Međimurje Press
Prenosimo

MATIJA POSAVEC: “Jedina smo hrvatska županija koja je dobila priznanje Financial Timesa kao regija budućnosti!”

Međimurskoj županiji uručena nagrada uglednog časopisa Financial Times kao europskoj regiji budućnosti!

Tim povodom u Razvojno edukacijsko centru za metalsku industriju Metalska jezgra Čakovec u srijedu, 16. ožujka održat će se konferencija za medije na kojoj će se predstaviti nagrada uglednog časopisa Financial Times „Europske regije budućnosti 2022./2023.“ koja je uručena Međimurskoj županiji.

Međimurje Press prenosi veliki intervju koji je međimurski župan dao Business&Bankingu 

Financial Times je Međimurje proglasio regijom budućnosti, kao jedno od najpogodnijih područja za uspješno poslovanje u Europi, ekskluzivno doznaje Business&Banking. Tim velikim priznanjem Financial Times je Međimursku županiju istakao kao atraktivnu poslovnu destinaciju koja stranim investitorima nudi europske standarde poslovanja, obrazovane i motivirane ljude te inovativnost i odgovornost. Riječ je o prestižnoj nagradi koja se dodjeljuje u kategoriji regija s manje od milijun i pol stanovnika, a županu Matiji Posavcu uručena je na svečanosti u Cannesu 15. ožujka. U toj kategoriji, kao jedina iz Hrvatske, Međimurska županija do sada je čak tri puta rangirana u top deset regija u Europi – 2011. za strategiju promicanja izravnih stranih ulaganja, 2018. za strategiju privlačenja stranih investicija i 2019. za stvaranje povoljnog poduzetničkog okruženja, efikasnost javne uprave te visoki stupanj korištenja sredstava iz europskih fondova.

U ovih deset godina Međimurska županija je na bivšem prostoru vojarne u Čakovcu razvila respektabilnu poduzetnički zonu Poslovni park Međimurje, u kojoj je među prvima posao pokrenula tvrtka LTH Alucast. LTH Alucast je članica slovenske korporacije LTH Castings koja razvija i proizvodi dijelove za najuglednije svjetske proizvođače automobila, a prvi proizvodni pogon otvorila je 2017. i u njemu zaposlila 150 radnika. Komparativne prednosti Županije i njen strateški pristup ulaganjima i privlačenju investicija rezultirali su 2018. novom prodajom nekretnina toj tvrtki. Na površini od gotovo 19 tisuća četvornih metara LTH je izgradio novu tvornicu i sada zapošljava 270 radnika. No tu investicijama nije kraj.

B&B: Financial Times je četiri puta nagradio Međimurje kao regiju koja ima drugačiji pristup investitorima i business-friendly županiju. Riječ je o uvjetima poslovanja koje nudite svojim investitorima, a koji zadovoljavaju najviše europske standarde i vrijednosti. Tu su i vaše gospodarske brojke koje unatoč koronakrizi iz godine u godinu rastu. Što ste vi napravili, a ostale županije u Hrvatskoj nisu?

Nama ta markica nije krajnji cilj, već poticaj da budemo još bolji. No ona je i sredstvo koje nas ističe prilikom prezentacija svojih gospodarskih zona, nastupa na sajmovima i drugim tržištima na kojima privlačimo strane investicije. Jedina smo županija u Hrvatskoj koja je dobila to priznanje i na to smo ponosni. A što smo mi napravili? Prije desetak godina u vlasništvo smo dobili prostor i objekte u kojima je nekada bila vojska. Mogli smo to pustiti zaboravu ili prodati, no s obzirom na to da se radi o vrlo atraktivnom prostoru, odlučili smo to područje revitalizirati. Ulaganjem vlastitih sredstava i uz pomoć europskog novca razvijali smo Centar znanja unutar kojeg danas djeluju Tehnološko-inovacijski centar s tri poslovna inkubatora i 60 startupova, Međimursko veleučilište sa studentskim domom i restoranom, Međimurska energetska agencija, Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, Turistička zajednica i Razvojno-edukacijski centar za Metalsku jezgru. A zemljište koje je nekada bilo vojni poligon i koje je bilo naslonjeno na taj prostor, pretvorili smo u gospodarsku zonu. Doveli smo svu potrebnu infrastrukturu – izgradili ceste, parkiralište, javnu rasvjetu, sustav oborinske i sanitarne odvodnje, vodovodnu mrežu, telekomunikacijsku infrastrukturu, sve potrebne priključke i kolne prilaze na parcele u toj zoni, kako bismo tako privukli investitore.

