Damir Rodiger i Martina Jakšić: Kako nas je glazba spojila

Damir vodi poznati Zbor Gimnazije Josipa Slavenskog, a Martina, koja je diplomirala zborsko dirigiranje i kompoziciju, vodi udrugu Pjesma u Donjem Kraljevcu, te zajedno sviraju u sastavu “Drugi program”.

Svaka ljubavna priča posebna je na svoj način, ali ovdje je specifična glazbeno-ljubavna romansa u životnoj režiji Martine Jakšić i Damira Rodigera. Oboje su izabrali glazbu za svoj životni put, a glazba je jedan od krivaca koji je spojio taj, danas bračni, par iz Savske Vesi kod Čakovca.

Međusobne simpatije pojavile su se već pri prvom susretu na prošlogodišnjem MEF-u (Međimurski festival zabavne glazbe) kada je Damir kao voditelj festivalskog orkestra izabrao upravo Martinu za jedan od pratećih vokala. Ljubav i poslovna suradnja otada ne jenjavaju, štoviše, rezultirali su brojnim glazbenim projektima. Surađivali su s brojnim glazbenim sastavima, zajedno su svirali na crkvenim vjenčanjima, izvodili plesne i ambijentalne skladbe u duetu, skladali glazbu za različite izvođače, napravili aranžmane za popularnu glazbu.15727020_10210688237578767_3190540162923271829_n

Damir vodi poznati Zbor Gimnazije Josipa Slavenskog, a Martina, koja je diplomirala zborsko dirigiranje i kompoziciju, vodi udrugu Pjesma u Donjem Kraljevcu, te zajedno sviraju u sastavu “Drugi program”. No, čini se da Martini i Damiru to nije dovoljno. Budući da se glazbeno odlično nadopunjuju, razmišljaju i o osnivanju te vođenju novih sastava i zborova.  Njeguju zajedničku ljubav prema zborskoj glazbi i to je razlog da se na svoj način predstave glazbenom svijetu.15698065_10210688235578717_3833106124977802319_n

Damir, iako je završio obou na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i teoriju glazbe na akademiji u Puli, najčešće svira bubnjeve i klavir. Često povezuje klasičnu glazbu s modernim aranžmanima, bilo da su pisani za zbor ili neki instrumentalni sastav. Kombinacije zborskih i instrumentalnih aranžmana mogle su se čuti 2013. godine na emisiji Hrvatske radio televizije “Do posljednjeg zbora”, gdje je sve vokalne aranžmane Damir osmislio sam i povezao s poznatim skladbama.

Martina, kao jedini diplomirani zborski dirigent na ovom području, više naginje klasičnoj glazbi. Korepetira mlade glazbenike u koprivničkoj glazbenoj školi, te predaje dirigiranje i glasovir.

Najnoviji projekt dvoje glazbenika i supružnika je band “Drugi program”, sastav koji nastoji svirati kvalitetniju pop-rock glazbu.

– Pod kvalitetnom glazbom smatram glazbu koja se održala usprkos najezdi novokomponirane glazbe, isforsirane čestim izvođenjem plaćenih spotova. U bendu još svira gitaru Dubravko Novak, dugogodišnji prijatelj, suradnik u glazbenim vodama i moj vjenčani kum – objasnio je Damir.

Uglavnom svatko radi na svojoj strani. Martina putuje u Koprivnicu, dok Damir radi u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec.

– Vikendi su nam rezervirani za nastupe u “Drugom programu” ili za individualne nastupe kojih je u prosincu bilo jako puno. Tu uglavnom Damir svira glasovir, a zajedno pjevamo popularne ili izvorne međimurske pjesme prerađene na naš način – rekao nam je glazbeni bračni par kojeg je zbližio MEF koji se i dalje iz godine u godinu sve više razvija.

– Svake godine dolaze nam nove pjesme, novi izvođači. Od Joleta, Vlade Kalembera, Kemala Montena prije par godina pa sve do Baraba, Ivane Banfić, Ivana Zaka. Najbolju suradnju imali smo upravo s pjevačima koji su najdulje na estradi i koji su ostavili najviše traga i pjesama iza sebe – rekli su Martina i Damir.15590602_10210646285689996_8233096236875377401_n

Damir je četiri godine svirao u agenciji Tutico s estradnim zvijezdama Majom Blagdan, Severinom, Massimom, pa je upoznat sa sistemom hrvatske estrade, ali nekako ne čezne za tim vodama. Poručuju kako im je dobro ovdje gdje su sada, a Martina bi se rado okušala u autorskom stvaralaštvu.

– Na kraju krajeva, sviramo dobru glazbu, uživamo u različitim izazovima i još je puno toga pred nama. Možda se dogodi neka pjesma koja će nam promijeniti smjer glazbenog djelovanja – zaključili su glazbenici Martina i Damir.

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*