Međimurje Press
Policija

Rezultati akcije povodom Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa!

Četvrtak, 22. listopada 2020. godine

PROMETNA NESREĆA

Čakovec – u prometnoj nesreći ozlijeđena 49-godišnja pješakinja

Jučer, 22. listopada 2020. godine nešto poslije 19 sati u Čakovcu, dogodila se prometna nesreća u kojoj je ozlijeđena 49-godišnja pješakinja.

Upravljajući kolnikom Zrinsko-frankopanske ulice, 38-godišnji vozač motocikla (Honda), čakovečke registarske oznake, nije se približavao sigurnosnom brzinom obilježenom pješačkom prijelazu kako bi mogao zaustaviti vozilo i propustiti pješake koji su već stupili na pješački prijelaz. Uslijed opisane situacije, motociklist je prikočio te je pritom došlo do prevrtanja motocikla na bočnu stranu i pada vozača na kolniku. Motocikl je u nastavku kretanja udario u tijelo 49-godišnje pješakinje, koja je prelazila kolnik Zrinsko – frankopanske ulice preko obilježenog pješačkog prijelaza. Nakon udara došlo je do pada pješakinje na kolnik. U nastavku kretanja motocikl je udario u stražnji dio osobnog automobila, varaždinskih registarskih oznaka, parkiranog na obilježenom parkirališnom mjestu uz rub kolnika.

Ozlijeđena pješakinja vozilom hitne medicinske pomoći prevezena je u Županijsku bolnici Čakovec, gdje joj je pružena liječnička pomoć, dok će se ozljede naknadno okvalificirati.

TEŠKA KRAĐA

Turčišće – provala u prostorije nogometnog kluba

U razdoblju od 20. do 22. listopada 2020. godine u Turčišću, nepoznati počinitelj provalio je prostorije nogometnog kluba te ukrao sitni novac i razna bezalkoholna i alkoholna pića.

Materijalna šteta procjenjuje se na više stotina kuna.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

INFORMACIJE

1) Rezultati akcije provedene povodom obilježavanja Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa

Hrvatski sabor proglasio je 21. listopada Nacionalnim danom sigurnosti cestovnog prometa i ove se godine obilježava po prvi put. Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, kao nositelj aktivnosti iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa upriličit će obilježavanje raznim preventivno-edukativnim aktivnostima.

U sklopu obilježavanja Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa (akcija najavljena proteklog utorka, Obilježavanje Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa) policijski službenici Policijske uprave međimurske proveli su aktivnosti iz akcije “Pješaci i vozači bicikla oprez!”. Akcija je provedena u srijedu, 21. listopada 2020. godine od 8 do 14 sati.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 13 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

  1. Prekršaji vozača bicikala

četiri prekršaja nepropisnog uključivanja u promet;

– dva prekršaja nepropisnog kretanja.

  1. Prekršaji pješaka nisu utvrđeni

  1. Prekršaji vozača motornih vozila

  • jedan prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa;

  • četiri prekršaja nepropisnog parkiranja vozila;

  • dva prekršaja nepropisnog korištenja mobilnog uređaja za vrijeme vožnje.

Za vrijeme akcije policijski službenici nadziranim sudionicima u cestovnom prometu (pješaci i biciklisti) podijelili su 200-tinjak raznih promidžbenih materijala (svjetla za bicikle, reflektirajuće kabanice, prsluci i trakice), dok je 50 vozača potpisalo Prisegu povodom Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa.

Ističemo, kako za vrijeme provođenja akcije nisu evidentirane prometne nesreće.

2) Najava akcije “Četiri ubojice u prometu”

U subotu 24. listopada 2020. godine od 16 do 24 sata policijski službenici u sastavu mobilnog tima Policijske uprave međimurske provest će aktivnosti iz akcije “Četiri ubojice u prometu”.

Policijski službenici tijekom najavljene akcije posebnu pozornost posvetit će prekršajima iz tzv. grupacije “četiri glavne ubojice u prometu” (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel). Tijekom akcije posebna pozornost obratit će se na ponavljače (recidiviste) teških prometnih prekršaja.

Promet će se nadzirati na većem broju lokacija diljem Međimurske županije, a u poduzimanje najavljenih aktivnosti uključit će se svi raspoloživi ljudski i tehnički potencijali (uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, stacionarni i mobilni uređaji za mjerenje brzine, “presretači” i dr. tehnička sredstva).

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja