Međimurje Press
Policija

Zbog tučnjave na ulici u Piškorovcu prekršajno i kazneno prijavljeno osam osoba!

Kako smo već ranije izvijestili u nedjelju, 14. kolovoza nešto poslije 20 sati na ulici u Piškorovcu, došlo je tučnjave između više osoba. Tijekom fizičkog sukoba pojedini sudionici kako bi nanijeli ozljede drugim sudionicima koristili su drvene palice, kamenje i ručni alat, poput odvijača.

U događaju nekoliko osoba je ozlijeđeno te su zatražili liječničku pomoć u Županijskoj bolnici Čakovec. Lakše su ozlijeđena dva djeteta te maloljetnik, dok je teške ozljede zadobio 21-godišnjak.

Ujedno, tijekom tučnjave oštećeno je nekoliko kuća (razbijeni prozori te inventar u unutrašnjosti). Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko deseta tisuća kuna.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je sedam osoba (rođeni 1976., 1982., 1991., dvoje 1995. te maloljetnik) počinilo prekršaj iz članka 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te će se protiv njih podnijeti optužni prijedlog Općinskom sudu u Čakovcu (Prekršajni odjel).

Nadalje, istraživanjem je utvrđeno kako je 40-godišnjak počinio kazneno djelo teške tjelesne ozljede na štetu 21-godišnjaka. Uz kaznenu prijavu osumnjičeni je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske.

Kriminalističko istraživanje vezano uz počinjenje kaznenog djela oštećenja tuđe stvari se nastavlja.

INFORMACIJA

Tijekom akcije „Nadzor brzine“ ukupno utvrđena 203 prekršaja iz ZSPC-a

U razdoblju od 8. do 14. kolovoza ove godine na području Policijske uprave međimurske provedena je akcija „Nadzor brzine“.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 203 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama od čega:

– četiri prekršaja upravljanja vozilima dok je u krvi prisutan alkohol,

– 117 prekršaja nepropisne brzine kretanja od čega:

– u naselju do 10 km/h veća od dopuštene – tri prekršaja,

– u naselju 10-20 km/h veća od dopuštene – 50 prekršaja,

– u naselju 20-30 km/h veća od dopuštene – 15 prekršaja,

– u naselju 30-50 km/h veća od dopuštene – devet prekršaja,

– izvan naselja od 10-30 km/h veće od dopuštene – 30 prekršaja,

– izvan naselja od 30-50 km/h veće od dopuštene – osam prekršaja,

– izvan naselja veće od 50 km/h od dopuštene – dva prekršaja,

– četiri prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja,

– dva prekršaja ne postupanje po znaku policijskog službenika,

– pet prekršaja nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje,

– četiri prekršaja tehničke neispravnosti vozila,

– tri prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom,

– dva prekršaja upravljanja prije stjecanja prava na upravljanje,

– dva prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane upravljanja,

– dva prekršaja upravljanja vozilom bez upisane kategorije u vozačku dozvolu,

– sedam prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te

– 51 ostalih prekršaja.

Iz domene drugih zakonski propisa utvrđena su tri prekršaja iz Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu.

Tijekom provođenja aktivnosti iz akcije „Nadzor brzine“ u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave koprivničko-križevačke, a koja je provedena u utorak 9. kolovoza od 12 do 18 sati, ukupno je utvrđeno 36 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama od čega:

– 27 prekršaja nepropisne brzine kretanja i to;

– tri prekršaja prekoračenja nepropisne brzine kretanja u naselju do 10 km/h

veće od dopuštene,

– 15 prekršaja prekoračenja nepropisne brzine kretanja u naselju 10-20

km/h veće od dopuštene,

jedan prekršaj prekoračenja nepropisne brzine kretanja u naselju 20-20

km/h veće od dopuštene,

pet prekršaja prekoračenja nepropisne brzine kretanja izvan naselja 10-30

km/h veće od dopuštene,

tri prekršaja prekoračenja nepropisne brzine kretanja izvan naselja 30-50

km/h veće od dopuštene,

– jedan prekršaj isteka važenja prometne dozvole do 15 dana,

– jedan prekršaj upravljanja vozilom bez upisane kategorije u vozačku dozvolu,

– jedan prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa,

– šest ostalih prekršaja.

Iz domene drugih zakonski propisa utvrđena su tri prekršaja iz Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu.

PREKRŠAJ U CESTOVNOM PROMETU

Čakovečkom južnom obilaznicom upravljao Yamahom 212 km/h

U nedjelju, 14. kolovoza ove godine u 16 sati i 18 minuta tijekom provođenja akcije „Nadzor brzine“ na kolniku državne ceste br. 3, tj. na južnoj obilaznici grada Čakovca, izmjerena je najveća brzina kretanja vozila od 212 km/h. Na tom dijelu prometnice (izvan naseljenog mjesta) brzina kretanja ograničena je na 80 km/h. Opisani prekršaj utvrđen je kod 22-godišnjeg vozača motocikla „YAMAHA YZF R1“, delničke registarske oznake.

Tijekom policijskog postupanja 22-godišnji motociklist nije zaustavio vozilo prema upućenim znakovima i naredbama policijskih službenika za zaustavljanje te nije zaustavio vozilo sukladno postavljenom prometnom znaku „STOP“. Nakon što su ga policijski službenici uspjeli zaustaviti utvrđeno je da nema položeni vozački ispit za upravljanje vozilima A kategorije (ima položeni ispit na upravljanje vozilima B kategorije), dok je na motociklu utvrđeno nekoliko tehničkih neispravnosti.

Za opisane prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama predviđena je ukupna novčana kazna u iznosu od 12.500 kuna te zaštitna mjera od dva mjeseca zabrane upravljanja motornim vozilima A kategorije.

Ovakva vožnja i ponašanje u cestovnom prometu mladog motocikliste u svakom slučaju nije primjerena, ni poželjna. Radi se o visoko rizičnom ponašanju koje u konačnici može završiti pogibeljno, kako za samog motociklistu, tako i za druge sudionike u prometu.

Koristimo priliku da ponovno uputimo apel svim vozačima mopeda i motocikala da se: kreću propisanim brzinama, odnosno da brzinu prilagode uvjetima na kolniku, upravljaju s položenim vozačkim ispitom i potrebnom položenom kategorijom, da upravljaju motociklima i mopedima koja su registrirani, odnosno  koja imaju važeću prometnu dozvolu i koji su tehnički ispravni bez ikakvih preinaka te da tijekom vožnje motociklima i mopedima obavezno koriste zaštitnu kacigu, pri čemu mislimo na vozače i putnike, kao i svu drugu opremu koja nije propisana, ali je korisna posebice ukoliko bi sudjelovali u prometnim nesrećama. Zaštitna oprema ublažava moguće ozljede, odnosno njihove posljedice. Tu u prvom redu mislimo na motociklističke jakne, hlače, kombinezone, rukavice, čizme, štitnike i drugo.

Posebno naglašavamo obveze i odgovornost roditelja mladih osoba koje koriste motocikle i mopede. U zaštiti mladih motorista i motociklista, prije same kupnje mopeda i motocikla poduzmite sve potrebne predradnje (polaganje vozačkog ispita, obavljanje tehničkog pregleda i registracije vozila, provjera tehničke ispravnosti vozila, kupnja zaštitne kacige i druge potrebne zaštitne opreme), kako bi oni bili što zaštićeniji i osposobljeniji za sigurno sudjelovanje u prometu. Ujedno sve što vrijedni za vozača, vrijedi i za putnika na motociklima i mopedima.

POLICIJSKI SLUŽBENIK

Glasnogovornik

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja