Međimurje Press
Policija

Vikend s međimurskom policijom

Dani vikenda 5., 6. i 7. svibnja 2020. godine

TEŠKE KRAĐE I KRAĐE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda evidentirane su četiri teške krađe i sedam krađa. Kod jedne krađe materijalna šteta pojedinačno se procjenjuje na više od tisuću kuna, dok se u preostalih šest krađa materijalna šteta pojedinačno procjenjuje na manje od tisuću kuna.

Izdvajamo provalu u obiteljsku kuću u Črečanu i provalu u trgovinu u Čakovcu.

U petak, 5. lipnja 2020. godine u razdoblju od 6 do 16 sati u Črečanu, nepoznati počinitelj pomoću ključa kojeg je pronašao sakrivenog kod ulaznih vrata, otključao je ista te ušao u obiteljsku kuću, vlasništvo 59-godišnjaka. Potom je iz dnevnog boravka ukrao LCD televizor. Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

Brzom reakcijom Policijskih službenika Policijske postaje Mursko Središće uhićen je 60-godišnjak i priveden u policijsku postaju.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem osnovano se sumnja da je 60-godišnjak s područja općine Nedelišće, počinio prethodno opisano kazneno djelo teške krađe te će se protiv njega podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

U nedjelju, 7. lipnja 2020. godine nešto poslije 7 sati u Čakovcu, Ulici Valenta Morandinija, nepoznati počinitelj provalio je u jednu od trgovina u sklopu tržnice te ukrao novac.

Zahvaljujući pravovremenoj dojavi građana koji je primijetio provalnika, policijski službenici Policijske postaje Čakovec uhitili su 31-godišnjaka na mjestu događaja i priveli ga u policijsku postaju na kriminalističko istraživanje.

Tijekom istraživanja uhićenik je policijskim službenicima predao PVC smotuljak sa sadržajem bijele praškaste materije nalik na drogu amfetamin, tzv. „speed“ (0,48 grama). Sumnjiva materija je oduzeta te će se dostaviti na vještačenje u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ u Zagrebu.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem osnovano se sumnja da je 31-godišnjak počinio opisano kazneno djelo teške krađe te je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske.

Zahvaljujemo građaninu na pravovremenoj dojavi koja je rezultirala hvatanjem počinitelja kaznenog djela na mjestu događaja.

TEŠKA KRAĐA STVARI VELIKE VRIJEDNOSTI – DOPUNA INFORMACIJE

Dvadeset i osmogodišnjakinja osumnjičena za tešku krađu velike vrijednosti i pokušaj provale

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem nad 28-godišnjakinjom s područja grada Zagreba, osnovano se sumnja da je počinila kazneno djelo teške krađe velike materijalna vrijednosti i tešku krađu u pokušaju.

Naime, sumnja se da je u razdoblju od početka 2017. do početka 2020. godine u stanu u Čakovcu, Ulici Josipa Štolcera Slavenskog, u više navrata uz pomoć ključa kojeg je pronašla sakrivenog, iz sefa uzimala novac. Ujedno, u razdoblju od 27. do 29. svibnja ove godine u nekoliko navrata pokušaja je provaliti u spomenuti sef, ali u tome nije uspjela.

Ukupna materijalna šteta prema izjavi 57-godišnjeg vlasnika procjenjuje se na više od milijun kuna.

Protiv 28-godišnjakinje podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

PROMETNE NESREĆE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Tijekom proteklog vikenda na međimurskim prometnicama dogodilo se ukupno devet prometnih nesreća, od čega dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su 42-godišnja pješakinja i dijete, pješak lakše ozlijeđeni te sedam prometnih nesreća s nastalom materijalnom štetom od čega se u dvije prometne nesreće čekaju kvalifikacije ozljeda.

Greška koje je prethodila prometnoj nesreći:

– nepropisna i neprilagođena brzina u pet nesreća,

– nepoštivanje prednosti prolaska u dvije nesreće,

– nepropisno okretanje, skretanje i vožnja unatrag u jednoj nesreći,

– nalet na životinju u jednoj nesreći.

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika prometnih nesreća tijekom proteklog vikenda utvrđena je kod dvojice vozača, a najveća koncentracija utvrđena je kod 30-godišnjeg vozača osobnog automobila, i to 1,95 promila. Spomenuti vozač skrivio je prometnu nesreću s nastalom materijalnom štetom koja se dogodila u nedjelju, 7. lipnja nešto poslije 16 sati u Strahonincu, Čakovečkoj ulici.

PREKRŠAJ U CESTOVNOM PROMETU/NOĆNI IZLAZAK DJETETA

Maloljetnik upravljalo ukradenom Toyotom bez položenog vozačkog ispita i pod utjecajem alkohola od 1,26 promila

U subotu, 6. lipnja 2020. godine u 23 sata i 10 minuta u Nedelišću, Prvomajskoj ulici, u nadzoru cestovnog prometa policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec zaustavili Toyotu Corollu, čakovečkih registarskih oznaka kojom je upravljao maloljetnik, dok se na suvozačevom mjestu nalazio, također maloljetnik.

Spomenuti maloljetni vozač prethodno u Ulici Vladimira Nazora upravljao Toyotom bez upaljenih svjetala i nije postupio po znaku policijskog službenika (plavo rotacijsko svjetlo, zvučni signali), već je nastavio vožnju u smjeru Prvomajske ulice, gdje je i zaustavljen.

Izvršenom provjerama te alkotestiranjem utvrđeno je kako je upravljao automobilom bez položenog vozačkog ispita i pod utjecajem alkohola od 1,26 promila. Ujedno, za vrijeme vožnje nije bio vezan sigurnosnim pojasom.

Za maloljetnog suvozača utvrđeno je kako je počinio prekršaj iz čl. 93. Obiteljskog zakona (zabranjeni noćni izlazak od 23 do 5 sati bez pratnje punoljetne osobe od povjerenja roditelja).

Maloljetni vozač uhićen je temeljem odredbi Prekršajnog zakona i priveden u policijsku postaju.

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je kako je Toyota Corolla, čakovečkih registarskih oznaka, ukradena. Naime, tijekom noći sa subote na nedjelju (6./7. lipnja ove godine) u Nedelišću, Ulici Vladimira Nazora, počinitelj je uz pomoć ključeva koje je pronašao kod ulaznih vrata, otključao ista te ušao u unutrašnjost autoservisa, odakle je ukrao novac te pronašao ključ od spomenute Toyote Corolle. Pomoću ključeva upalio je automobil te se njime odvezao. Nešto poslije 23 sata policijski službenici u nadzoru cestovnog prometa u Nedelišću uočili su spomenutog maloljetnika kako je upravlja ukradenom Toyotom te ga zaustavili i priveli u policijsku postaju.

Kriminalistička istraživanja se nastavljaju kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog događaja te utvrdio počinitelj teške krađe.

PREKRŠAJ U CESTOVNOM PROMETU

Upravljao kombijem pod utjecajem alkohola od 2,93 promila

U nedjelju, 7. lipnja 2020. u 17 sati i 40 minuta na prilaznoj prometnici naselju Parag, policijski službenici Policijske postaje Čakovec u nadzoru cestovnog prometa zaustavili su 31-godišnjeg vozača, koji je pod utjecajem alkohola od 2,93 promila upravljao neregistriranim i neosiguranim kombijem Fiat Ducato te kod sebe nije imao vozačku dozvolu.

Vozač je uhićen i priveden u policijsku postaju.

Zbog počinjenja nekoliko prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama bit će kažnjen novčanom kaznom u ukupnom iznosu od 12.000 kuna uz izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od 12 mjeseci.

POŽARI NA GRAĐEVINSKIM OBJEKTIMA

Čakovec – zbog kvara na perilici suđa izbio požar u kuhinji

U nedjelju, 7. lipnja 2020. godine u Čakovcu, Ulici Tina Ujevića, u kuhinji obiteljske kuće, vlasništvo 62-godišnjaka, uslijed tehničkog kvara na električnim instalacijama perilice suđa izbio je požar.

U požaru su nagorjeli razni kuhinjski elementi i kuhinjski uređaji. Vlasnik kuće sam je ugasio požar.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko desetaka tisuća kuna.

NADOPUNA INFORMACIJE

Rezultati akcije „Alkohol“

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u sastavu mobilnog tima u subotu, 6. lipnja 2020. godine od 16 do 24 sata proveli su aktivnosti iz akcije „Alkohol“.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 45 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

– četiri prekršaja upravljanja motornim vozilom dok je u krvi prisutan alkohol i to:

od 0,5 do 1 promila – jedan prekršaj,

od 1 do 1,5 promila – dva prekršaja,

iznad 1,5 promila – jedan prekršaj,

– jedan prekršaj naglog povećavanja brzine,

– 20 prekršaja nepropisne brzine kretanja u naselju i to:

do 10 km/h veća od dopuštene – jedan prekršaj,

od 10 do 20 km/h veća od dopuštene – 12 prekršaja,

od 20 do 30 km/h veća od dopuštene – šest prekršaja,

od 30 do 50 km/h veća od dopuštene – jedan prekršaj,

– jedan prekršaj ne postupanja po znaku policijskog službenika,

– jedan prekršaj upravljanja motornim vozilom prije stjecanja prava na samostalno

upravljanje,

– jedan prekršaj nepropisne uporabe svjetala u prometu,

– 10 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,

– dva prekršaja nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje,

– te pet tzv. ostalih prekršaja.

Najveća koncentracija alkohola od 1,64 promila utvrđena je u 21 sat i 45 minuta u Gornjem Hrašćanu, Čakovečkoj ulici, kod 25-godišnjeg vozača osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka.

POLICIJSKI SLUŽBENIK

Glasnogovornik

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja