Međimurje Press
Policija

Zbog bacanja petardi protiv 31-godišnjaka podnjet optužni prijedlog!

Utorak, 22. prosinca 2020. godine

NEPROPISNO KORIŠTENJE PIROTEHNIČKIH SREDSTAVA

Zbog bacanja petardi protiv 31-godišnjaka podnijet optužni prijedlog

Jučer, 22. prosinca 2020. godine oko 12 sati u Pribislavcu, u dvorištu obiteljske kuće u Ulici Marina Držića, 31-godišnjak upotrebljavao je pirotehnička sredstva kategorije F2, a čija je uporaba isključivo dozvoljena u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja.

Policijski službenici Policijske postaje Čakovec od 31-godišnjaka oduzeli su preostala pirotehnička sredstva.

Protiv okrivljenog zbog počinjanja prekršaja iz Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, podnijet će se optužni prijedlog prekršajnom odjelu Općinskog suda u Čakovcu.

Građane podsjećamo na važne zakonske odredbe kojima je propisana prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava te akciju „MIR I DOBRO“. Akcija se provodi od 1993. godine upravo s ciljem smanjenja broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme, a trajat će do 10. siječnja 2021. godine.

Uvjeti obavljanja prometa, prodaje na malo i uporabe pirotehničkih sredstava propisani su Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja.

Pirotehnička sredstva kategorije F1 (bengalske šibice, male petarde, konfete – bombice, žabice, pasje bombice, naboji za dječje pištolje, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom i sl.) mogu se prodavati tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina te je i uporaba tih sredstava dozvoljena osobama starijima od 14 godina, i to tijekom cijele godine. Ističemo, unatoč uvriježenom mišljenju kako su pirotehnička sredstva ove kategorije dječja pirotehnika, ona to nisu i nikako ih ne smiju koristiti djeca mlađa od 14 godina.

Za roditelje i skrbnike djece koja koriste pirotehnička sredstva propisana je novčana kazna od 1.000 do 3.000 kuna, dok pravne osobe i obrtnici koji prodaju pirotehniku djeci mlađoj od 14 godina mogu biti kažnjeni od 10.000 do 30.000 kuna.

Pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, osim petardi i redenika iz kategorije F3, mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja osobama starijima od 18 godina. Uporaba navedenih sredstava dozvoljena je  osobama starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja. Navedena sredstva nije dozvoljeno koristiti u zatvorenim prostorima  i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana.

Građanima nije dozvoljena nabava niti uporaba petardi i redenika iz kategorije F3, kao ni uporaba pirotehničkih sredstava iz kategorije F4, T1, T2, P1 i P2 za osobne potrebe.

Pirotehnička sredstva dozvoljeno je prodavati u prodavaonicama oružja i streljiva i u prodavaonicama pirotehničkih sredstava koje posjeduju odobrenje MUP-a, osim pirotehničkih sredstava kategorije F1 koja se, osim u navedenim prodavaonicama, mogu prodavati u maloprodaji u drugim prodavaonicama te na kioscima.

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja