Vikend s međimurskom policijom

Dani vikenda i praznika, 5., 6. , 7. i 8. listopada 2018. godine

KRAĐE I TEŠKE KRAĐE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave međimurske evidentirano je devet krađa od čega tri, gdje je počinjena materijalna šteta viša od 1.000 kuna i četiri teške krađe, od čega izdvajamo:

TEŠKE KRAĐE

Provale u osobni automobil i kuću

1) Tijekom ponedjeljka 8. listopada u popodnevnim satima u Čakovcu, Mihovljanskoj ulici, na parkiralištu groblja, nepoznati počinitelj provalio je u osobni automobil odakle je ukrao novac, mobitel, fotoaparat i osobne dokumente.

Materijalna šteta se procjenjuje na više tisuća kuna.

2) Između 6. i 8. listopada u Turčišću, nepoznati počinitelj provalio je u kuću odakle je ukrao razni električni alat.

Materijalna šteta se procjenjuje na nekoliko tisuća kuna.

Protiv nepoznatih počinitelja se podnosi kaznene prijave nadležnom državnom odvjetniku.

KRAĐA

Ukraden bicikl

U subotu, 6. listopada u prijepodnevnim satima u Domašincu, Ulici Martina Pušteka, na nogometnom igralištu, nepoznati počinitelj ukrao je nezaključan bicikl.

Materijalna šteta procjenjuje se nekoliko tisuća kuna.

Protiv nepoznatog počinitelja se podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

RAZBOJNIČKA KRAĐA

Brzo uhvaćen počinitelj razbojničke krađe

U subotu, 6. listopada oko 12,30 sati u Čakovcu, Obrtničkoj ulici, u trgovini u sklopu trgovačkog centra, nepoznati počinitelj ukrao je parfem. Nakon što je uočen od zaposlenika trčeći se udaljio van trgovine, gdje ga je na izlazu iz trgovačkog centra dostigla zaposlenica, pa ju je nepoznati počinitelj odgurnuo od sebe u cilju da zadrži ukradene stvari, nakon čega je pobjegao.

Materijalna šteta se procjenjuje na više stotina kuna.

Brzom reakcijom policije u 13,20 sati u Čakovcu, Ulici dr. Ivana Novaka zatečen je 43-godišnjak s područja grada Čakovca koji je uhićen te se dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja da je počinio Razbojničku krađu.

Protiv 43-godišnjaka se podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku te je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske. Potom je ispitan na državnom odvjetništvu, doveden na ročište sucu istrage nakon čega mu je određen istražni zatvor.

Zahvaljujemo zaposlenicima na pomoći u hvatanju počinitelja.

INFORMACIJE

1) Prometne nesreće tijekom vikenda

Tijekom proteklog vikenda na prometnicima Međimurske županije dogodile su se ukupno četiri prometne nesreće s nastalom materijalnom štetom.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama su:

 • vožnja na nepropisnoj udaljenosti – tri prometne nesreće,

 • nepropisno okretanje, skretanje i vožnja unatrag – jedna prometna nesreća.

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika spomenutih prometnih nesreća utvrđena je kod dva vozača.

Najveća, u količini od 1,53 grama po kilogramu utvrđena je kod 67-godišnjeg vozača osobnog automobila koji je sudjelovao u prometnoj nesreći s nastalom materijalnom štetom, u subotu, 6. listopada oko 19.50 sati, u Kotoribi.

2) Pojačane preventivne mjere za blagdan Svih svetih

Pred nama su blagdani Svih svetih, kada velik broj naših sugrađana automobilima posjećuje groblja i odaje počast svojim najmilijima te u tim trenucima uglavnom ne razmišljaju o sigurnosti svoje imovine. 

Prateći i analizirajući policijske statističke pokazatelje, primjetno je kako tijekom nadolazećih blagdana, velik broj počinjenih kaznenih djela otpada na provalne krađe iz automobila. Stoga, pozivamo sve građane na suradnju, kako bi im i na taj način pomogli u očuvanju njihove imovine.

U slučaju uočavanja sumnjivih nepoznatih osoba odmah o tome obavijestiti policiju. Svakako, bilo bi poželjno da pokušate uočiti što više detalja vezano za njihove karakteristike i tjelesne osobine, kao i podatke o vozilu kojim se koriste (registarsku oznaku, marku i model vozila, boju i sl.).

Ako ste ipak postali žrtva kaznenog djela, u svrhu zaštite tragova ništa nemojte dirati, već odmah obavijestite policiju pozivom na broj telefona 192 ili 112. Nakon zaprimljene dojave na mjesto događaja izaći će policijski službenici i poduzeti sve potrebne mjere i radnje.          

Kako bi izbjegli ovakve i slične slučajeve, te da ne postanete žrtve provalnika i kradljivaca iz vozila, upućujemo vam nekoliko savjeta:

 • torbice, novčanike, aktovke, mobitele, fotoaparate, putne torbe i druge predmete ne ostavljajte na vidljivom mjestu (sjedalima, policama vozila) – mjesto im nije u vozilu i često su predmeti krađa iz vozila, a tako ostavljeni predmeti  dobar  su mamac i privlače poglede kradljivaca, a materijalna šteta koja će vam biti pričinjena može biti veća od vrijednosti ukradenih stvari,

 • dokumente vozila i svoje osobne dokumenta ne ostavljajte u vozilu,

 • zaključajte osobno vozilo kada ga ostavljate – čak i za kratko vrijeme vašeg odsustva (odlazak na kiosk, trgovinu, dječji vrtić), kradljivac može iskoristiti vašu odsutnost,

 • zatvorite sva vrata i prozorska stakla, ne ostavljajte ih poluotvorenima,

 • zatvorite i zaključajte poklopce spremnika za gorivo i prtljažnika,

 • ne ostavljajte ključeve u vozilu bez nadzora,

 • ako imate mogućnost, izvucite ugrađenu audio i video opremu iz vozila,

 • uključite alarmni uređaj, ako je ugrađen u vozilo,

 • nemojte spremati stvari u prtljažnik automobila prije odlaska jer možda vas netko promatra,

 • po mogućnosti ne ostavljati vozila na zamračenom ili pustom mjestu dulje vrijeme bez nadzora. 

Također, ovom prilikom skrećemo pozornost građanima da pri odlasku od kuće ne zanemare poduzeti samo zaštitne mjere vezane uz zaštitu imovine (kuće, stanova), kako bi se spriječile moguće krađe i teške krađe.

 • zaključavajte vrata bez obzira koliko dugo ćete biti odsutni iz svoga doma,

 • ne zaboraviti zatvoriti prozore ili balkonska vrata,

 • ne ostavljati ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama (na primjer ispod otirača, u vazama za cvijeće, ispod kamena i slično). Ključeve stana i poštanskog sandučića ostavite kod susjeda ili druge osobe od povjerenja koja će provjeravati stan i prazniti poštanski sandučić te tako ostavljati dojam da ste u svom domu.

 • ne spremajte cvijeće s balkona i prozora jer tako dajete poruku da ste odsutni.

 • novac i druge dragocjene predmete ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama, a posebice u spavaćoj sobi (ladice, police, madraci), jer „lopovi“ najprije traže upravo na tim mjestima.

 • zapišite serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirajte kako biste ih kasnije lakše  mogli identificirati.

 • novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima.

 • ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete.

OBAVIJEST

Predsjednica RH uručila Spomenice domovinske zahvalnosti djelatnicima Policijske uprave međimurske

U četvrtak, 4. listopada, povodom Dana policije i blagdana sv. Mihovila, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Spomenicom domovinske zahvalnosti za 2018. godinu odlikovala je zaslužne djelatnice i djelatnike Ministarstva unutarnjih poslova.

Više na poveznici / linku http://medjimurska.policija.hr/DefaultPu.aspx?id=1289 .

(Nenad Risek)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*