medjimurjepress@gmail.com

Vikend s međimurskom policijom

Dani vikenda 15., 16. i 17. svibnja 2020. godine

TEŠKE KRAĐE I KRAĐE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda evidentirana je jedna teška krađa i pet krađa. Kod jedne krađe materijalna šteta pojedinačno se procjenjuje na više od tisuću kuna, dok se kod četiri krađe materijalna šteta pojedinačno procjenjuje na manje od tisuću kuna.

Izdvajamo krađu pocinčanih metalnih stupova nedaleko graničnog prijelaza Goričan i provalu u kombi kod Gornjeg Kuršanca.

U noći s petka na subotu (15./16. svibnja 2020.) uz autocestu Zagreb-Goričan, kod nadvožnjaka u nedaleko graničnog prijelaza Goričan, nepoznati počinitelj ukrao je nekoliko desetaka pocinčanih metalnih stupova zaštitne ograde, koji su bili poslagani pored kolnika spremni za postavljanje.

Materijalna šteta prema procjeni predstavnika oštećenog privatnog poduzeća iz Topuskog, procjenjuje se na više tisuća kuna.

U subotu, 16. svibnja 2020. godine u poslijepodnevnim satima na obali rijeke Drave, nedaleko Gornjeg Kuršanca, nepoznati počinitelj provalio je u VW Caravelle, čakovečkih registarskih oznaka, vlasništvo privatnog poduzeća iz Preloga, te ukrao mobitel koji je bio ostavljen na komadnoj ploči.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko stotina kuna.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.

I ovaj slučaj provale u vozilo dobar je povod da ponovno podsjetimo građane kako je poduzimanje samozaštitnih mjera vrlo učinkovito rješenje za sprečavanje krađa i provala u njihova vozila.

Spomenute vrste imovinskih delikata predstavljaju jednu od omiljenih aktivnosti lopova kojima se žele domoći željenog plijena. Ključevi vozila, torbice, novčanici i drugi osobni dokumenti, koje građani ostavljaju na vidljivim mjestima u otključanim ili zaključanim vozilima, često predstavljaju dodatnu motivaciju počiniteljima krađa i provala.

Na temelju dosadašnjih iskustava i poznajući navike kradljivaca, savjetujemo građanima da i sami poduzmu određene samozaštitne mjere i radnje kako ne bi postali žrtve ovih kaznenih djela.

Neki od preventivnih savjeta:

  • kad napuštate vozilo, pa bilo to i na kratko, ugasite motor, izvucite ključ iz kontakta i zaključajte vozilo,

  • ne ostavljajte ključeve i dokumente u vozilu,

  • ugradite alarmni uređaj ili elektronsku blokadu motora. Skriveni prekidač strujnog kruga također je dobra zamisao,

  • postavite dodatnu zaštitnu bravu ili polugu za blokadu upravljača,

  • u vozilu ne ostavljajte vrijedne predmete na vidljivom mjestu,

  • sva vrata i poklopac prtljažnika uvijek zaključavajte,

  • ne ostavljate dulje vrijeme i bez nadzora vozilo na zamračenom ili pustom mjestu,

  • prilikom uočavanja bilo kakvih sumnjivih događaja ili osoba neobičnog ponašanja u blizini vašeg doma, poslovnog prostora ili vozila, ne dvojite već odmah prijavite policiji na broj 192.


Nadamo se da će ove mjere pridonijeti većoj sigurnosti vaših vozila.

PROMETNE NESREĆE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Tijekom proteklog vikenda na međimurskim prometnicama dogodile su se ukupno tri prometne nesreće, od čega dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su dva vozača osobnih automobila lakše ozlijeđena, dok se kod jedne nesreće čeka kvalifikacija ozljeda vozačice bicikla.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama su:

– nepropisna i neprilagođena brzina, jedna prometna nesreća,

– nepoštivanje prednosti prolaska, jedna prometna nesreća,

– vožnja na nepropisnoj udaljenosti, jedna prometna nesreća.

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika prometnih nesreća tijekom vikenda utvrđena je kod dva vozača. Najveća koncentracija od 2,28 promila utvrđena je kod 34-godišnjeg vozača osobnog automobila, koji je skrivio prometnu nesreću s ozlijeđenim osobama u nedjelju, 17. svibnja nešto poslije 16 sati u Čakovcu, Ulici Stjepana Radića.

PROMETNA NESREĆA

Vozač automobila (34) pod utjecajem alkohola (2,28 promila) skrivio prometnu nesreću

Jučer, 17. svibnja 2020. godine nešto poslije 16 sati u Čakovcu, Ulici Stjepana Radića, dogodila se prometna nesreća u kojoj je lakše ozlijeđen 34-godišnji vozač osobnog automobila.

Upravljajući Alfa Romeom, čakovečkih registarskih oznaka, pod utjecajem alkohola od 2,28 promila, kolnikom pristupne ceste prema parkiralištu obližnje zgrade, brzinu kretanja vozila nije prilagodio osobinama ceste (postavljena ulazno-izlazna rampa) te da u svakom trenutku može pravodobno zaustaviti vozilo pred svakom zaprekom koju u konkretnim uvjetima može predvidjeti. Zbog opisane situacije, prednjim dijelom automobila udario je u spušteni metalni branik rampe, a potom je ulaskom na kolnik Ulice Stjepana Radića, u nastavku kretanja sišao izvan kolnika, gdje je prednjim dijelom udario u postavljeni metalni stup javne rasvjete.

Nakon prometne nesreće ozlijeđeni vozač vozilom hitne medicinske pomoći prevezen je u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje je utvrđeno da je lakše ozlijeđen.

Pošto su osobite okolnosti upućivale da će 34-godišnjak nastaviti s činjenjem opisanog prekršaja, odnosno ponovno upravljati automobilom pod utjecajem alkohola, smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva (alkohola).

Zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama 34-godišnji vozač s područja grada Varaždina, sankcionirat će se izricanjem novčane kazne u ukupnom iznosu od 12.500 kuna, uz zaštitnu mjeru zabrane upravljanja vozilima „B“ kategorije u trajanju od 3 mjeseca.

INFORMACIJA

ODLUKA o zabrani spaljivanja smeća, korova, suhe trave i drugih poljoprivrednih i šumskih otpadaka i ostataka biljaka nakon žetve i berbe te loženje vatre u šumama i blizini šume

Obavještavamo žitelje Međimurske županije kako je početkom travnja ove godine, temeljem članka 37. Statuta Međimurske županije i članka 3. Poslovnika o načinu rada župana Međimurske županije, a sukladno članku 13. Odluke o posebnim mjerama zaštite od požara na području Međimurske županije, župan Međimurske županije donio:

ODLUKU o zabrani spaljivanja smeća, korova, suhe trave, drugih poljoprivrednih i šumskih otpadaka i ostataka biljaka nakon žetve i berbe te loženje vatre u šumama i blizini šume.

Ovom odlukom u razdoblju od 4. svibnja do 4. listopada 2020. zabranjuje se spaljivanje smeća, korova, suhe trave te drugih poljoprivrednih i šumskih otpadaka i ostataka biljaka nakon žetve i berbe, kao i loženje vatre u šumama i blizini šume.

Nadzor nad primjenom ove zabrane, sukladno Zakonu o zaštiti od požara i Odluci o posebnim mjerama zaštite od požara na području Međimurske županije vrše ovlaštene službene osobe Policijske uprave, inspektori Državnog inspektorata, komunalno redarstvo lokalne samouprave te ovlaštene osobe vatrogasnih postrojbi.

POLICIJSKI SLUŽBENIK

Glasnogovornik

Radovan Gačal

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*