Međimurje Press
Prenosimo

HSU: Sadašnja formula usklađivanja mirovina vodi umirovljenike u još veće siromaštvo!

Hrvatska stranka umirovljenika održala je konferenciju za medije povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva koje se obilježava 17. listopada. Istaknuli su da udio prosječne mirovine u plaći nikad nije bio niži i da trenutačna formula usklađivanja umirovljenike vodi u još veće siromaštvo

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) danas je održala tiskovnu konferenciju povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva koji se obilježava u nedjelju 17. listopada. Predsjednik HSU-a Veselko Gabričević, član Upravnog vijeća Zaklade “Biskup Josip Lang” za stare, bolesne i napuštene osobe pater Mijo Nikić i predstavnik tvrtke Radnik d.d. iz Križevaca Darko Jambreković govorili su o položaju starijih ljudi u Hrvatskoj u kontekstu siromaštva.

Veselko Gabričević.

HSU želi drugačiju formulu usklađivanja mirovina

Poskupljenja, prije svega energenata, direktno utječu na poskupljenja osnovnih životnih namirnica, što je posljednje usklađivanje mirovina od prosječnih 68 kuna učinilo zanemarivim, kazao je Gabričević. Predsjednik HSU-a pridružio se inicijativi umirovljeničkih udruga za drastičnom promjenom formule usklađivanja mirovina:

“Kupovna moć umirovljenika je sve manja, a time i život sve teži. Udio prosječne mirovine u odnosu na prosječnu plaću je 35,9 % i nikada nije bio niži. Sadašnja formula usklađivanja mirovina (70:30) vodi umirovljenike u još veće siromaštvo i ona je jednostavno neodrživa. Formula usklađivanja bi morala biti 100 % u korist većeg indeksa. pravo rješenje je povećanje mirovina vodeći računa da se najniže mirovine povećavaju više u odnosu na najviše”, kazao je Gabričević.

Dosta je rješavanja pojedinačnih nepravdi, treba nam sustavna reforma

HSU navodi potrebu za cjelovitom i sveobuhvatnom mirovinskom reformom jer se situacija ne može riješiti mini-rješenjima pojedinačnih problema. To je, prema njima, krpanje postojećih nepravdi, a nikako sustavno rješenje.

Darko Jambreković iz tvrtke Radnik d.d. uručio je donaciju od 10.000 kuna pateru Miji Nikiću iz Zaklade “Biskup Josip Lang”, a Nikić je kazao kako će novac otići najpotrebitijim korisnicima Zaklade “Biskup Josip Lang”.

“Prema posljednjem izvješću u RH usklađenom s Eurostatovom metodologijom granica siromaštva za pojedinca 2.927 kn, dok je stopa rizika od siromaštva veća no ikada dosada. Strategija borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti koja je u RH donijeta 2014. g. za razdoblje 2014. – 2020. je nažalost ostala mrtvo slovo na papiru.

Prema izvješću HZMO-a u rujnu ove godine isplaćene su 1.113.522 mirovine, od toga za 722.644 umirovljenika u visini od 500,00 do 3.000,00 kn. Kada se odvoje mirovine isplaćene u druge države i one koje umirovljenici primaju iz inozemstva, ostane preko 600.000 umirovljenika koji primaju mirovine koje su ispod granice siromaštva, što je zabrinjavajuće”, kazao je Veselko Gabričević.

Foto: Darko Jambreković

Josip Mihaljević

Izvor: https://www.mirovina.hr/

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja