STANJE SIGURNOSTI U UŽEM CENTRU GRADA ČAKOVCA

OSVRT NA MEĐUVRŠNJAČKO NASILJE PU MEĐIMURSKE

Obzirom na pojedine medijske objave o navodnim svakodnevnim problemima srednjoškolaca pri odlasku, odnosno povratku iz škola, napominjemo da policijski službenici kontinuirano prate ovu problematiku i poduzimaju preventivne mjere i radnje kako bi se spomenuti događaji sveli na minimum.

Statistički podaci o interesantnim događajima za 2014. godinu govore da je stanje sigurnosti po ovoj problematici vrlo dobro. Što se tiče autobusnog kolodvora, tijekom 2014. godine bilježimo 5 sigurnosno interesantnih događaja i to:

– 2 kaznena djela „tjelesne ozlijede“ u kojima su dvije osobe lakše ozlijeđene (događaj se zbio u veljači),

– 3 prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (tuča, drsko ponašanje i vrijeđanje zaštitara u travnju).

Vezano uz autobusni prijevoz učenika, evidentirana je i 1 tuča srednjoškolaca u autobusu tijekom vožnje na čakovečkoj obilaznici (događaj se zbio u studenom).

Što se tiče parka Perivoj Zrinskih, svake godine se bilježi sve manje sigurnosno interesantnih događaja, posebice što se tiče kaznenih djela. Tijekom 2014. godine evidentirana je samo 1 kazneno djelo nanošenja teških tjelesnih ozljeda (1 osoba teško je ozlijeđena u parku Perivoj Zrinskih i to prilikom tučnjave grupe mladića u noćnom izlasku, a počinitelj je provedenim kriminalističkim istraživanjem otkriven i protiv njega podnijeta je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku).

Također su zabilježene 2 krađe mobitela. Dovršenim kriminalističkim istraživanjem otkriveni su počinitelji navedenih kaznenih djela te je protiv njih podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku. Treba napomenuti da je posljednje razbojstvo u parku evidentirano 2012. godine.

Stanje javnog reda i mira u parku Perivoj Zrinskih, također se može ocijeniti kao vrlo dobro. Tijekom 2014. godine zabilježeno je svega 8 prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru (po 1 prekršaj u veljači i kolovozu, te po 2 prekršaja u ožujku, svibnju i lipnju). Dovršenim kriminalističkim istraživanjima počinitelji su otkriveni i protiv njih su podnijeti optužni prijedlozi Prekršajnom sudu u Čakovcu. Treba napomenuti da se nije radilo o događajima koji bi u znatnijoj mjeri uznemiri javnosti. Iako je brojka operativno interesantnih događaja koji su evidentirani u parku Perivoj Zrinskih, autobusnom kolodvoru (na željezničkom kolodvoru nisi evidentirani takvi događaji), konkretno svega 17 tijekom 2014. godine, policijski službenici svakodnevno provode aktivnosti na održavanju povoljnog stanja javnog reda i mira.

Svakog dana u nekoliko navrata policijski službenici obilaze park Perivoj Zrinskih, policijske ophodnje također obilaze srednje škole, te se posebno nadziru autobusni i željeznički kolodvor i to u vrijeme kada srednjoškolci dolaze u školu i kad se vraćaju kućama. Ujedno, kvalitetno se surađuje sa zaštitarima koji također obilaze park i svim ravnateljima škola. U osnovnim i srednjim školama policijski službenici održavaju predavanja o štetnostima konzumacije opojnih droga i alkohola (preventivni projekti „Zdrav za 5“, „Alkohol nije cool“, „Coolijada“ i dr.), te se provode i brojne druge aktivnosti kako bi se smanjio broj štetnih događaja.

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*