Komentar o tome kakvi smo

Dan nakon što je Cetinski pregazio čovjeka, krvavi muškarac ležao je na cesti usred Zagreba. Nitko nije stao da pomogne!

Prizor koji sam u subotu popodne ugledao na jednoj zagrebačkoj cesti nije bio ugodan niti privlačan.

Nasred prometnice, preko dvije trake, ležao je stariji muškarac, sav u krvi. Još iz daljine, prolazeći Koturaškoj, primijetio sam nešto neobično. Iznad njega stajao je dugodišnji fotoreporter raznih tiskovina.

“Što se dogodilo”, pitao sam ga, prelazeći blato nastalo od puknuća i sanacije vodovodne cijevi dan ranije.

“Ne znam, zvao sam Hitnu”.

Približili smo se muškarcu na nekoliko centimetara. Nije izgledao dobro. Lokvica krvi oko njega postajala je sve veća. Bila mu je razbijena glava, krv se slijevala iz lakta i iz ustiju, a desna noga bila je savijena u neprirodnom položaju. Glava i vrat bili su, također, pomalo neprirodno savijeni.

Borio se za zrak

Ne bi se moglo reći da je bio bez svijesti, ali nije bio ni priseban. Hroptao je i katkad zajaukao, ali nije nam mogao odgovoriti na pitanje što mu se dogodilo. Bilo je jasno da je teško ozlijeđen. Iščekujući Hitnu pomoć, glavna briga nam je bila paziti da ga netko ne pregazi. Sumrak se upravo počeo spuštati, a njegovo tijelo netko tko bi se malo brže provezao cestom, teško bi uočio na vrijeme. Prešao bi preko njega baš kao što je i Toni Cetinski u Rovinju prešao preko muškarca koji je ležao na cesti.

Dok smo tako, amaterski, regulirali promet kako bi izbjegli tragediju, u oči mi je upao upravo fantastičan detalj. Zagrebački vozači redom bi usporili kad bi nas ugledali, a onda bi shvatili da se ipak “mogu provući”. Polako bi, jedan po jedan, milili pored tijela nesretnog čovjeka. Prošli bi gumama kroz lokvicu krvi, gumama gotovo dodirujući stopalo ranjenog muškarca, Vozač golemog bijelog terenca upravo nas je fascinirao “brigom” kada je kroz prozor izbacio glavu i pazio ima li dovoljno mjesta da baš ne zdrobi nogu čovjeku.

Ekipa zagrebačke Hitne stigla je nevjerojatno brzo, mora da je prošlo tek malo više od pet minuta od poziva. Dečki (i jedna fantastično sposobna cura), svaka vam čast! Ali, nama su se te minute činile kao vječnost.

Jer, s jedne smo strane, sami na cesti na koju je padao mrak, gledali u lice sve blijeđeg čovjeka koji se borio za zrak i svako malo pazili diše li, a s druge izbjegavali automobile koji su se silno nekuda žurili.

Baš nitko od njih nije zastao. Nije otvorio prozor automobila i pitao nas što se događa. Nitko nije upalio sva četiri svjetla, izvadio trokut kako bi signalizirao da se na cesti nešto događa. A kamoli da bi, ne daj Bože, otvorio prtljažnik i izvadio (obveznu!) prvu pomoć.

Nisam vozač, nikada nisam položio ni jedan oblik prve pomoći i nisam znao kako pomoći čovjeku. Bojao sam ga se dodirnuti kako ga ne bih još više ozlijedio. Ležao je na boku, to mi je bilo dovoljno jer sam znao da se barem neće ugušiti vlastitom krvlju. Ali stajao sam na toj cesti, zajedno s kolegom, kako bismo bar osigurali “mjesto događaja”. Ne hvalim se, mogli smo više. Ali bilo je to ono što smo u tom trenutku znali.

Drugi nisu ni toliko. Jedina koja nam se obratila i to sa sigurne udaljenosti od nekoliko desetaka metara, vjerojatno kako ne bi uprljala cipele blatom i krvlju, bila je gospođa srednjih godina.

“Kaj, ste mu zvali Hitnu?”, glasilo je pametno pitanje na koje sam bijesno htio odgovoriti: “ne, naručili smo mu pizzu”.

I dalje ne znam što se čovjeku dogodilo. Hitna ga je odvezla, a kolega i ja dali smo svoje podatke policiji, reda radi, iako zapravo ništa pametno nismo vidjeli. A onda sam produžio na rođendansku proslavu bliske prijateljice i tamo pogledao u Kazneni zakon. Nepružanje pomoći čovjeku u opasnosti kazneno je djelo za koje je zapriječena kazna zatvora od godine dana. Ako mene pitate, premalo. Ono što smo kolega i ja učinili nije herojstvo. Nije čak ni hrabro. Zapravo je i pomalo bezveze – stajali smo pored krvavog tipa, pazili ga i čekali da Hitna dođe po njega.

Ali, barem nismo hulje i kriminalci.

(Tomislav Kukec)

Izvor: http://100posto.hr/news/dan

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*