Međimurje Press
HrvatskaPrenosimo

Cenzura na djelu!

Urednik H-Altera Toni Gabrić upozorio je u četvrtak da se u slučaju zabrane pisanja o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladih Gordani Buljan Flander radi o cenzuri zaobilaznim putem, a s njime se slaže i stručnjakinja za medijsko pravo i odvjetnica Vesna Alaburić.

“Ako se radi o zabrani pisanja o nekakvom tijelu javne vlasti ustvari se radi o cenzuri koja se provodi zaobilaznim putem”, rekao je Gabrić Hini.

S obzirom na to da Ustav jasno i nedvosmisleno zabranjuje cenzuru u Hrvatskoj, Gabrić smatra da se tu koriste neki drugi propisi i zakoni kako bi se ona ipak nametnula medijima. “Po mom sudu to je nedopustivo. I sad možemo zamisliti situaciju ako taj presedan pusti korijenje i postane praksa može se dogoditi hipotetički da se Hini, Jutarnjem listu ili RTL televiziji sudski zabrani da piše o Vladi, odnosno da prati rad Vlade”, kazao je Gabrić.

Ocijenio je da je dominantna medijska politika u Hrvatskoj 30 godina više manje ista, a to je da sve što drugačije diše, ima drugačije mišljenje i diskurs te propituje centre moći treba uništiti. “To je više manje vezano uz HDZ-a, da ne nabrajam pojedinačne slučajeve, a ovo sada iskače iz jednog šešira za koji nismo smatrali da je takav”, zaključio je Gabrić.

Odvjetnica i stručnjakinja za medijsko pravo Vesna Alaburić ustvrdila je da zabrana objavljivanja svakog, eventualnog budućeg medijskog priloga o nekoj osobi ili instituciji predstavlja arbitrarno, potpuno neopravdano dokidanje slobode medija. Osnovno je stoga, smatra, takvu zabranu ocijeniti cenzurom.

Za zabranu objavljivanja tekstova o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladih smatra da je presedan ali vjeruje da će odluka biti ukinuta u žalbenom postupku.

Obrazloženje zabrane, kaže ta odvjetnica, izaziva veliku zabrinutost nerazumijevanjem temeljnih pravnih načela zaštite slobode izražavanja, osobito kad se radi o raspravama o temama od javnog interesa. “Kad bi stajališta suda iskazana u ovoj odluci postali dio prakse hrvatskih sudova, sloboda medija u našoj zemlji bila bi ugušena”, zaključila je Alaburić u odgovoru Hini.

Nakon što je neprofitni portal H-Alter u proteklih nekoliko tjedana objavio seriju tekstova novinarke Jelene Jindre pod naslovom “Sustav za zaštitu ili zlostavljanje djece?”, u kojima problematizira rad Gordane Buljan Flander, odnosno poliklinike kojoj je na čelu, sudac Andrija Krivak potpisao je rješenje kojim se H-Alteru zabranjuje objavljivanje tekstova o ravnateljici poliklinike.

Izvor: HINA

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja