Međimurje Press
Prenosimo

Iz Vlade lete Horvat, Pavić, Divjak i Štromar?

PLENKOVIĆEV GAMBIT

HDZ na čelu s Andrejem Plenkovićem imat će homogenu, nikad stabilniju Vladu, koju će podržati manjinci, Radimir Čačić i HNS-ovac Predrag Štromar. S obzirom na rezultat od 66 mandata, koliko je dobio HDZ, postizborne kalkulacije nisu bile potrebne. Takvu vlast HDZ nije vidio još od vremena Franje Tuđmana, a sva ministarstva bit će u rukama jedne stranke. A doznajemo da već imaju plan i s manjim brojem ministarstava, ali i kojim ministrima će se Plenković zahvaliti-piše danas https://www.24sata.hr/

Moći ćemo sad bez kočenja i natezanja provoditi reforme i osigurati zemlji gospodarski oporavak. Nema ucjena, nema trgovine i mi smo izuzetno sretni zbog toga.

Obećava to sugovornik iz HDZ-a i otvoreno priznaje da se osvajanju 66 mandata na ovim izborima nisu nadali niti u najluđim snovima. Ne moraju u koaliciju s Miroslavom Škorom.

– Na puste prijetnje čelnika Domovinskog pokreta, Miroslava Škore, da neće dopustiti da Plenković bude premijer, građani su jasno rekli što misle o tome – govori nam sugovornik iz vrha HDZ-a.

Sva ministarstva bit će u rukama jedne stranke

No ono što sad čeka novog/starog predsjednika Vlade Andreja Plenkovića jest sastaviti vladu koja će, doznajemo, biti osvježena mladim, sposobnim licima. Sugovornik blizak Plenkoviću kaže nam da premijer ima plan sastaviti mladu, svježu vladu, s ljudima koji nemaju repove.

Prvi potez na prvoj sjednici nove HDZ-ove vlade bit će promjena Zakona o ustroju Vlade i djelokruga ministarstava kojom će smanjiti broj ministarstava, najvjerojatnije će neka spojiti. No iako smo od više sugovornika koji su u vrhu HDZ-a pokušali doznati o kojim je ministarstvima riječ, nitko nam nije htio otkriti ograđujući se da će o tome premijer na kraju dati završnu riječ. Ono što se zna jest samo da će to biti prvi potez nove vlade.

U ovoj Vladi manje ministarstava

– Imamo neke računice, ali bilo bi neozbiljno da ja to sad iznosim makar i anonimno jer je ružno da to neki iz stranke prvo doznaju iz medija. No uvjeravam vas, sve će se vrlo brzo znati, baš kao i ostale reforme koje ćemo napraviti. Građani su nam dali ogromno povjerenje i mi ih nećemo izigrati – govori nam sugovornik iz vrha stranke te dodaje da im je zaista laknulo kad su vidjeli broj mandata jer je bilo jasno da neće trebati razgovarati s ljudima iz Domovinskog pokreta, koji su tijekom cijele kampanje slali svakakve ucjene, a na kraju se pokazalo da o njima neće ovisiti sastavljanje nove vlade.

Što se tiče novih imena koja bi trebala preuzeti ministarstva, i tu su naši sugovornici bili škrti, a na kraju su ipak otkrili da u Vladi definitivno od mlađih kadrova ostaju Zdravko Marić, Josip Aladrović, Tomislav Ćorić, Mario BanožićIvan MalenicaOleg Butković, a vjerojatno i Marija Vučković.

Božinović ostaje desna ruka

– To su sve mladi kadrovi koji su se pokazali sposobnima. Osim Marića, koji je zaista na vrhu liste najsposobnijih ministara, ministar rad i mirovinskog sustava Josip Aladrović pokazao se izvrsnim. Baš kao i Malenica. Vjerujem, tako sam barem čuo, da će doći do promjena u nekim resorima koje drže spomenuti ministri. Govori se da možda Tomislav Ćorić neće više voditi energetiku te da bi mogao preuzeti gospodarstvo jer je i pisao gospodarski program. No pustimo to, znat će se uskoro, pa prošao je jedan dan od veličanstvene pobjede – govori nam naš sugovornik.

Sad nas više nitko neće ucjenjivati i kočiti u reformama

Što se tiče ministara koji su na ledu i najvjerojatnije neće sjediti u novoj vladi su Darko Horvat i, kako nam govori naš sugovornik, Marko Pavić. Ministrom Horvatom Plenković navodno nije bio impresioniran kad su se morale donositi brze gospodarske mjere za oporavak zemlje u vrijeme korona krize, a osim toga on je još jedini ostao kao svojevrsni predstavnik desne, Karamarkove struje, iako je na unutarstranačkim izborima podržao Plenkovićevu opciju.

A kad se govori o Marku Paviću, iako je on Plenkovićev čovjek još iz vremena kad mu je bio asistent u Bruxellesu, može se čuti da nema neke rezultate u svom resoru te da je mnogo bolja od njega bila bivša ministrica Gabrijela Žalac, koje se Plenković morao riješiti nakon afere s Mercedesom.

Također, ostaje prazno Ministarstvo obrazovanja, koje je u prošloj vladi dobio HNS, a sad je i ono u rukama HDZ-a. Navodno bi ono trebalo pripasti u ruke Radovana Fuchsa.

Od ostalih ministara iz stare Plenkovićeve vlade sigurni su Davor Božinović, koji ostaje ministar unutarnjih poslova i koji je jedan od najzaslužnijih za dobru kampanju koja je donijela slavlje u stranku, zatim stari/novi ministar zdravstva Vili Beroš, koji je osvojio više preferencijalnih glasova od samog Plenkovića, Tomo Medved, koji ostaje ministar branitelja, te ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. Ako to sve bude kako je sad rečeno za 24sata, riječ je definitivno o vladi koju smo već gledali uz nekoliko osvježenja koja bi trebala zamijeniti najslabije karike.

Što se tiče rezultata izbora, ni HDZ-ovci nisu prognozirali takav uspjeh na izborima.

– Nitko nije očekivao ovakav rezultat, bez obzira na to što sad svi govore da smo očekivali veličanstvenu pobjedu. Vjerujte mi, bilo je živčanih u vrhu još oko 13 sati. Ali onda sam nazvao kolegu na jugu zemlje koji je kontrolirao izlaznost naših ljudi i rekao mi, neću nikad zaboraviti: ‘Ovo su prvi izbori da ne moram nikoga zvati i tjerati ih da odu glasovati. Svi su izašli već do podne’. Tad sam znao da pobjeđujemo – kaže sugovornik iz HDZ-a.

Već u izbornoj noći svi uzvanici HDZ-ova stožera htjeli su biti u društvu Andreja Plenkovića, koji je članovima donio rezultat bolji nego što ga je svojedobno ostvarivao Ivo Sanader. Ni ne čudi da su ga svi hvalili, a čak i oni koji ga, govori nam jedan zagrebački HDZ-ovac, “nisu voljeli, sad mu skidaju kapu”.

Izvor: https://www.24sata.hr/

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja