Međimurje Press
Policija

Pu međimurska u dane vikenda 15., 16. i 17. listopada 2021. godine!

TEŠKE KRAĐE I KRAĐE  

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda, između 15. i 17. listopada 2021. godine, evidentirane su tri krađe, dok teške krađe nisu evidentirane. U jednoj krađi nastala je materijalna šteta veća od 1.000 kuna, dok je u dvije krađe šteta manja od 1.000 kuna.

Izdvajamo krađe:

  • U petak, 15. listopada u Kotoribi, Ulici Stjepana Radića i u nedjelju 17. listopada 2021. godine u Goričanu, Vrtnoj ulici ispred ugostiteljskih objekata, nepoznati počinitelj je ukrao dva nezaključana muška bicikla.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

Protiv nepoznatih počinitelja podnijet će se kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.

Samozaštitnim ponašanjem u značajnoj mjeri moguće je smanjiti krađu bicikla, s toga korisno je pridržavati se jednostavnih sigurnosnih pravila:

  • kada kupujete novi bicikl, zabilježite tvornički broj njegova okvira, a ukoliko nema broja ukucajte neki prepoznatljiv broj ili znak,
  • slikajte bicikl i sačuvajte račun,
  • stavite zaštitni lanac na bicikl i ne zaboravite ga zaključati kad ga ostavljate bez nadzora, čak ni kad ga ostavljate u zajedničkim prostorijama zgrade ili sličnim mjestima,
  • koristite više vrsta zaštite jer je tako za krađu potrebno više vremena,
  • pravilno vežite svoj bicikl uz nešto što je dovoljno čvrsto,
  • koristite dovoljno dugu čeličnu sajlu ili spiralu s bravom kako bi osigurali oba kotača,
  • ako imate bravu na žbicama, zaključajte je,
  • ne koristite nekvalitetne i jeftine lokote i lance,
  • za zaštitu bicikala postoje i brave za blokiranje kotača i alarm osjetljiv na vibraciju,
  • dokumente i druge vrijednosti ne ostavljajte na u torbicama na biciklu,
  • ne kupujte bicikle od nepoznatih osoba, bez dokumentacije i sumnjive cijene.

Ovakvim samozaštitnim ponašanjem u značajnoj mjeri će se smanjiti  mogućnost krađa, doprinijeti sigurnosti i smanjenju šteta.  

2) U subotu, 16. listopada 2021. godine u Novakovcu, Selskoj ulici nepoznati počinitelj je iz otključane kuće ukrao novčanik s novcem.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

PRONALAZAK PREDMETA

Na području grada Čakovca zatečen mladić u neovlaštenom posjedovanju opojne droge 

U subotu, 16. listopada 2021. godine u Čakovcu, Ulici Zrinsko-frankopanskoj, policijski službenici Policijske uprave međimurske pristupili su provjeri identiteta muške osobe, za koju je utvrđeno da se radi o 21-godišnjaku s područja općine Sveti Juraj na bregu.

Prilikom postupanja od 21-godišnjaka oduzeta je biljna materija nalik na opojnu drogu marihuanu težine 7,1 grama te bijela praškasta materija nalik na opojnu drogu amfetamin težine 9,7 grama.

Preliminarnim testiranjem dobivena je pozitivna reakcija na prisutnost opojne droge, dok će oduzeti predmeti biti proslijeđeni u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić u Zagrebu na toksikološko vještačenje.

Kriminalistička istraživanja se nastavljaju.

NESRETNI SLUČAJ

Nesretni slučaj u Donjem Pustakovcu

U petak, 15. listopada 2021. godine oko 15 sati u Donjem Pustakovcu, tijekom zamjene kotača na teretnom automobilu čakovečkih registarskih oznaka, uslijed popuštanja dizalice na 62-godišnjaka je palo vozilo. Od zadobivenih ozljeda 62-godišnjak, na žalost, preminuo je na mjestu događaja.

O događaju dostavit će se posebno izvješće Županijskom državnom odvjetništvu.

DOPUNA INFORMACIJE –  POŽAR NA PROMETNIM SREDSTVIMA

Pronađen počinitelj požara u Pribislavcu 

Policijski službenici Policijske postaje Čakovec dovršili su kriminalističko istraživanje nad 35-godišnjakom s područja Općine Pribislavec, zbog osnova sumnje da je počinio prekršaj iz Zakona o zaštiti od požara.

Naime, 6. listopada 2021. godine oko 2,45 sati u Pribislavcu, na livadi u Ulici Marina Držića zapalio je dva otpadna osobna automobila, na kojima nije nastala materijalna šteta.

Požar su ugasili pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Čakovec.

Protiv 35-godišnjaka pokrenut je prekršajni postupak zbog počinjenja prekršaja iz  Zakona o zaštiti od požara.

PROMETNE NESREĆE

1) Šenkovec – u prometnoj nesreći lakše ozlijeđena vozačica

U petak, 15. listopada 2021. godine oko 10,50 sati u Šenkovcu, Ulici maršala Tita dogodila se prometna nesreća u kojoj se 53-godišnji vozač osobnog automobila čakovečkih registarskih oznaka nije kretao obilježenom prometnom trakom koja se proteže uz desni rub kolnika.

Zbog toga je vozilom prešao na prometnu traku namijenjenu za skretanje vozila ulijevo u smjeru Ulice braće Radića, gdje je udario u osobni automobil čakovečkih registarskih oznaka s kojim je upravljala 51-godišnjakinja i koja je bila zaustavljena na prometnoj traci za skretanje ulijevo.

Vozilom hitne pomoći 51-godišnjakinja je prevezena u Županijsku bolnicu Čakovec gdje je utvrđeno da je lakše ozlijeđena.

Protiv 53-godišnjeg vozača pokrenut je prekršajni postupak.

2) U zavoju izgubio nadzor nad upravljanjem vozilom     

U subotu, 16. listopada 2021.godine oko 1,30 sati na kolniku lokalne ceste između Turčišća i Palinovca, dogodila se prometna nesreća u kojoj 28-godišnji vozač osobnog automobila čakovečkih registarskih oznaka, pod utjecajem alkohola u količini od 0,76 g/kg, brzinu kretanja vozila nije prilagodio osobinama ceste (zavoj) i vidljivosti (noć). Zbog toga je u zavoju izgubio nadzor nad upravljanjem vozilom i u zanošenju sišao izvan kolnika, gdje udario u zemljanu površinu te se prevrnuo na krov.

Ozlijeđeni vozač je vozilom hitne pomoći prevezen u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje mu je pružena liječnička pomoć, dok će se težina ozljeda okvalificirati naknadno.

3) Vozilom se prevrnuo na bočnu stranu 

U nedjelju, 17. listopada 2021. godine oko 8,15 sati na državnoj cesti između Šenkovca i Brezja, dogodila se prometna nesreća u kojoj se 26-godišnji vozač osobnog automobila čakovečkih registarskih oznaka, pod utjecajem alkohola u količini od 1,88 g/kg, vozilom nije kretao sredinom obilježene prometne trake. Zbog toga je u zavoju vozilom sišao izvan kolnika, gdje je udario u prometnu opremu ceste i cestovni jarak. Nakon toga se vozilo vratilo na kolnik i prevrnulo na bočnu stranu.

Za vrijeme vožnje vozač nije koristio sigurnosni pojas.

Vozilom hitne pomoći vozač i 20-godišnji putnik prevezeni su u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje je utvrđeno da su lakše ozlijeđeni.

Protiv 26-godišnjeg vozača pokrenut je prekršajni postupak.

Ponovno pozivamo sve sudionike u prometu na oprez i poštivanje propisa, posebice da prilagode brzinu kretanja osobinama i stanju ceste, da ne voze pod utjecajem alkohola te da budu odgovorni sudionici u prometu. 

INFORMACIJA

Prometne nesreće tijekom proteklog vikenda

Tijekom proteklog vikenda dogodilo se ukupno osam prometnih nesreća, od čega tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su dva vozača osobnih automobila, jedan vozač bicikla i jedan putnik u osobnom automobilu zadobili lake tjelesne ozljede, četiri prometne nesreće s materijalnom štetom te se u jednoj prometnoj nesreći čeka kvalifikacija ozljeda za jednog vozača osobnog automobila.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama su:

  • nepoštivanje prednosti prolaska – dvije prometne nesreće,
  • neprilagođena i nepropisna brzina – dvije prometne nesreće,
  • nepropisno skretanje – jedna prometna nesreća,
  • ostale greške – tri prometne nesreće.

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika prometnih nesreća tijekom vikenda utvrđena je kod pet vozača.

Najveća koncentracija utvrđena je kod 22-godišnjeg vozača osobnog automobila čakovečkih registarskih oznaka, u količini od 1,98 g/kg, koji je sudjelovao u prometnoj nesreći s nastalom materijalnom štetom, a koja se dogodila u nedjelju, 17. listopada 2021. godine oko 14,25 sati, u Pribislavcu, Ulici Zvonimira Baloga.

POLICIJSKA SLUŽBENICA

ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Marina Soldat  

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja