Međimurje Press
Prenosimo

Državna tajna!

Vlada ne želi otkriti što im je točno od medicinske opreme stiglo iz Kine i koliko su to platili

Iz Ministarstva gospodarstva, obrta i poduzetništva na pitanje koliko je komada maski, naočala i druge opreme Hrvatska dosad nabavila iz Kine te po kolikoj cijeni, navode da podatke ne mogu iznositi zbog zaštite interesa države, piše Telegram

Gostujući na N1 u petak, ministar Horvat je izjavio da je dosad s kineskog tržišta nabavljena roba u vrijednosti od 240 milijuna kuna, da će u naredna dva tjedna biti isporučene i ostale pošiljke te da Vlada radi s dva renomirana proizvođača u Kini. No, nije otkrivao detalje, poput jedinične cijene pojedinih proizvoda – koliko, primjerice, Hrvatska plaća svaku masku, naočale, vizir i tako dalje. Na upit Telegrama iz Ministarstva gospodarstva danas su poručili kako te podatke ne mogu iznositi zbog zaštite interesa države.

                                                           Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

‘Iz istih razloga zaštite bitnih sigurnosnih interesa države, a osobito u okolnostima u kojima je potražnja za zaštitnom opremom na globalnom tržištu (osobito kineskom tržištu) znatno povećana, i u kojima vlada izuzetno velika i neviđena konkurencija među pojedinim naručiteljima, nismo u mogućnosti iznositi niti podatke o jediničnoj cijeni svakog od predmeta koji su predmetom nabave’, poručili su iz Ministarstva gospodarstva.

Uz slično obrazloženje ne otkrivaju niti koliko je točno komada pojedinih predmeta nabavljeno. Napominju da je odlukom Vlade ‘popis stvarno nabavljenih roba i usluga tajan’, kao što je i stanje strateških robnih zaliha svake države ‘bitno pitanje nacionalne sigurnosti’, pa zato ne mogu ‘odgovoriti na konkretno pitanje o točnim količinama pojedine vrste zaštitne opreme koja je nabavljena u svakoj od pojedinih isporuka’.

Otkrivaju tek ukupne procjene potreba za zaštitnom opremom, primjerice, da je za predstojeći period naložena nabava četiri milijuna komada različitih zaštitnih maski, nešto više od dva milijuna komada zaštitnih naočala, pet milijuna komada zaštitnih rukavica i tako dalje, piše Telegram.

Autor.T.Ba

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja