Međimurje Press
Policija

Provalio u obiteljsku kuću, ukrao pištolj i lovačke puške

Utorak, 14. srpnja 2020. godine

TEŠKA KRAĐA PROVALJIVANJEM

Prelog – provala u obiteljsku kuću

U razdoblju od 11. do 14. srpnja 2020. godine u Prelogu, Ulici Augusta Šenoe, nepoznati počinitelj provalio je u obiteljsku kuću, odakle je ukrao pištolj i lovačke puške.

Materijalna šteta utvrdit će se naknadno.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Prije odlaska na godišnji odmor vrlo je važno zaštititi svoju imovinu kako ne bi postali žrtvom kaznenih djela krađa i teških krađa provaljivanjem u kuće i stanove. Naime,  za vrijeme odsutnosti vlasnika ili stanara, njihovi su domovi potencijalna meta.

Stoga, savjetujemo građanima kada odlaze na godišnji odmor da poduzmu određene mjere samozaštite kako bi se smanjila mogućnost počinjenja kaznenih djela i nastanka materijalne štete.

Nekoliko korisnih savjeta:

 • nemojte razglasiti svima da uskoro putujete te ne ostavljajte takve poruke na telefonskoj sekretarici ili društvenim mrežama (FACEBOOK, TWITTER i sl.),

 • novac i dragocjenosti ne ostavljate u stanu/kući, već ih pohranite na sigurno mjesto (trezori ili na čuvanje kod osoba od povjerenja),

 • fotografirajte nakit i dragocjenosti radi prepoznavanja i lakšeg pronalaska,

 • zapišite serijske brojeve skupocjenih uređaja (tehničke robe),

 • ključ od stana/kuće ne ostavljajte ispod otirača, tegli za cvijeće i sličnim mjestima,

 • ključ od stana/kuće ostavite osobi od povjerenja koja će ga moći češće obići,

 • organizirajte da osoba od povjerenja češće prazni poštanski sandučić jer gomilanje pošte i propagandnih letaka je kao zeleno svijetlo za lopove,

 • kada odlazite na duže vrijeme ne spuštajte do kraja rolete na prozorima jer lopovi i to ponekad prate i donose zaključak da nitko ne boravi u stanu ili kući te da je teren “slobodan”,

 • novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima,

 • spremite ljestve i druge predmete  koje bi provalnici mogli koristiti da lakše provale,  

 • adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji vas se može dobiti kada ste na putu ostavite osobi od povjerenja,

 • ne zaboravite uključiti alarmni sustav, ako ga posjedujete.

I na samom kraju, idealne zaštite nema, no poduzimanje prethodno spomenutih mjera samozaštite je besplatno, kao i savjet policije. Ako vam se ipak dogodi da vas pokradu,  odmah to prijavite policiji na broj telefona 192.

Više o preventivnim o samozaštitnim mjerama saznajte na poveznici PREVENCIJA.

PREKRŠAJ U CESTOVNOM PROMETU

Povratniku (33) u počinjenju prometnih prekršaja upravljanja automobilom bez položenog vozačkog ispita prijeti kazna zatvora do 60 dana

Danas, 15. srpnja 2020. godine 25 minuta nakon ponoći na južnoj zaobilaznici grada Čakovca, policijski službenici Policijske postaje Čakovec u nadzoru prometa zaustavili su 33-godišnjaka koji je upravljao Fiatom, kutinskih registarskih oznaka.

Provedenim nadzorom utvrđeno je kako je upravljao automobilom bez položenog vozačkog ispita te pod utjecajem alkohola od 1,29 promila. Ujedno, utvrđeno ja da je tijekom vožnje postupio suprotno postavljenom znaku zabrane prometa u jednom smjeru i nije koristio sigurnosni pojas.

Vozač je isključen iz prometa te mu je uručena obavijest o počinjenim prekršajima iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Nešto kasnije, točnije 43 minute nakon ponoći, iako je bio isključen iz prometa, 33-godišnjak je ponovno zatečen kako upravlja spomenutim automobilom Zrinsko-frankopanskom ulicom u Čakovcu.

Vozač je uhićen i priveden u policijsku postaju.

Pošto se radi o povratniku u počinjenju prekršaja upravljanja automobilima bez položenog vozačkog ispita, tijekom današnjeg dana okrivljenik će se uz optužni prijedlog u kojem će se predložiti njegovo zadržavanje uz izricanje kazne zatvora do 60 dana te zaštitne mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od šest mjeseci, dovesti na prekršajni odjel Općinskog suda u Čakovcu. Za preostale utvrđene prometne prekršaje 33-godišnjak s područja općine Pribislavec, novčano će se sankcionirati.

POLICIJSKI SLUŽBENIK

Glasnogovornik

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja