Međimurje Press
Policija

U Čakovcu održan sedmi “Sajam sigurnosti i prevencije”!

Na terenima sportsko-rekreacijskog centar „Mladost“ od 10 do 16 sati mnogobrojni posjetitelji razgledali su 50-tak informativnih punktova te vidjeli nekoliko atraktivnih vježbi

Na terenima sportsko-rekreacijskog centar „Mladost“ od 10 do 16 sati mnogobrojni posjetitelji razgledali su 50-tak informativnih punktova, gdje su im predstavljena razna tehnička pomagala i oprema, a koju u svom radu koristi policija, vatrogasci, civilna zaštita, gorska služba spašavanja, hitna medicinska pomoć, razne civilne udruge građana, privatne tvrtke i mnogi drugi, a svima im je zajedničko da se u svom radu bave prevencijom i sigurnošću.

Mnogobrojni mališani iz vrtića, osnovnoškolci i srednjoškolci diljem Međimurske županije posjetili su razne preventivne radionice. Jedna od posjećenijih bila je radionica na kojoj su se stariji od 16 godina upoznali s novim zakonskim izmjenama vezano za korištenje električnih romobila, dok su svoje vještine upravljanja isprobali na prigodno postavljenom prometnom poligonu.

https://youtu.be/gV3dwvlp5Rg

Mališane uvijek zanimaju policijska vozila, pa su se raštrkali punktovima, gdje su mađarski i slovenski policijski službenici parkirali službene automobile i motocikla. Naravno, veliku pažnju poklonili su i novom automobilu hrvatske policije “Škodi Octaviji”.

Kao, i svake godine najatraktivniji dio sajma bile su pokazane vježbe. Ove godine sve posjetitelje oduševila je gotovo holivudski režirana pratnja konvoja s novcem, dok su u glavnim ulogama bili interventni policajci iz Policijske uprave međimurske. Bilo je tu i pucnjave manevarskom municijom, škripe guma, a na kraju vježbe svi sudionici bili su nagrađeni gromoglasnim pljeskom.

Nakon toga belgijska ovčarka “Loka” uz nadzor svog vodiča prikazala je vježbu detekcije droge sakrivene u nekoliko identičnih kofera. Nepogrešivo je pronašla drogu i zaradila pljesak.

Kao posljednja, ali ne manje vrijedna, prikazana je vježba evakuacije, spašavanja i zbrinjavanja učenika te zaposlenika, nakon što je potresom razrušen njihov učenički dom. Kompleksnu vježbu odradile su združene snage Stožera civilne zaštite Međimurske županije (vatrogasci, hitna pomoć, crveni križ, gorska služba spašavanja i policija).

Veliku pažnju tijekom sajma plijenio je svojim preletima i helikopter Ministrastva unutarnjih poslova.

Svečana akademija povodom Dana policije i otvaranja “Sajma sigurnosti i prevencije” održana je u velikoj dvorani Srednje škole Čakovec.

Gradonačelnica Čakovca i zamjenik župana Međimurske županije pohvalili su rad međimurske policije te ostvarene radne rezultate. Posebice one koji su ostvareni na provođenju preventivnih projekata, po čemu je Policijska uprava međimurska jedna od najboljih u R. Hrvatskoj.

Voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije, Sandra Veber u svom obraćanju pohvalila je izniman rad i zalaganje svih policijskih službenika Policijske uprave međimurske na provođenju preventivnih projekata. Njeni policijski službenici poznati su po uspješnom provođenju i osmišljavanju novih preventivnih projekata, a pravi primjer dobrog rada je dugogodišnja organizacija “Sajma sigurnosti i prevencije”.

Pri samom kraju svečane akademije nazočnima se obratila zastupnica u Europskom parlamentu, Sunčana Glavak, koja je istaknula kako hrvatska policija vrlo uspješno obavlja sve svoje zahtjevne zadaće. Naglasila je kako se na ulicama hrvatskih gradova i naselja ne viđaju policijski službenici naoružani “dugim cijevima”, dok je to u  Strasbourgu i Bruxellesu, nažalost svakodnevna pojava, što dodano potvrđuje uspješnost rada naše policije.

Potrebno je istaknuti kako je tijekom svečane akademije tvrtka “Šestan-Busch” d.o.o. iz Preloga donirala Interventnoj jedinici policije Policijske uprave međimurske 10 zaštitnih kaciga. Ukupna vrijednost donacije je nešto veća od 15.000 kuna. Tvrtka “Šestan-Busch” danas proizvodi za potrebe hrvatske policije komplet zaštitnih odjela i kaciga za javni red i mir, a koji je razvijen upravo u suradnji s našim policajcima. Rezultat te suradnje je najkompletnija i najbolja oprema proizvedena u svijetu. U nekoliko navratatvrtka Šestan-Busch već je donirala raznu opremu hrvatskoj policiji.

Glazbeni dio svečane akademije obogatili su svojim nastupima učenici Srednje škole Čakovec (zbor i bend) pod ravnanjem prof. Petre Horvat, a u izvedbi međimurske tradicionalne pjesme “Vuprem oči”, priključila im se prof. Tamara Korunek.

Zahvaljujemo svim žiteljima Međimurske županije, a i šire, koji su posjetili sedmi “Sajam sigurnosti i prevencije” te svojim aktivnim sudjelovanjem prepoznali značaj prevencije u suzbijanju svih oblika nedopuštenih radnji i ponašanja.

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja