teške tjelesne ozljede zadobio vozač u osobnom automobilu, 56-godišnjak sa područja općine Pribislavec te lake tjelesne ozljede putnica u osobnom automobilu, 30-godišnjakinja sa područja općine Strahoninec, u prometnoj nesreći koja se dogodila u Čakovcu, u subotu 31. ožujka oko 19,35 sati. Lake tjelesne ozljede zadobili vozač osobnog automobila, 50-godišnjak sa područja općine Donja Dubrava, u prometnoj nesreći koja se dogodila u Kotoribi u subotu 31. ožujka oko 20,30 sati i vozač motocikla 20-godišnjak sa šireg područja općine Štrifgova u prometnoj nesreći koja se dogodila u Jurovcu u nedjelju 1. travnja oko 21,30 sati, te sedam prometnih nesreća s nastalom materijalnom štetom.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama su:

  • nepropisna i neprilagođena brzina, jedna prometna nesreća,
  • nepoštivanje prednosti, jedna prometna nesreća,
  • nepropisno pretjecanje i obilaženje, jedna prometna nesreća,
  • nepropisno okretanje, skretanje i vožnja unatrag, dvije prometne nesreće,
  • ostale greške, pet prometnih nesreća.

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika prometnih nesreća tijekom dana vikenda utvrđena je kod pet sudionika, a najveća koncentracija utvrđena je kod vozačice osobnog automobila, 20-godišnjakinje sa područja općine Belica u koncentraciji od 1,85 grama po kilogramu u prometnoj nesreći s nastalom materijalnom štetom koja se dogodila u Belici u nedjelju 1. travnja oko 1,30 sati, dok je vozač osobnog automobila 52-godišnjak sa područja općine Šenkovec u prometnoj nesreći s nastalom materijalnom štetom u Čakovcu u petak, 30. ožujka oko 21,50 sati odbio alkotest.

(NENAD RISEK)

 

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*