PU međimurska predstavila jedinstveni projekt u Hrvatskoj „The Honest Truth“

Preventivna akcija „The Honest Truth“ nova je preventivna aktivnost Policijske uprave međimurske koja će se provoditi tijekom 2017. i 2018. godine. Riječ je o pilot projektu koji za cilj ima smanjiti glavne uzročnike prometnih nesreća u kojima ljudi pogibaju, bivaju ozlijeđeni ili pak nastaje velika materijalna šteta. Predstavljanju spomenute akcije u zgradi Scheier uz nosioce projekta na čelu sa načelnikom Ivanom Sokačem, prisustvovali su župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač ujedno i saborski zastupnik, ispred Ravnateljstva policije Sanja Veić, predstavnici Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH, predsjednica Savjeta za sigurnost prometa Međimurske županije Alenka Hošnjak. Uz njih, sudjelovali su učenice i učenici završnih razreda srednjih škola kao ciljana skupina, budući vozači i sudionici u prometa, ravnatelji te predstavnici auto škola.

Male pozitivne promjene doprinos su boljoj situaciji u cestovnom prometu

Uz suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova RH, Policijska uprava međimurska kao prva u Hrvatskoj  uključila se u provođenje projekta, kako bi na prihvatljiv način mladima približiti ciljeve kampanje. Do sada su policijske aktivnosti bile usmjerene na probleme konzumacije alkohola i droge, a uvođenjem ove akcije aktivnosti se šire na uočenu problematiku u cestovnom prometu gdje su glavni uzročnici nesreća i opasnosti upotreba mobitela u vožnji, nepropisna brzina, nekorištenje sigurnosnog pojasa, distrakcija i umor. „Iako statistički podaci nisu najpovoljniji, ovakvim akcijama želimo spriječiti katastrofalne posljedice koje se mogu desiti u prometu“, rekao je gradonačelnik Kovač spomenuvši da kao prvi u Hrvatskoj imamo video nadzor u središtu grada, preventivne programe koje provodi kroz Vijeće za prevenciju Grada Čakovca te niz drugih projekata usmjerenih na sigurnost naše zajednice. Želja je svim sudionicima u prometu skrenuti pozornost da malim pozitivnim promjenama,  možemo uvelike doprinijeti boljoj prometnoj svakodnevnici i stvaranju sigurnih uvjeta na cestama. „Kako bi projekt bio prepoznatljiv i prihvatljiv ciljanoj skupini, mladima, izrađen je promotivni materijal u obliku memorijskih blokova, kalendara, olovaka, strugalica za led koji će policijski službenici uz korisne savjete dijeliti na mjestima njihovih okupljanja. Također, u okviru akcije planiraju se aktivnosti u dječjim vrtićima i osnovnim školama u kojima bi djeca prekršiteljima uručivala materijal s pozitivnim porukama o težini prometnih prekršaja kojeg su počinili uz krilaticu „Male promjene spašavaju život“, istaknuo je načelnik Sokač.

Naša je obaveza odgojite odgovorne, mlade ljude

Naša je obaveza osvijestiti i usmjeriti sve sudionike u prometu, a osobito one koji će to tek postati, naši mladi, na odgovorno i promišljeno ponašanje na cestama. I ovaj model i kampanja normalan je slijed aktivnosti kojim nadograđujemo i širimo prevenciju na cjelokupno stanovništvu. Uz sajam prevencije koji je iz godine u godinu, bolji i sadržajniji, COOLijadu kao najbolji projekt u Hrvatskoj, kontinuirano radimo kako bi naše najranjivije skupine, djecu i mlade, zajedničkim djelovanjem, edukacijom, radionicama te ovakvim akcijama učinili odgovornim i sigurnim dionicima u prometu. Iznimna je uloga policijskih službenika koji nesebičnim i predanim radom, stvaranjem povjerenja i interakcije doprinose kvalitetnoj zajednici – na tome im od srca hvala“, zaključio je župan Posavec. Statističke podatke prezentirala je policijska službenica za prometnu preventivu PU međimurske, Irena Branović te ukazala kako ima prostora za napredak i poboljšanje rezultata, čemu svi moramo težiti,  a jedan od načina zasigurno je i ova nova akcija „The Honest Truth“.

(mg)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*