Međimurje Press
Policija

Vikend i policijske intervencije

Dani vikenda 17., 18. i 19. travnja 2020. godine

TEŠKE KRAĐE I KRAĐE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda nisu evidentirane teške krađe, a što se tiče krađa, evidentirano ih je sedam. Materijalna šteta kod tri krađe pojedinačno se procjenjuje na više od tisuću kuna, dok se kod preostale četiri krađe, također pojedinačno procjenjuje na manje od tisuću kuna.

Izdvajamo krađu benzinske kosilice iz trgovačkog centra u Čakovcu.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem osnovano se sumnja da su 40-godišnjakinja i 57-godišnjak, oboje s područja općine Podturen, počinili kazneno djelo krađe.

Naime, sumnja se da su u četvrtak, 16. travnja 2020. godine oko 15 sati u Čakovcu, Športskoj ulici, iz trgovačkog centa ukrali benzinsku kosilicu vrijednosti nekoliko tisuća kuna.

Protiv osumnjičenih podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

NEOVLAŠTENA UPORABA TUĐE POKRETNE STVARI – DOPUNA INFORMACIJA

Osumnjičen za tri kaznena djela neovlaštene uporabe tuđe pokretne stvari

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem osnovano se sumnja kako je 27-godišnjak s područja grada Čakovca, počinio tri kaznena djela neovlaštene uporabe tuđe pokretne stvari.

Naime, sumnja se da je tijekom noći s 12. na 13. ožujka ove godine u Čakovcu, Mihovljanskoj ulici, na dvorištu bivšeg sportsko-rekreacijskog centra u rekonstrukciji stavio u pogon radni stroj (rovokopač), te se njime odvezao u smjeru željezničke pruge. Nakon toga osumnjičeni je radni stroj zaustavio na željezničkoj pruzi, točnije na željezničkom mostu preko kanala Trnave i pješice se udaljio u nepoznatom smjeru.

U petak, 13. ožujka u 5 sati i 30 minuta na dionici željezničke pruge Čakovec – Mursko Središće u visini naselja Mihovljan, putnički vlak naletio je na rovokopač ostavljen na ranije opisanoj lokaciji.

U događaju nije bilo ozlijeđenih osoba, dok je na vlaku i rovokopaču nastala materijalna šteta. Ujedno, u događaju je oštećen i dio kabelske mreže uz prugu.

Ukupna materijalna šteta procjenjuje se na više desetaka tisuća kuna.

Nadalje, kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je osumnjičeni 27-godišnjak krajem siječnja i sredinom veljače ove godine u Čakovcu na gradilištu sjeverne zaobilaznice grada i u Mihovljanu u skladišnom prostoru privatnog poduzeća stavio pogon dva radna stroja, te se njima odvezao izvan gradilišta, odnosno ograđenog skladišnog prostora. Nakon kraće vožnje jedan radni stroj ostavio je u obližnjem šumarku kod čakovečke bolnice, dok je drugi ostavio nedaleko skladišnog prostora, pošto su ga u vožnji zamijetili građani.

Protiv osumnjičenika dostavit će se posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu, kao dopuna prethodno dostavljenih kaznenih prijava protiv nepoznatog počinitelja.

PROMETNE NESREĆE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Tijekom proteklog vikenda na međimurskim prometnicama dogodila se jedna prometna nesreća, i to s nastalom materijalnom štetom.

Greška koja je prethodila prometnoj nesreći:

– nepoštivanje prednosti prolaska, jedna prometna nesreća.

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika prometnih nesreća tijekom proteklog vikenda nije utvrđena.

PREKRŠAJ U CESTOVNOM PROMETU

Upravljao automobilom bez položenog vozačkog ispita i završio u zatvoru

U subotu, 18. travnja 2020. godine u 22 sata i 55 minuta u Gardinovcu, policijski službenici Policijske postaje Prelog u nadzoru prometa zaustavili su Škodu Feliciju, čakovečkih registarskih oznaka, kojom je upravljao 18-godišnjak s područja općine Mala Subotica.

Provedenim nadzorom utvrđeno je kako je 18-godišnjak upravljao Škodom bez položenog vozačkog ispita, te je uhićen i priveden u policijsku postaju.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, 18-godišnji recidivist u počinjenju istovrsnih prekršaja, uz optužni prijedlog zbog počinjena prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, doveden je na prekršajni odjel Općinskog suda u Čakovcu. Nakon saslušanja dežurna sutkinja prihvatila je prijedlog policije i okrivljeniku odredila zadržavanje u trajanju najduže do 15 dana.

Policijski službenici sproveli su 18-godišnjaka u Zatvor u Varaždinu.

DOPUNA INFORMACIJE

Rezultati akcije „Četiri ubojice u prometu“

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u petak, 17. travnja 2020. godine od 16 do 24 sata proveli su aktivnosti iz akcije „Četiri ubojice u prometu“.

Tijekom poduzimanja pojačanih aktivnosti u nadzoru cestovnog prometa utvrđena su ukupno 23 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

– pet prekršaja upravljanja vozilima dok je u krvi prisutan alkohol i to:

– od 0,5 do 1 promila – dva prekršaja,

– iznad 1,5 promila – jedan prekršaj,

– od 1 do 1,5 promila kod vozača bicikla – dva prekršaja,

– četiri prekršaja nepropisne brzine kretanja u naselju 10-20 km/h veće od

dopuštene,

– dva prekršaja nepropisne uporabe svjetala u prometu,

– četiri prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,

– prekršaj upravljanja motornim vozilom za vrijeme isključenja iz prometa,

– prekršaj upravljanja motornim vozilom za vrijeme izrečene zabrane upravljanja, te

– šest ostalih prekršaja.

Ujedno, tijekom akcije utvrđena su dva prekršaja iz Zakona o osobnoj iskaznici.

Najveća koncentracija alkohola od 1,9 promila, utvrđena je u 17 sati u Pušćinama, Čakovečkoj ulici, kod 37-godišnjeg vozača osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka.

VAŽNE OBAVIJESTI

  1. Međimurska županija od ponoći jedinstvena zona kretanja

Na prijedlog Stožera civilne zaštite Međimurske županije, nacionalni Stožer civilne zaštite donio je Odluku kojom od ponoći (20. travnja) ukida nužna mjera zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka na području Međimurske županije.

Od trenutka donošenja spomenute Odluke, e-Propusnica je potrebna samo za odlazak na područje druge županije.

Policijska uprava Međimurska će i nadalje kontrolirati poštivanje svih naloženih mjera lokalnog i nacionalnog Stože civilne zaštite, osobito pridržavanje mjera samoizolacije. U ovom trenutku na području Međimurske županije aktivno je 630 mjera samoizolacije, dok su provedenim terenskim provjerena policijski službenici ukupno utvrdili 65 kršenja naloženih mjera samoizolacije (od 13. ožujka do 20. travnja).

Policijska uprava međimurska zahvaljuje svim građanima na razumijevanju i strpljenju, te ih poziva da i nadalje vode računa o svom zdravlju, zdravlju svojih bližnjih i šire zajednice, kako bi se zadržala povoljna epidemiološka situacija na području Međimurske županije.

Budite odgovorni i ostanite doma!

NALETI NA DIVLJAČ

Proteklog vikenda na međimurskim prometnicama zabilježeno je sedam naleta vozilima na divljač koja je pretrčavala kolnik.

Policijska uprava međimurska ponovno upozorava sve sudionike u cestovnom prometu na maksimalnu opreznost, posebice u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima, te da prilagode  brzinu kretanja vozila stanju i uvjetima na cesti. Ujedno, tijekom vožnje neka obrate pažnju na postavljenu prometnu signalizaciju koja ih upozorava na moguće pojavljivanje divljači na cesti.

POLICIJSKI SLUŽBENIK

Glasnogovornik

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja