Fina objavila gdje su najviše rasle plaće

Prema Fininim je podacima prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u Hrvatskoj u 2017. godini nastavila svoj rast i povećana je za 4,3%. Pritom je rast neto plaće zabilježen u svim regionalnim jedinicama u rasponu od 0,9% do 9,7%. Najviši je rast zabilježen u Šibensko-kninskoj (9,7%), Koprivničko-križevačkoj (9,7%) i Požeško-slavonskoj županiji (7,2%), dok su istodobno neto plaće najmanje rasle u Zadarskoj (0,9%), Karlovačkoj (0,9%) i Sisačko-moslavačkoj županiji (2,9%).

Nakon stagnacije u 2016. godini, raspon između najviše i najniže neto plaće među regionalnim jedinicama u 2017. godini blago je smanjen, pa je tako plaća u Gradu Zagrebu u 2016. bila 64,9% viša nego u Virovitičko-podravskoj županiji, da bi u 2017. godini ona
bila 63,3% viša. Kao i prethodne godine, i u 2017. godini su poduzetnici u četiri regionalne jedinice bilježili isplatu neto plaće višu od prosječne u Hrvatskoj, i to u Dubrovačko-neretvanskoj (za 0,6%), Zagrebačkoj (za 2,0%) i Istarskoj županiji (za 3,2%) te Gradu Zagrebu (za 16,0%).

Finini podaci upućuju na to da je i tijekom 2017. godine nastavljen rast plaća koji obuhvaća sve regionalne jedinice te da se pri dinamičnijem rastu plaća u regijama u kojima je ona na nižim razinama zadržava tendencija smanjivanja raspona plaća među regionalnim jedinicama.

Izvor: N1 Hrvatska


Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*