Međimurje Press
GlazbaVijesti

Preminula je još jedna legenda hrvatske glazbe RAJKO DUJMIĆ

ČOVJEK KOJI JE OSVOJIO EUROSONG

Jedan od najboljih hrvatskih skladatelja izgubio je bitku za život nakon teške nesreće

Rajko Dujmić bio je jedan od najcjenjenijih autora u povijesti hrvatske pop-glazbe. Najpoznatiji je kao član Novih Fosila, no radio je s brojnim izvođačima poput grupe Riva, Srebrnih krila, Jasmina Stavrosa..

Preminuo je u 66. godini života od posljedica zadobivenih u prometnoj nesreći koja se dogodila prije nekoliko dana u Ravnoj Gori. Nakon nesreće Dujmić je bio u induciranoj komi.

Najpoznatiji je u javnosti kao dio grupe Novi fosili, no skladao je stotine pjesama koje su redom bili hitovi.

Glazbeno obrazovanje stekao je u Zagrebu u Muzičkoj školi Vatroslava Lisinskog te na Pedagoškoj akademiji. Počeo je svirati klavijature u rock-sastavima Grupa Marina Škrgatića, Crno bijeli te Klani Zlatni akordi, a njegova prva autorska pjesma izvedena je na Boom festivalu u Ljubljani.

S Novim Fosilima krenuo je 1978. godine, a u isto je vrijeme intenzivno surađivao sa Srebrnim krilima te grupom Riva. Upravo s grupom Riva i pjesmom “Rock me” Rajko je odnio pobjedu na Eurosongu 1989. godine. Tri godine zaredom briljirao je svojim pjesmama na Eurosongu, a osim pobjedničke “Rock me”, 1987. godine su Novi Fosili nastupili s pjesmom “Ja sam za ples” te Srebrna krila s pjesmom “Mangup”.

Prva pjesma koju je napisao za grupu bila je “Sanjaj me”, a Rajko se vrlo brzo dokazao kao vrsni kompozitor čijom je zaslugom je grupa ubirala brojne festivalske nagrade i priznanja na domaćim pozornicama, ali i na inozemnim nastupima u Dresdenu i Bratislavi. Singlica “Da te ne volim” prodana je u 65 tisuća primjeraka, a istoimena ploča dostigla je nakladu od 170 tisuća. Najprodavanija ploča Novih Fosila “Budi uvijek blizu” iz 1981. godine prodana je u gotovo 500 tisuća primjeraka, čime je dostigla dijamantnu nakladu. Na njoj se nalaze neki od najvećih hitova Rajka Dujmića i Fosila kao što su “Plava košulja”, “Saša”, “Tonka”, “Ključ je ispod otirača”. Ploče Novih Fosila prodane su u više milijuna primjeraka te su diskografski najuspješnija grupa svih vremena na našim prostorima.

Tijekom bogate karijere Rajko Dujmić surađivao je s brojnim kolegama s estrade poput Jasne Zlokić i Jasmina Stavrosa, a 2012. godine sa Zrinkom Tutićem pokrenuo je projekt “Muzika zabavna”, s idejom promicanja glazbe u malim hrvatskim sredinama. Napisao je čak 1821 djelo, na većini pjesama pojavljuje se kao autor glazbe, ali i kao aranžer ili producent. Svoj prvi i jedini kantautorski album “Nizvodno od raja” Rajko je objavio 1993. godine. Poznat je i kao skladatelj filmske glazbe i reklamnih spotova. Radio je i scensku glazbu za kazališnu predstavu “Dundo Maroje” u Gavelli 1995. u režiji Krešimira Dolenčića te za predstavu “Osam lakih komada” redateljice Nine Keflin. Svirao je električne orgulje u rock-operi “Gubec beg”, u kojoj su naslovne uloge igrali Branko Blaće i Josipa Lisac.

Pjesma “Moja domovina”, koju su zajednički napisali Rajko Dujmić i Zrinko Tutić, ostat će posebno zapamćena u srcima mnogih ljudi. U Band Aidu koji je 1991. otpjevao zasigurno najljepšu domoljubnu pjesmu sudjelovalo je 150 glazbenika.

(mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja