Međimurje Press
Vijesti

Preminula Ankica Lepej, jedna od prvih hrvatskih zviždačica!

Umrla je jedna od prvih, ujedno i najpoznatija hrvatska zviždačica Ankica Lepej. Vijest je na Facebooku objavila aktivistica za ženska prava Sanja Sarnavka

“Sad sam saznala da Ankica Anita Lepej, naša hrabra i predobra sugrađanka, ipak nije uspjela pobijediti koronu. Otišla je za svojim najdobrijim. Žao mi je. Ona je pokazala kako se voli domovina na pravi način. Skupo je platila svoj čin građanske hrabrosti, ali nikada nije požalila niti je odustala od ukazivanja na nepravde i glasnog prosvjedovanja čim bi uočila neku. Zbogom, Ankice draga”, napisala je Sarnavka.

Jedan od najvećih skandala iz kasnijeg perioda vladavine Franje Tuđmana je otkriće da njegova supruga Ankica u Zagrebačkoj banci ima 210 tisuća maraka i 15 tisuća dolara koje tadašnji predsjednik RH nije naveo u svojoj imovinskoj kartici.

Hrvatska javnost to je saznala 17. listopada 1998. u Jutarnjem listu koji je priču o tome objavio zahvaljujući informacijama službenice Zagrebačke banke Ankice Lepej, jedne od prvih hrvatskih zviždačica.

Lepej je bila obična građanka koja je spletom okolnosti na svom radnom mjestu saznala za neprijavljenu ušteđevinu Tuđmanovih te je odlučila da bi javnost trebala znati istinu.

Ankica je bolovala od koronavirusa.

(mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja