Međimurje Press
Policija

Vijesti iz policije!

U utorak, 21. lipnja 2022. godine u popodnevnim satima u Čakovcu, ispred trgovine u Zrinsko-frankopanskoj ulici, nepoznati počinitelj je iz stalka za bicikle ukrao nezaključani muški bicikl, sive boje.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna. 

Kako ne biste ostali bez bicikla, korisno je pridržavati se nekih jednostavnih sigurnosnih pravila:

  • stavite zaštitni lanac na bicikl i ne zaboravite ga zaključati kad ga ostavljate bez nadzora, čak ni kad ga ostavljate u zajedničkim prostorijama zgrade ili sličnim mjestima,
  • kada kupujete novi bicikl, zabilježite tvornički broj njegova okvira, a ukoliko nema broja ukucajte neki prepoznatljiv broj ili znak,
  • slikajte bicikl i sačuvajte račun,
  • koristite više vrsta zaštite jer je tako za krađu potrebno više vremena,
  • pravilno vežite svoj bicikl uz nešto što je dovoljno čvrsto,
  • koristite dovoljno dugu čeličnu sajlu ili spiralu s bravom kako bi osigurali oba kotača,
  • ako imate bravu na žbicama, zaključajte je,
  • ne koristite nekvalitetne i jeftine lokote i lance,
  • za zaštitu bicikala postoje i brave za blokiranje kotača i alarm osjetljiv na vibraciju,
  • dokumente i druge vrijednosti ne ostavljajte na u torbicama na biciklu,
  • ne kupujte bicikle od nepoznatih osoba, bez dokumentacije i sumnjive cijene.

Ovakvim samozaštitnim ponašanjem u značajnoj mjeri će se smanjiti mogućnost krađa, doprinijeti sigurnosti i smanjenju šteta.

Nedelišće – teško ozlijedio 66-godišnjaka

U srijedu, 22. lipnja 2022. godine oko 19,45 sati u Nedelišću, Uskoj ulici, u obiteljskoj 26-godišnjak je fizički nasrnuo na 66-godišnjaka.

U Županijskoj bolnici Čakovec ozlijeđenom muškarcu pružena je liječnička pomoć te je utvrđeno da je zadobio tešku tjelesnu ozljedu, zbog čega je zadržan na liječenju.

Policijski službenici su 26-godišnjaka uhitili i doveli u prostorije Policijske postaje Čakovec, dok se kriminalistička istraživanja nastavljaju.

INFORMACIJA

1) Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama

Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1987. godine proglasila je 26. lipanj Međunarodnim danom borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama s ciljem jačanja svih struktura i institucija koje doprinose smanjenju ovog problema i rade na uspostavljanju društva u kojem neće biti zlouporabe droga.

Policijska uprava međimurska, sada već tradicionalno, obilježava spomenuti datum u suradnji s Povjerenstvom za suzbijanje zlouporabe droga Međimurske županije, a posebice s Djelatnosti za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti, Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Preventivne aktivnosti povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama provest će se u petak, 24. lipnja 2022. godine u centru Piškorovca (kod autobusnog stajališta) od 10 do 12 sati.

Uz podjelu edukativnih materijala i dogovaranje nastavka sličnih preventivnih aktivnosti, građanima je na takvim javnim akcijama omogućen izravan kontakt sa zdravstvenim stručnjacima koji se bave prevencijom i tretmanom problema ovisnosti te s policijskim službenicima.

Neizostavni dio borbe protiv zlouporabe droga, uz rad s ovisnicima i njihovo liječenje, je i edukativni preventivni rad s mladima, njihovim roditeljima i cjelokupnom javnošću na usvajanju znanja o štetnosti sredstava ovisnosti, usvajanja zdravih stilova života, ali i zakonskim posljedicama zlouporabe droga odnosno njezinom prevencijom.

Najavljene preventivne aktivnosti provest će se u suradnji te uz podršku Zavoda za javno zdravstvo, Djelatnosti za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti.

Ova vrsta preventivnih aktivnosti prvenstveno je usmjerena prema mladima te njihovim roditeljima, odnosno zajednici u cjelini, dok je njezin osnovni cilj senzibilizacija javnosti o problemima zlouporabe droga uz želju za podizanjem svijesti građana o neželjenim posljedicama koje može izazvati zlouporaba droga.

Pozivamo sve predstavnike medija da najavom i praćenjem predstavljenih preventivnih aktivnosti aktivno sudjeluju u edukaciji i senzibilizaciji javnosti o problemima zlouporabe droga.

POLICIJSKA SLUŽBENICA
ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Danijela Turk

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja