Međimurje Press
Policija

Vikend s Pu međimurskom!

TEŠKE KRAĐE I KRAĐE  

          Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda, između 8. i 10. listopada 2021. godine, evidentirana je jedna teška krađa i dvije krađe. U jednoj krađi nastala je materijalna šteta veća od 1.000 kuna, dok je u drugoj krađi šteta manja od 1.000 kuna.

Izdvajamo krađu i tešku krađu:

  • U petak, 8. listopada 2021. godine oko 19,15 sati u Pribislavcu, Ulici braće Radić, nepoznati počinitelj je iz trgovine ukrao razne kozmetičke proizvode.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

  • U noći, s 9. na 10. listopada 2021. godine na autocesti Goričan – Zagreb, nepoznati počinitelj je provalio u metalnu kutiju odakle je ukrao akumulator za prometnu signalizaciju i nekoliko metara električnog kabla.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

Protiv nepoznatih počinitelja podnijet će se kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.

PROMETNA NESREĆA

Oprezno s mobitelima u vožnji!

U subotu, 9. listopada 2021. godine oko 14,20 sati u Lopatincu, Ulici Ivana Gorana Kovačića dogodila se prometna nesreća u kojoj 28-godišnji vozač bicikla brzinu kretanja nije prilagodio osobinama ceste (zavoj i nizbrdica). Zbog toga je u zavoju na nizbrdici izgubio nadzor nad upravljanjem te se prevrnuo i pao na kolnik. Vozač bicikla je za vrijeme vožnje upotrebljavao mobitel te je na taj način umanjio mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom.

Vozilom hitne pomoći ozlijeđen vozač prevezen je u Županijsku bolnicu Čakovec, dok će se ozlijede okvalificirati naknadno.

Usprkos zakonskim odredbama i novčanoj kazni, mnogi vozači i vozačice se niti tijekom vožnje ne odriču razgovora putem mobitela, čitanja SMS poruka, a ponekad se čak upuštaju i u pisanje i slanje SMS poruka. Na taj način direktno ugrožavaju sebe i ostale sudionike u prometu.

Naime, Zakonom o sigurnosti prometa na cestama  propisano je sljedeće:

  • vozač motornog vozila za vrijeme vožnje ne smije upotrebljavati mobitel niti druge uređaje na način koji bi umanjili mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja motornim vozilom (članak 196. stavak 3.),
  • mobitel se može koristiti za vrijeme vožnje ako se upotrebljava naprava koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruke (članak 196. stavak 4.).

Za ovaj prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 1.000 kuna.

Kako svakodnevno uočavamo vozače koji tijekom vožnje upotrebljavaju mobitel, podsjećamo na slijedeće:

  • obavezno koristite tzv. handsfree sustav – u protivnom činite prekršaj,
  • tijekom vožnje ili putovanja mobitel koristite u situacijama kada je potrebno pozvati pomoć npr. u slučaju kvara ili nesreće,
  • novi uređaji koji se koriste tijekom vožnje (mobiteli, navigacija i ostalo) često ometaju vozače i odvraćaju im pozornost od ceste,
  • upotreba mobitela (razgovor, a naročito čitanje ili pisanje SMS poruka) smanjuje koncentraciju, a kod nekih vozača može dovesti do usporavanja reakcija (npr. prilikom promjene svjetla na semaforu, u slučaju da vozilo koje se nalazi ispred njih naglo zakoči i sl.),
  • vozači koji koriste mobitel tijekom vožnje (čak ukoliko koriste handsfree sustav) imaju suženo vidno polje tako da ne uočavaju periferne informacije (npr. prometne znakove,  semafore, druga vozila).

Savjetujemo vozače da ne koristite mobitel tijekom vožnje te sa budu odgovorni i sigurni sudionici u prometu.

 INFORMACIJA

            Prometne nesreće tijekom proteklog vikenda

Tijekom proteklog vikenda dogodile su se ukupno dvije prometne nesreće, od čega jedna prometna nesreća s nastalom materijalnom štetom, dok se za drugu prometnu nesreću čeka kvalifikacija ozljeda.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama:

  • nepropisna i neprilagođena brzina – jedna prometna nesreća,
  • nepropisno okretanje, skretanje i vožnja unatrag – jedna prometna nesreća.

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika prometnih nesreća tijekom vikenda nije utvrđena.

POLICIJSKA SLUŽBENICA

ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Marina Soldat  

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja