Međimurje Press
Vijesti

Poznati hrvatski glumac Žarko Potočnjak preminuo je jutros u 76. godini!

Hrvatski kazališni i televizijski glumac bio je omiljeno glumačko lice koje smo obožavali gledati u ‘Dugoj mračnoj noći’, ‘Glembajevima’, ‘Vukovar se vraća kući’, ‘Trešeti’ i mnogim drugim

Početkom ove godine Žarko je donio veliku odluku. Dana 3. veljače, na svoj 75. rođendan, odlučio je da više neće glumiti u predstavama niti snimati, odnosno, donio je neopozivu odluku o prestanku bavljenja glumom.

Do ove je odluke došao razočaran u mlađe kolege glumce. ‘Ova sadašnja stasala generacija ne može pronaći formu kojom bi se probila do publike, ne zna se probijati kroz katastrofične situacije, vršiti svoje umjetničko poslanje – objavljivati svijetu svoje viđenje teškoća kroz koje prolazi’ ispričao je za 24 sata u siječnju ove godine.

Upisao je i završio  Akademiju za kazališnu i filmsku umjetnost 1972. godine. U Kazalištu Komedija dobio je svoj prvi glumački angažman i ostvario je odlične uloge u poznatim mjuziklima i rock-operama u Komediji. Nakon toga 18 godina bio je glumac u zagrebačkom kazalištu Gavella. Na poziv Georgija Para prešao je u zagrebački HNK, 1994. godine. Sa Zlatkom Vitezom osnovao je glumačku družinu Rinoceros 1975. godine, a iste godine preimenovana je u Histrione. Snimio je 25 igranih filmova, a u njih 10 imao je glavnu ulogu.

Za vrijeme Domovinskog rata bio je član 106. osječke brigade, bio je u protuzrakoplovnoj obrani te član umjetničke brigade.

Potočnjak je dobitnik brojnih nagrada za životno djelo, među kojima se ističu Nagrada hrvatskog glumišta, Marul, Zlatni osmijeh, Dubravko Dujšin, Nagrada na susretima hrvatskih kazališta, nagrada Dani komedije.

(mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja