Međimurje Press
Policija

Uporaba sredstva prisile

Utorak, 24. studenoga 2020. godine

TEŠKE KRAĐA

Iz obiteljske kuće u Novakovcu ukraden novac

Jučer, 24. studenoga 2020. godine u ranim poslijepodnevnim satima u Novakovcu, Ulici Vladimira Rojka, nepoznati počinitelj pomoću ključa kojeg je pronašao ostavljenog u bravi, otključao je ulazna vrata ljetne kuhinje te ušao u njenu unutrašnjost. U ljetnoj kuhinji pronašao je ključeve obiteljske kuće, vlasništvo 59-godišnjakinje. Potom je pomoću pronađenih ključeva ušao je unutrašnjost kuće, odakle je ukrao novac, razne slatkiše i kavu.

Materijalna šteta procjenjuje se na desetak tisuća kuna.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

I ovaj slučaj teške krađe je dobar povod da ponovno upozorimo građane na nužnost poduzimanja minimalnih samozaštitnih mjera kako ne bi postali žrtve kradljivaca.

Jedna od loših navika naših žitelja je ostavljanje ključeva stana, kuće ili drugih prostorija u bravi ulaznih vrata, prilikom kratkotrajnih odlazaka od kuće. Ujedno, vlasnici mnogih nekretnina često sakrivaju ključeve na raznim lokacijama, npr. ispod otirača, tegli za cvijeće, kao i na drugim, ne baš skrovitim mjestima. Lopovi tako „sakrivene“ ključeve mogu vrlo lako pronaći te ih potom iskoristiti za nesmetani ulazak u vaš dom. Izbjegavanjem takvih navika uvelike će te smanjiti mogućnost da postanete žrtva kaznenog djela.

Više o mjerama samozaštite od provala i krađa u letcima Policijske uprave međimurske (Letak 1Letak 2) ili na poveznici.

TEŠKA KRAĐA U POKUŠAJU – DOPUNA INFORMACIJE

Četvorica maloljetnika osumnjičena za pokušaj teške krađe

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem osnovano se sumnja kako su četvorica maloljetnika (trojica s područja Međimurske županije te jedan s područja Varaždinske županije), počinila kazano djelo teške krađe u pokušaju.

Naime, sumnja se da su u srijedu, 4. studenoga ove godine u kasnim večernjim satima u Kuršancu, Glavnoj ulici, pomoću podesnog alata pokušali provaliti u trgovinu mješovitom robom, ali u svojoj nakani nisu uspjeli.

Prema maloljetnim osumnjičenicima podnijet će se posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu, kao dopuna prethodno dostavljenoj kaznenoj prijavi protiv nepoznatog počinitelja.

PREKRŠAJ U CESTOVNOM PROMETU

Povratniku u počinjenju prometnih prekršaja privremeno oduzet osobni automobil

Noćas (25. studenoga 2020.), u jedan sat nakon ponoći u Čakovcu, Vukovarskoj ulici, policijski službenici Interventne jedinice policije Policijske uprave međimurske zaustavili su Seat Cordobu, čakovečki registarskih oznaka, kojom je upravljao 37-godišnji vozač.

Alkotestiranjem vozača utvrđeno je da je upravljao automobilom pod utjecajem alkohola od 2,17 promila, dok je provjerom preko evidencije vozača i vozačkih dozvola utvrđeno da je upravljao automobilom bez položenog vozačkog ispita te za vrijeme dok mu je rješenjem suda izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja tom kategorijom motornih vozila (B kategorija).

Pošto je postojala opravdana bojazan da će vozač (višestruki počinitelj prometnih prekršaja) nastaviti sa činjenjem prekršaja, temeljem odredbi Prekršajnog zakona, uhićen je i priveden u policijsku postaju. Ujedno, temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama (čl. 229. st. 8.) od 37-godišnjaka privremeno je oduzet osobni automobil te je vučnom službom prevezen u dvorište Policijske uprave međimurske.

Protiv 37-godišnjeg vozača s područja Varaždinske županije zbog počinjenja nekoliko prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama podnijet će se optužni prijedlog prekršajnom odjelu Općinskog suda u Čakovcu.

NARUŠAVANJE JAVNOG REDA I MIRA / OMALOVAŽAVANJE ILI VRIJEĐANJE POLICIJSKIH SLUŽBENIKA / UPORABA SREDSTAVA PRISILE

Piškorovec – 40-godišnjak narušavao javni red i mir puštanjem glasne glazbe te prilikom intervencije vrijeđao policijske službenike

Jutros (25. studenoga 2020.), u 4 sata i 8 minuta u Piškorovcu, javni red i mir narušavao je 40-godišnji mještanin tako što je puštao glasnu glazbu putem prijenosnog zvučnika. Dolaskom policijskih službenika na mjesto događaja, 40-godišnjak je pojačao glazbu na zvučniku te je pritom vrijeđao i omalovažavao policijske službenike.

Na izdana upozorenja, a potom i naredbe počinitelj prekršaja se oglušio te je nastavio s vrijeđanjem zbog čega su mu policijski službenici priopćili da je uhićen. U tom trenutku 40-godišnjak u ruci je držao sjekiru (bez namjere napada) zbog čega mu je policijski službenik naredio da odloži sjekiru. Pošto se oglušio i na tu naredbu, primjenom višenamjenske službene palice (tzv. „tonfe“) policijski službenik mu je iz ruke izbio sjekiru, a potom je uz primjenu fizičke snage i sredstva za vezivanje 40-godišnjak priveden u policijsku postaju na kriminalističko istraživanje.

Alkotestiranjem uhićenika utvrđeno je da je pod utjecajem alkohola od 2,07 promila.

Protiv 40-godišnjaka zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (čl. 13. i 17.) podnijet će se optužni prijedlog prekršajnom odjelu Općinskog suda u Čakovcu.

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja