medjimurjepress@gmail.com

Taktike kojima se koriste internetski prevaranti postaju sve inovativnije

Oprez, kibernetički kriminalci neprestano vrebaju!

U razdoblju od 2. do 7. travnja ove godine nepoznati počinitelj korištenjem „zloćudnog“ (malicioznog) računalnog programa neovlašteno je pristupio elektroničkoj razmjeni podataka između ovlaštenih osoba u trgovačkim društvima iz Preloga i Republike Češke.  Na taj način doveo je u zabludu ovlaštenu osobu oštećenog trgovačkog društva iz Preloga da uplati nekoliko desetaka tisuća kuna na krivi račun.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja

Svijet interneta postao vrlo privlačan za kibernetičke kriminalce. Napadači se koriste vrlo profinjenim trikovima i obećanjima kako bi od građana izvukli novac ili vrijedne financijske informacije. Taktike kojima koriste postaju sve inovativnije i teže ih je otkriti.

Stoga, savjetujemo građanima da dobro provjere elektroničke adrese pošiljatelja elektroničke pošte, da ni u kom slučaju ne otvaraju privitke sadržane u elektroničkoj pošti nepoznatih im pošiljatelja, da ne odgovaraju na takve poruke, a naročito da ne uplaćuju zatražene novčane iznose, te da na razne zahtjeve u primljenim porukama ne šalju svoje osobne podatke, kao ni fotografije osobnih dokumenata ili bankovnih kartica.
Također, savjetujemo građanima da na vanjskom uređaju, odnosno tvrdom disku ili nekom drugom mediju pohrane podatke s računala, a u slučaju da ipak dođe do neovlaštenog pristupa računalnim podacima, te su time podaci trajno oštećeni ili blokirani, neka se odmah jave u najbližu policijsku postaju i prijave događaj policiji.

Pu međimurska

Foto: pixabay

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*