Međimurje Press
Policija

Teže ozlijeđeno dijete zbog nepropisnog korištenja pirotehničkog sredstva

Dani vikenda, 28., 29. i 30. prosinca 2018. godine

KRAĐE I TEŠKE KRAĐE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave međimurske evidentirane su četiri krađe od čega jedna, gdje je počinjena materijalna šteta manja od 1.000 kuna i jedna teška krađa, od čega izdvajamo:

TEŠKA KRAĐA

Provala u kuću

U petak, 28. prosinca u popodnevnim satima, u Pribislavcu, Ulici Stanka Vraza, nepoznati počinitelj provalio je u obiteljsku kuću odakle je ukrao novac.

Materijalna šteta se procjenjuje na više tisuća kuna.

Protiv nepoznatih počinitelja se podnose kaznene prijave nadležnom državnom odvjetniku.

KRAĐE

Uhvaćen nakon krađe iz kuće

1) U petak, 28. prosinca u jutarnjim satima, u Donjem Vidovcu, Ulici Ljudevita Gaja, nepoznati počinitelj je iskoristio kraću odsutnost vlasnice te ušao u nezaključanu kuću odakle je ukrao novac. Kada ga je zatekla vlasnica, a prilikom bijega, je srušio dio namještaja i lakše ju ozlijedio.

Materijalna šteta se procjenjuje na nekoliko stotina kuna.

Nedugo potom policijski službenici Policijske postaje Prelog su pronašli 24-godišnjeg počinitelja Krađe s područja općine Donji Vidovec te je nakon provedenog kriminalističkog istraživanja protiv njega podnijeta kaznena prijava, nadležnom državnom odvjetniku.

Počinitelji krađe iz trgovine zaradili kaznenu prijavu

2) Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da su 21-godišnjakinja i 22-godišnjak s područja općine Pribislavec te maloljetnik s područja Međimurske županije počinili Krađu.

Tako su u subotu, 22. prosinca oko 17 sati, u Čakovcu, Obrtničkoj ulici, sa prodajnih polica trgovine ukrali raznu prehrambenu robu te ih je uhvatio zaštitar.

Materijalna šteta se procjenjuje na nekoliko tisuća kuna.

Protiv 21-godišnjakinje i 22-godišnjaka te prema maloljetniku će se podnijeti kaznena prijava, nadležnom državnom odvjetniku.

Ubrzo pronađeni počinitelji krađe metalnih dijelova

3) U ranim noćnim satima u subotu, 29. rujna u Ivanovcu, Varaždinskoj ulici, nepoznati počinitelj je sa parkirališta privatne tvrtke ukrao više komada metalnih dijelova, stalaka i profila.

Materijalna šteta se procjenjuje na nekoliko desetaka tisuća kuna.

Brzom reakcijom policije te dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da su 38, 32 i 27-godišnjaci s područja općine Pribislavec počinili tu Krađu.

Protiv trojca je podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku te su predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske.

Krađe automobila i mobitela iz vozila

4) Tijekom noći s 28. na 29. rujna (s petka na subotu) u Prelogu, Trgu bana Josipa Jelačića, nepoznati počinitelj je ukrao zaključan osobni automobil.

Materijalna šteta se procjenjuje na više tisuća kuna.

Policijski službenici su u nedjelju, 30. prosinca u jutarnjim satima između naselja Sveti Križ i Mala Subotica pronašli ukradeno vozilo koje je u potpunosti izgorjelo te je poduzetim očevidom utvrđeno da je uzrok požara poduzeta ljudska radnja.

5) U subotu, 29. rujna, u jutarnjim satima, u Nedelišću, Varaždinskoj ulici, nepoznati počinitelj je iz parkiranog vozila ukrao mobitel.

Materijalna šteta se procjenjuje na nekoliko tisuća kuna.

Protiv nepoznatih počinitelja se podnose kaznene prijave nadležnom državnom odvjetniku.

RAZBOJNIŠTVO

Odgurnuo prodavačicu i ukrao novac

U petak, 28. prosinca u popodnevnim satima, u Čakovcu, Trgu Republike, nepoznati počinitelj je prišao prodavačici na prodajnom pultu te je rukama odgurnuo tako da je pala da bi potom ukrao posudu s novcem.

Prodavačica u događaju nije ozlijeđena, dok se materijalna šteta procjenjuje na nekoliko tisuća kuna.

Protiv nepoznatog počinitelja se podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

NEPROPISNO KORIŠTENJE PIROTEHNIČKIH SREDSTAVA

Teže ozlijeđeno dijete

U nedjelju 30. prosinca u popodnevnim satima, u Piškorovcu, na ulici, skupina nepoznate djece bacala je pirotehnička sredstva neutvrđene kategorije, kada je dijete sa područja Međimurske županije podiglo neeksplodirano pirotehničko sredstvo koje mu je potom eksplodiralo u ruci.

Dijete su roditelji prevezli u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje je utvrđeno da je zadobilo tešku tjelesnu ozljedu.

Provodi se kriminalističko istraživanje nakon čega će se kvalificirati događaj.

Apeliramo na građane da tijekom novogodišnjih blagdana ne upotrebljavaju vatreno oružje, eksplozivna i rasprskavajuća sredstva kako ne bi ugrozili vlastiti odnosno tuđi život i imovinu, a pirotehničkih sredstava potrebno je koristiti sukladno uputama proizvođača i vodeći brigu o sebi i drugima.

Imajući u vidu iskustva iz ranijih godina, očekuju se sporadični slučajevi zlouporabe oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što nažalost može rezultirati ozljeđivanjem osoba, propucavanjem i oštećenjem stanova, obiteljskih kuća i vozila. Takve su zlouporabe posebno opasne na mjestima većeg okupljanja građana, a posebno u ugostiteljskim i drugim objektima u kojima će se organizirati razne proslave poput dočeka nove godine i sl. Na tim mjestima može se očekivati i remećenje javnog reda i mira, ali i krađe osobnih stvari, radi čega građane pozivamo da u takvim prilikama paze na svoje osobne stvari, način kako ih ostavljaju i gdje ih ostavljaju, te koliko paze na njih.

Posebnu pozornost treba obratiti na najmlađe, jer petarde nisu igračka, a nesreće se ne događaju drugima. Od pirotehničkih sredstava najčešće stradaju šake, prsti, lice i oči. Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i ostalih sredstava, jer je obilježavanje blagdana bez toga svečanije, dostojanstvenije i mirnije.

INFORMACIJA

Prometne nesreće tijekom vikenda

Tijekom proteklog vikenda na prometnicima Međimurske županije dogodile su se ukupno dvije prometne nesreće i to sa nastalom materijalnom štetom.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama su:

  • nepropisno pretjecanje i obilaženje, jedna prometna nesreća,

  • vožnja na nepropisnoj udaljenosti, jedna prometna nesreća.

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika prometnih nesreća tijekom dana vikenda nije utvrđena.

S obzirom na dane vikenda i doček Nove 2019. godine kada se očekuje veći broj okupljanja građana, a s samim time i očekivan pojačan promet osobito na državnim cestama, upućujemo apel vozačima da poštuju ograničenja brzina i ne sjedaju za upravljače pod utjecajem alkohola, a najranjivijim sudionicima u prometu odnosno vozačima bicikla i pješacima da vode računa o pravilnom kretanju prometnicama, prelasku preko istih na najsigurnijim mjestima, a što je najvažnije da budu vidljivi te da se prije svake radnje uvjere da je mogu učiniti bez opasnosti za sebe i druge sudionike u prometu.

(Nenad Risek)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja