Samozaštitno ponašanje

KRAĐA

U ponedjeljak, 19. lipnja u ranim poslijepodnevnim satima u Čakovcu, Ulici Rudolfa Steinera, u krugu privatnog poduzeća, nepoznati počinitelj iz otključanog Mercedes Vita, čakovečkih registarskih oznaka, ukrao je mobitel s umetnutom SIM i memorijskom karticom te time 41-godišnjeg vlasnika oštetio za nekoliko tisuća kuna.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

Krađe i provale u osobne automobile najčešće se događaju na parkirališnim prostorima, ispred stambenih zgrada, trgovačkih centara, zdravstvenih ustanova i sl., i to u poslijepodnevnim i u večernjim satima.  U većini slučajeva, provalnici podesnim predmetom provaljuju u unutrašnjost vozila te otuđuju novčanike i dokumente vlasnika i korisnika automobila, novac, audio uređaje, mobitele. Svi takvi predmeti ostavljani su na vidljivom mjestu, a znalo se dogoditi da žrtva u novčaniku pored debitne kartice drži i papirić sa zapisanim PIN-om, čime se lopovu omogućava stjecanje i dodatne koristi podizanjem gotovine na bankomatu.

Kako bi spriječili  provale u vozila i krađe iz vozila, nisu uvijek potrebna značajna novčana ulaganja, već promjena ponašanja i navika tako da se ne privlači pažnja počinitelja i da se na njega ne djeluje poticajno.

POVEĆAJMO SAMOZAŠTITNO PONAŠANJE. KAKO?

  • zatvarajte i zaključavajte sva vrata i prozore kada napuštate automobil, pa bilo to i na kratko vrijeme,
  • zatvarajte i zaključavajte krovne prozore, ako ih imate na vozilu,
  • ne ostavljajte vrijedne predmete u vozilu, kao što su torbice, novčanici, aktovke, prijenosna računala, mobitele, fotoaparate, navigaciju te ih ne pospremajte u prtljažnik vozila – možda vas u tom trenutku promatra potencijalni počinitelj,
  • ne ostavljajte vozilo na zamračenom ili pustom mjestu dulje vrijeme bez nadzora te birajte sigurna parkirališta koja su dobro osvijetljena i frekventna,
  • ugradite alarm ako imate mogućnosti jer će takav uređaj u većini slučajeva odvratiti provalnika,
  • u slučaju nestanka ili uočenog oštećenja brave, razbijenog prozora, odnosno drugog oštećenja na vozilu koje bi ukazivalo da je izvršena provala, odmah obavijestite policiju na broj 192.

NE OSTAVLJAJTE STVARI U VOZILU, SVE ŠTO JE VIDLJIVO MAMAC JE ZA PROVALNIKA! 

INFORMACIJA – Provedene aktivnosti iz preventivne nacionalne kampanje „Manje oružja, manje tragedija“ 

Kontakt policajci Policijske postaje Prelog u suradnji s predstavnicima lokalne zajednice Piškorovca, Domašinca i Kotoribe te uz podršku nadležnih načelnika općina, krajem prošlog tjedna proveli su aktivnosti iz preventivne nacionalne kampanje „Manje oružja, manje tragedija“. Na informativnim punktovima uz korištenje Mobilnog preventivnog centra policije, koji su uspostavljeni u centrima spomenutim naselja, veliki broj građana informiran je i pritom upozoren na probleme nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i eksplozivnih tvari, kao i na štetne posljedice koje takva sredstva mogu prouzrokovati.

Kako vizualni identitet ovih preventivnih aktivnosti korišteni su edukacijski materijali iz nacionalne kampanje pod nazivom „Izbaci uljeza!“, kao i brošura PU međimurske „Zajedno do veće sigurnosti“.

Tijekom ovih aktivnosti građani su dobrovoljno predali 144 komada streljiva raznog kalibra, plinski pištolj, zračnu pušku i dva topnička metka kalibra 20 milimetara.

(rg)

 

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*