Međimurje Press
Policija

Provaljene kuće u Donjem Vidovcu i Praporčanu!

TEŠKE KRAĐE

1) U razdoblju od 30. srpnja do 9. kolovoza 2021. godine u Donjem Vidovcu, Ulici Vladimira Nazora, nepoznati počinitelj je provalio u obiteljsku kuću te ukrao novac.

Materijalna šteta procjenjuje se na više tisuća kuna.

            2) Između 5. i 8. kolovoza u Praporčanu, Ulici Zrinskih, nepoznati počinitelj je provalio u obiteljsku kuću gdje je ukrao novac i nakit.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko desetaka tisuća kuna.           

            Protiv nepoznatih počinitelja podnijet će se kaznene prijave nadležnom državnom odvjetniku.

            MJERE SAMOZAŠTITE OD PROVALA I KRAĐA

Provale u domove kao i krađe iz domova najčešća su kaznena djela, a žrtva može biti bilo koji građanin. Vrlo je važno zaštititi svoju imovinu kako ne bi postali žrtvom kaznenih djela krađa i teških krađa provaljivanjem u kuće i stanove. Naime,  za vrijeme odsutnosti vlasnika ili stanara, njihovi su domovi potencijalna meta.

Stoga, savjetujemo građanima da poduzmu određene mjere samozaštite kako bi se smanjila mogućnost počinjenja kaznenih djela i nastanka materijalne štete.

            Nekoliko korisnih savjeta:

 • nemojte razglasiti svima da uskoro putujete te ne ostavljajte takve poruke na telefonskoj sekretarici ili društvenim mrežama (FACEBOOK, TWITTER i sl.),
 • novac i dragocjenosti ne ostavljate u stanu/kući, već ih pohranite na sigurno mjesto (trezori ili na čuvanje kod osoba od povjerenja),
 • fotografirajte nakit i dragocjenosti radi prepoznavanja i lakšeg pronalaska,
 • zapišite serijske brojeve skupocjenih uređaja (tehničke robe),
 • ključ od stana/kuće ne ostavljajte ispod otirača, tegli za cvijeće i sličnim mjestima,
 • ključ od stana/kuće ostavite osobi od povjerenja koja će ga moći češće obići,
 • organizirajte da osoba od povjerenja češće prazni poštanski sandučić jer gomilanje pošte i propagandnih letaka je kao zeleno svijetlo za lopove,
 • kada odlazite na duže vrijeme ne spuštajte do kraja rolete na prozorima jer lopovi i to ponekad prate i donose zaključak da nitko ne boravi u stanu ili kući te da je teren “slobodan”,
 • novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima,
 • spremite ljestve i druge predmete koje bi provalnici mogli koristiti da lakše provale,
 • adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji vas se može dobiti kada ste na putu ostavite osobi od povjerenja,
 • ne zaboravite uključiti alarmni sustav, ako ga posjedujete.

I na samom kraju, idealne zaštite nema, no poduzimanje prethodno spomenutih mjera samozaštite je besplatno, kao i savjet policije. Ako vam se ipak dogodi da vas pokradu, odmah to prijavite policiji na broj telefona 192.

Više o preventivnim o samozaštitnim mjerama saznajte na poveznici PREVENCIJA.

KRAĐA

Ukraden mobitel na vlaku

U ponedjeljak, 9. kolovoza 2021. godine na vlaku koji prometuje na relaciji Čakovec-Kotoriba, nepoznati počinitelj je iskoristio spavanje putnika te ukrao mobilni telefon.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna, a protiv nepoznatog počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

Nenad Risek

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja