medjimurjepress@gmail.com

Vikend priopćenje policije

Dani blagdana i vikenda 31. listopada te 1., 2. i 3. studenoga 2019. godine

TEŠKE KRAĐE I KRAĐE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda evidentirane su tri teške krađe i devet krađa. Od devet krađa u dvije je pojedinačna materijalna šteta procijenjena na više od 1.000 kuna.

Provale u prostorije sportskih klubova u Gardinovcu i Pribislavcu, u kuću u Držimurcu te krađa u Čakovcu

Tijekom noći s 30. na 31. listopada u Gardinovcu, nepoznati počinitelj provalio je prostorije sportskog kluba, gdje je ukrao kasu s novcem i razna pića.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

U noći s 2. na 3. studenoga u Pribislavcu, Ulici dr. Vinka Žganca, nepoznati počinitelj provalio je prostorije sportskog kluba, gdje je ukrao glazbenu liniju, raznu opremu i pića.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

Tijekom noći s 31.listopada na 1. studenoga u Čakovcu, Ulici Jurice Muraia nepoznati počinitelj je kroz nezaključana vrata ušao u prostorije kuće, gdje je ukrao različit nakit.

Materijalna šteta procjenjuje se na više tisuća kuna.

Između 31.listopada na 3. studenoga u Držimurcu, nepoznati počinitelj je provalio ulazna vrata spremišta i kuće, gdje je potom ukrao više bicikala, trimer i tenisice.

Materijalna šteta procjenjuje se na više tisuća kuna.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznene prijave, nadležnom državnom odvjetniku.

Osumnjičen za razbojništvo

U ranim jutarnjim satima 1. studenoga je uhićen 32-godišnjak sa šireg područja grada Mursko Središće te se poduzetim kriminalističkim istraživanjem sumnja da je 32-godišnjak počinio Razbojništvo.

Naime, 32-godišnjak je s 24-godišnjakom sa šireg područja grada Mursko Središće (koji je ranije uhićen u mjesecu lipnju ove godine) izvršio kazneno djelo na štetu 54-godišnjaka, tako da su 23. svibnja ove godine oko 2 sata nasilno otvorili zaključana vrata kuće u Plešivici, ušli u unutrašnjost kuće, gdje su fizički napali vlasnika i potom ukrali novac te kućanski uređaj.

Protiv 32-godišnjaka je podnijeto posebno izvješće, nadležnom državnom odvjetniku te je u subotu, 2. studenoga u jutarnjim satima predan pritvorskom nadzorniku PU međimurske, nakon čega je doveden na ispitivanje u državno odvjetništvo. Potom mu je sudac istrage rješenjem odredio istražni zatvor, u trajanju od 30 dana te je predan u zatvor u Varaždinu.

PREKRŠAJ U CESTOVNOM PROMETU

Upravljao u prometu pod jakim utjecajem alkohola

U subotu, 2. studenoga u 16 sati i 40 minuta u Murskom Središću, Frankopanskoj ulici, u nadzoru prometa uhvaćen je 50-godišnjak s područja grada Mursko Središće kako upravlja osobnim automobilom čakovečkih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 4,29 g/kg. Temeljem članka 137. Prekršajnog zakona izdana mu je naredba o smještaju u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnih sredstava te će se podnijeti optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz članka 199. stavak 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

INFORMACIJE

  1. PROMETNE NESREĆE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Tijekom proteklog vikenda na međimurskim prometnicama dogodilo se ukupno pet prometnih nesreća i to pet prometnih nesreća s nastalom materijalnom štetom od čega se u jednoj prometnoj nesreće čekaju kvalifikacije ozljeda.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama su:

– nepoštivanje prednosti prolaska, jedna prometna nesreća,

– nepropisno okretanje, skretanje i vožnja unatrag, četiri prometne nesreće.

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika prometnih nesreća tijekom dana vikenda nije utvrđena.

  1. POJAČANE PREVENTIVNO-REPRESIVNE MJERE POVODOM PROSLAVE MARTINJA

Tijekom proteklog tjedan na području Policijske uprave međimurske došlo je do pogoršanja stanja sigurnosti cestovnog prometa, gdje su u jednoj prometnoj nesreći smrtno stradale tri osobe. Podsjećamo, u srijedu, 30. listopada, između Vratišinca i Peklenice dogodila se prometna nesreća, gdje mladi vozač osobnog automobila, brzinu kretanja vozila nije prilagodio osobinama i stanju ceste (zavoj, nizbrdica, kolnik mokar) i atmosferskim prilikama (padala kiša). Zbog toga je izlaskom iz desnog zavoja, na ravnom djelu ceste i uzdužnom cestovnom nagibu, izgubio nadzor nad upravljanjem vozilom, uslijed čega je došlo do zanošenja vozila, prelaska na prometnu traku namijenjenu za promet vozila iz suprotnog smjera i udara u desnu bočnu stranu, prednjim dijelom osobnog automobila, sa kojim je iz suprotnog smjera upravljala ženska osoba.

Na mjestu događaja prometne nesreće smrtno je stradao mladi vozač i putnica iz njegovog automobila, dok je u Županijskoj bolnici Čakovec preminula putnica iz drugog automobila.

Kroz prvih deset mjeseci ove godine na području Policijske uprave međimurske, smrtno je stradalo 10 osoba što je isti broj smrtno stradalih osoba kao u istom razdoblju prošle godine, međutim obzirom na zacrtani cilj sukladno Nacionalnom programu sigurnosti prometa na cestama od 6 smrtno stradalih osoba na području PU Međimurske i činjenicu da trenutna brojka iznosi 8 smrtno stradalih sudionika, stanje sigurnosti na području Međimurske županije možemo ocijeniti nepovoljnim.

Od ukupnog broja smrtno stradalih sudionika u prometu 50% otpada na vozače (5-četiri vozača osobnih automobila i jedan vozač teretnog automobila) i 50% na putnike u vozilima (5- tri putnika u osobnim automobilima, jedan putnik u teretnom automobilu i jedan putnik na traktoru).

U cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, odnosno povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, pojačane represivne aktivnosti provodit će se u vremenu od 8. do 12. studenoga 2019. godine, odnosno u vrijeme održavanja proslave narodnog običaja krštenja mošta „Martinje“. U te dane očekuje se veći broj sudionika u prometu koji su konzumirali alkoholna pića, prema kojima će poglavito biti usmjerene represivne aktivnosti i to na teritoriju cijele Republike Hrvatske. U to vrijeme biti će angažiran maksimalni broj policijskih službenika sa svom raspoloživom tehnikom.

S obzirom na pogoršanje stanja sigurnosti cestovnog prometa na području PU Međimurske, mobilni timovi policijskih službenika iz svih postaja i Interventne jedinice policije, utvrđivati će najteže prekršaje u prometu do kraja 2019. godine. Poglavito će se utvrđivati prekršaji vožnje kada je u organizmu prisutan alkohol, vožnje nepropisnim brzinama, nekorištenja sigurnosnog pojasa, upravljanja prije stjecanja prava, korištenja mobitela i druge prekršaje koji su uzročnici najtežih prometnih nesreća.

Aktivnosti Mobilnog tima Policijske uprave međimurske sa posebnim naglaskom na četiri ubojice u prometu (brzina, alkohol, pojas, mobitel) provoditi će se pojačano svakodnevno, a osobito u dane vikenda. Posebnu pozornost posvetit ćemo utvrđivanju prekršaja mladih vozača i počinitelja prekršaja u povratu, odnosno počiniteljima koji učestalo čine najteže prekršaje u prometu na cestama, koji dovode do najtežih prometnih nesreća.

Također podsjećamo vozače motornih vozila da su dužni danju upaliti dnevna ili kratka svjetla u vremenu od 1. studenog ove godine do 31. ožujka slijedeće godine, dok su vozači bicikla dužni od prvog sumraka do potpunog svanuća imati upaljena na prednjoj strani bicikla jedno bijelo svjetlo a na stražnjoj strani crveno, dakako isti moraju nositi i reflektirajući prsluk. Od stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama, odnosno od 1. kolovoza ove godine, za pješaka koji se kreće kolnikom noću te u uvjetima smanjene vidljivosti, a da nije označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, zaprijećena je novčana kazna u iznosu od 300,00 kuna.

Kako su gume jedan od najvažnijih dijelova vozila, isto treba u svakom razdoblju godine imati odgovarajuće gume, pa tako podsjećam da je u Republici Hrvatskoj obvezna zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta i to u razdoblju od 15. studenoga do 15. travnja iduće godine. Zimska oprema potrebna je i na svim drugim prometnicama u vrijeme nastupanja zimskih uvjeta.

Svim sudionicima u prometu preporučam oprez, neka brzinu prilagode uvjetima na cesti poglavito u razdoblju smanjene vidljivosti te u vrijeme mokrih i skliskih kolnika, odnosno neka ne upravljaju vozilima kada su pod utjecajem alkohola.

NENAD RISEK

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*