medjimurjepress@gmail.com

U prometnoj nesreći poginuo vozač motocikla

Izvješće PU za srijedu te četvrtak, 30. i 31. svibnja 2018. godine

U petak, 1. lipnja, oko pola sata iza ponoći na državnoj cesti D-20 između Draškovca i Cirkovljana vozač motocikla čakovečkih registarskih oznaka, 30-godišnjak sa područja grada Preloga brzinu kretanja nije prilagodio osobinama ceste (zavoj) i vidljivosti (noć), zbog čega je u desnom zavoju vozilom sišao izvan kolnika, prevrnuo se i pao na tlo.

Vozač motocikla je, nažalost, preminuo na mjestu događaja.

Tijelo preminule osobe je prevezeno u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje će se po nalogu državnog odvjetnika obaviti obdukcija.

Vozač motocikla je za vrijeme vožnje na glavi nosio propisanu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu.

Upućujemo apel vozačima motocikala i mopeda

Nastupanjem povoljnih uvjeta za vožnju na prometnicama kreće i sezona pojačanog prometovanja motocikla i motociklista, čime se opet aktualizira problem njihove sigurnosti u prometu. Da bi se izbjegle tragične situacije, a osobito smrtna stradavanja vozača motocikala i mopeda i povećala njihova sigurnost u prometu, apeliramo na njih da:

1. prije vožnje provjere tehničku ispravnost uređaja na mopedima i motociklima, osobito:

 • uređaje za upravljanje vozilom;

 • uređaje za zaustavljanje, a koji na motornim vozilima moraju biti ugrađeni i izvedeni tako da vozač može vozilo na siguran, brz i učinkovit način zaustaviti, bez obzira na stupanj opterećenja vozila i nagib ceste po kojoj se vozilo kreće te osigurati vozilo u nepokretnom položaju na cesti s nagibom (pod kočnim sustavom podrazumijeva se: radna kočnica i pomoćna kočnica);

 • uređaje za osvjetljenje ceste i za davanje svjetlosnih znakova (svjetla);

 • uređaje na vozilima koji omogućuju normalnu vidljivost (vozačko zrcalo);

 • uređaje za davanje zvučnih znakova;

 • kontrolne uređaje i uređaje za davanje znakova (brzinomjer s putomjerom i svjetiljkom za osvjetljavanje).

 • provjere tlak u gumama;

 • upale dnevno ili kratko svjetlo;

 • ne upravljaju ako su umorni ili pod utjecajem alkohola ili droga.

2. za vrijeme vožnje:

 • koriste zaštitnu opremu kako bi sačuvali zdravlje ( kaciga, jakna, hlače, štitnici, čizme i rukavice);

 • imaju na vozilima i danju upaljena kratka svjetla

 • prilagode brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste);

 • ne stvaraju preveliku buku u vožnji (osobito noću);

 • voze jedan iza drugoga, ako voze u skupini;

 • izbjegavaju vožnju na dijelovima asfalta na kojima ima pijeska, ulja i slično, posebice u zavojima;

 • da se prilikom vožnje kroz lijevi zavoj, odmaknu od središnje crte jer će im se inače glava nalaziti čak do jedan metar u prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera;

 • ne voze prevelikim brzinama, niti slalom između vozila (mopedi i motocikli su uski zbog čega ih pri većim brzinama drugi sudionici u prometu teže uoče);

 • da kontroliraju svoje ponašanje i strast za vožnjom te ne ispituju i ne dokazuju mogućnosti svog mopeda ili motocikla.

Skrećemo pozornost i ostalim vozačima na pojačanu prisutnost spomenute kategorije sudionika u prometu, odnosno, pozivamo ih na pojačani oprez prilikom uključivanja u promet i prestrojavanja, a posebice na povećanu opasnost oduzimanja prednosti prolaska motociklistima.

Napominjemo da će policija provoditi pojačani nadzor ponašanja u prometu ovih skupina sudionika i protiv svih koji se ne ponašaju sukladno zakonskim propisima poduzimati propisane represivne mjere.

TEŠKE KRAĐE

1) Uhićeni na provali u Nedelišću

Tijekom noći, 30. svibnja oko 2 sata u Nedelišću, Trg Republike, 18-godišnjak sa šireg područja grada Čakovca te dva maloljetnika sa područja Međimurske županije su pokušali provaliti u zamrzivač vlasništvo privatne tvrtke, no u dovršenju kaznenog djela teške krađe spriječeni su pravovremenom reakcijom policijskih službenika Policijske postaje Čakovec. Osobe su uhićene te se provedenim kriminalističkim istraživanjima sumnja da su počinili tešku krađu u pokušaju.

Nadalje se sumnja da su te tri osobe tijekom noći s 29. na 30. svibnja (s utorka na srijedu), u Nedelišću, Ulici maršala Tita, provalili u trgovinu te ukrali novac, naočale i alat.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko stotina kuna, a protiv 18-godišnjaka i dva maloljetnika se podnose kaznene prijave nadležnom državnom odvjetniku.

2) Tijekom noći s 29. na 30. svibnja (s utorka na srijedu), u Marofu, nepoznati počinitelj je provalio u podrumske prostorije obiteljske kuće te ukrao kosilice.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna, dok će se protiv počinitelja podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

3) U srijedu, 30. svibnja u večernjim satima, u Toplicama Sveti Martin, nepoznati počinitelj je provalio u apartman te ukrao mobitele, ručni sat i narukvice.

Materijalna šteta procjenjuje se na više desetaka tisuća kuna, dok će se protiv počinitelja podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

DOPUNA ZA POŽAR NA RADNOM STROJU

U srijedu, 30.svibnja, zaprimljen je odštetni zahtjev da je nastala materijalna šteta iznosi više desetaka tisuća kuna.

Naime, u nedjelju, 20. svibnja oko 18 sati na nasipu rijeke Mure, nedaleko Graničnog prijelaza Goričan II došlo je do požara na radnom stroju valjku. Požar su ugasili vatrogasci DVD Goričan. U požaru je valjak u potpunosti izgorio.

U ponedjeljak, 21. svibnja u jutarnjim satima izvršen je očevid na radnom stroju koji je izgorio u požaru te je utvrđeno da je uzrok požara poduzeta ljudska radnja, a u isto vrijeme nepoznati počinitelj je na jednom od parkiranih radnih strojeva (bageru) oštetio stakla kabine.

Protiv nepoznatog počinitelja slijedi kaznena prijava državnom odvjetniku u Čakovcu zbog počinjenog kaznenog djela „oštećenje tuđe stvari“.

INFORMACIJE

Najava akcije „NADZOR VOZAČA POD UTJECAJEM ALKOHOLA I/ILI DROGA

U razdoblju od 04. do 10. lipnja, sve policijske postaje Policijske uprave međimurske će kroz redovnu službu pojačano provoditi nadzor vozača pod utjecajem alkohola i/ili droga.

Ova akcija usklađena je sa akcijama Europske unije za 2018. godinu, a sukladno navedenom terminu provodi se na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj, dok će se ciljana akcija provoditi tijekom noći s 9. na 10. lipnja u vremenu od 23 do 5 sati u suradnji sa Policijskom upravom varaždinskom.

Rezultati akcije „Brzina“

U srijedu, 30. svibnja od 17 do 21 sati, Mobilni tim Policijske uprave međimurske proveo je aktivnosti iz operativne akcije „Brzina“.

Tijekom provođenja utvrđeno je ukupno 59 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

  • jedan prekršaj upravljanja vozilima dok je u krvi prisutan alkohol od 1,00 do 1,50 grama po kilogramu,

  • 42 prekršaja nepropisne brzine kretanja i to;

– 31 prekršaj prekoračenja nepropisne brzine kretanja u naselju 10-20

kilometara na sat veća od dopuštene,

– devet prekršaja prekoračenja nepropisne brzine kretanja u naselju 20-30

kilometara na sat veća od dopuštene,

– dva prekršaja prekoračenja nepropisne brzine kretanja u naselju 30-50

kilometara na sat veća od dopuštene,

  • 10 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,

  • jedan prekršaj nepropisne uporabe svjetala u prometu,

  • tri prekršaj nepostupanja po znaku policijskog službenika,

  • tri prekršaja nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje,

  • jedan ostali prekršaj.

Najveća izmjerena brzina kretanja od 88 kilometara na sat na dijelu ceste, gdje je ograničenje 50 kilometara na sat, utvrđena je u srijedu, 30. svibnja u Zebanec Selu, kod vozača osobnog automobila čakovečkih registarskih oznaka, 18-godišnjaka sa šireg područja općine Selnica.

Tijekom provođenja akcije nije bilo zabilježenih prometnih nesreća.

Prilikom provođenja akcije postupanja temeljem članka 134. Prekršajnog zakona nije bilo dok je temeljem članka 137. Prekršajnog zakona u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva smještena jedna osoba.

(NENAD RISEK)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*