B&B: Kažete da Međimurska županija nastavlja sa strateškim razvojem područja poslovne zone Poslovni park Međimurje. Što će se tu sve graditi?

Investicijom vrijednom 12,4 milijuna kuna u Poslovnom parku Međimurje uređena je zajednička infrastruktura koja će omogućiti daljnji razvoj čakovečke Gospodarske zone Istok. S ciljem strateškog razvoja Poslovnog parka Međimurje, Međimurska županija je na temelju javnog natječaja prodala pet zemljišta tvrtkama koje će izgraditi suvremene proizvodne pogone te će se na 15 tisuća kvadrata novih prostora otvoriti dvjestotinjak novih radnih mjesta u automobilskoj industriji, e-mobilnosti i visokim tehnologijama, a preostala zemljišta spremna su za nove investitore. Niz godina ulažemo u revitalizaciju i obnovu, no ulaganje u infrastrukturu promatramo kao jedan od ključnih koraka u atraktivnosti i interesu poduzetnika iz Hrvatske i Europske unije za naš kraj. Što se tiče ovog projekta, već smo djelomično popunili zonu, upiti i interesi za investiranje u Međimurje su svakodnevni i ponosan sam što smo i dalje sredina zanimljiva za ulaganja. Zemljišta su kupile tri tvrtke koje već otprije djeluju u Međimurju. Jedna od njih je i LTH, kojoj je ovo već treći investicijski ciklus u ovo područje te koja planira do kraja godine zaposliti 50 novih radnika i iduće godine još toliko. Mi smo tako postali spremni kao zona koja će zainteresirati investitore, kojima smo, također, omogućili svu pomoć oko administrativno – birokratskih prepreka. Imamo primjer i njemačke tvrtke HAIX koja je dio svoje proizvodnje iz Njemačke prebacila u Međimurje i danas zapošljava više od tisuću ljudi, a proizvodi obuću.

‘Vratio sam mandat građanima na odlučivanje, što smatram jedino ispravnim i korektnim. Na ponovljenim izborima dobio sam 15 posto više glasova nego na redovnim izborima. To znači veliku obavezu i odgovornost’, kaže Posavec. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

B&B: Kada je riječ o domaćim investicijama, HEP Proizvodnja i Končar – inženjering za energetiku i transport potpisali su u siječnju ugovor za projektiranje i izgradnju Sunčane elektrane Donja Dubrava. O kakvom je projektu riječ?

Mi smo plodno tlo za energetsku neovisnost. Naime, na području Međimurske županije postoje dvije hidroelektrane koje strujom opskrbljuju gotovo pola Hrvatske. Imamo i bušotine iz kojih se crpe nafta i plin, a plodno smo tlo i za geotermalne elektrane te je gradnja jedne već u planu. Istraživanja su pokazala da smo odlično pozicionirani i za proizvodnju solarne energije, HEP je to prepoznao i oni će ići u izgradnju solarne elektrane. HEP je investitor, Končar će graditi, a investicija je vrijedna 58 milijuna kuna. Solarna elektrana Donja Dubrava bit će smještena na površini od oko 17,6 hektara na području Općine Sveta, neposredno uz Hidroelektranu Dubrava. Elektrana će biti maksimalne priključne snage 9,99 MW, odnosno 12,35 MW instalirane snage. Očekivana godišnja proizvodnja SE Donja Dubrava je 14,8 GWh, a njezinom će se proizvodnjom tijekom 30 godina rada izbjeći emisija 167 tisuća tona ugljikova dioksida.

B&B: Početkom veljače, godinu dana djelovanja obilježila je prva znanstveno-istraživačka ustanova u vlasništvu jedne lokalne samouprave “Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju Metalska jezgra Čakovec”. Koliki je njen doprinos u razvoju Međimurja?

Tu smo također povukli europska sredstva. Gospodarstvenicima se nudi mogućnost korištenja najsuvremenije opreme za 3D skeniranje, a 3D printer u FMD tehnologiji jedini je printer takvih tehničkih mogućnosti u Hrvatskoj, prvi najbliži nalazi se u Milanu. Jedna od najvećih vrijednosti Metalske jezgre je u tome što je ona kroz snažan razvoj znanstveno-istraživačkog sektora omogućila međimurskim znanstvenicima da se vrate u Međimurje. Također, taj je projekt izabran kao jedan od najboljih projekata u Hrvatskoj u kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama u izboru najboljeg europskog projekta u 2021. godini.

B&B: Koliko je ulaganje u obrazovanje bitno za razvoj Međimurke županije i ostanak mladih na tom području?

Nastojimo razvijati gospodarstvo ne samo kroz poslovne zone nego i kroz sinergiju gospodarstva i obrazovanja. Jačamo strukovna zanimanja i stipendiramo učenike za deficitarna zanimanja kako bi bili spremni za tržište rada. Osigurali smo i jednokratne potpore redovnim studentima koje smo za ovu akademsku godinu povećali sa 600 na 800 kuna. Imamo 2300 studenata s područja Međimurske županije i u tu smo svrhu osigurali 1,8 milijuna kuna. Naš je cilj da nam se oni jednoga dana vrate kao visoko obrazovani ljudi. Prvi smo u Hrvatskoj uveli financiranje udžbenika za sve učenike osnovnih škola. Jedina smo županija u Hrvatskoj koja ima potpuno financirani prijevoz za sve učenike osnovnih i srednjih škola od mjesta stanovanja do škole. Tako želimo rasteretiti kućne budžete roditeljima. Isto to činimo i kroz razvoj centara izvrsnosti, kao i centara kompetentnosti u kojima se radi s darovitom djecom. Nismo zanemarili ni socijalnu komponentu te smo jedina županija koja financira rad osobnih asistenata, ne samo u školama već i u vrtićima. Osim toga, postoje stipendije za djecu hrvatskih branitelja, stipendije za deficitarna zanimanja, sufinanciranje školske prehrane u suradnji s općinama i gradovima.

‘Nastojimo razvijati gospodarstvo ne samo kroz poslovne zone nego i kroz sinergiju gospodarstva i obrazovanja. Jačamo strukovna zanimanja i stipendiramo učenike za deficitarna zanimanja’, ističe župan

B&B: Kad govorite o obrazovanju i ulaganju u ljude, razmišljate li kako vratiti one koji su već otišli u inozemstvo te kako privući ljude iz Slavonije i ostalih dijelova Hrvatske da umjesto Njemačke ili Austrije dođu raditi u Međimurje?

Svjesni smo da živimo na području koje je udaljeno samo pet sati vožnje od Münchena ili 120 kilometara od Graza. Ljudi sjednu u auto i za sat vremena mogu doći na posao i u Austriji dobiti veću plaću nego ovdje. Stoga upravo kroz navedene potpore lokalne i regionalne samouprave nastojimo kompenzirati taj manji dohodak i motivirati ljude da ovdje ostanu. Gradimo vrtiće i maksimalne napore ulažemo da unaprijedimo kvalitetu života svojih građana. Dolaze nam ljudi iz drugih regija Hrvatske, dolaze nam i ljudi iz susjednih zemalja. Kad vide da ovdje mogu dobiti stabilan posao i stabilne prihode, dovode sa sobom i cijele obitelji iako je težnja da se naši ljudi vrate iz inozemstva. Imamo i primjer liječnika koji je prije par godina otišao u Austriju, ali se vratio i nastavio raditi u našoj bolnici.

B&B: Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA provodi čak 23 projekta ukupne vrijednosti 388 milijuna kuna, a koji su sufinancirani europskim novcem. O kakvim je projektima riječ?

Jedan od tih projekata je izgradnja vidikovca na Mađerkinom bregu u općini Štrigova, na kojem bi radovi trebali završiti do 1. svibnja. Biciklističko-informativni centar s vidikovcem jedna je od komponenti projekta CycleSeeing Attractour – CSA, sufinanciranog iz prekograničnog programa Interreg VA Mađarska-Hrvatska koji provodi Općina Štrigova u partnerstvu s Turističkom zajednicom Općine Štrigova i Gradom Nagykanizsa. Ukupna vrijednost cijelog projekta je gotovo 1,5 milijuna eura. Nakon dovršetka vidikovca, s kojeg možete vidjeti područje Slovenije, Austrije i Mađarske, a za lijepog vremena čak i područje Slovačke, bit će i mnogo drugih sadržaja kojima ćemo promovirati Međimursku vinsku cestu i enogastronomiju. Kako bi se privukao što veći broj turista, ne samo za kratkotrajne posjete već i za duži boravak, osmišljeni su i turistički paketi, ulažemo u interpretacijske centre, otvorili smo Muzej prirodnih vrijednosti, revitalizirali poučne staze uz rijeke Muru i Dravu, a prošle godine završen je i projekt obnove fortifikacije Starog grada Zrinskih u Čakovcu u Muzej nematerijalne baštine koji prezentira povijest i kulturu ovoga kraja. Sve navedeno pridonijet će tome da Međimurje postane privlačnije turističko odredište, a ne samo tranzitno. Cilj nam je snažno razvijati kontinentalni turizam i u svoju županiju dovesti još veći broj turista. Bogata smo gastronomska i enološka regija, regionalni Park prirode Mura-Drava proteže se kroz Međimurje i mi smo zapravo zelena oaza u srcu Europe.

B&B: Koji je vaš recept za povlačenje novca iz europskih fondova? Naime, nisu se sve lokalne i regionalne samouprave u tome pokazale naročito uspješne, a što je veliki problem za razvoj Hrvatske.

Nema nekih tajnih recepata osim puno predanosti, energije, volje i sposobnosti da razvijamo naš zavičaj. Naše razvojne agencije, kao i svi pročelnici koji rade u Županiji, imaju jedan jedini zadatak – da se projekti osmišljavaju i da strateški gledamo u budućnost. To znači da mi već danas, kad natječaji iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti još nisu potpuno otvoreni, radimo idejne projekte i projektnu dokumentaciju u brojnim područjima, osobito u obrazovanju i zdravstvu. Kad se sutra otvore natječaji, mi ćemo to sve već imati pripremljeno i automatski se javljamo na natječaje. Ako dobijemo sredstva, odmah krećemo u realizaciju projekata. Posebno želim naglasiti da mi sve to radimo s puno manjim brojem zaposlenih u odnosu na druge. Međimurje je županija koja ima najmanji broj zaposlenih u javnoj upravi u odnosu na privatni sektor. Na svakih petero zaposlenih, njih četvero rade u privatnom, a tek jedan u javnom sektoru. Negdje drugdje je to čak i obrnuto, a hrvatski je prosjek pola- pola.

B&B: Kad je o političkim odnosima riječ, u rujnu prošle godine odstupili ste s dužnosti, a onda se ponovo vratili u studenome. Naime, na prijevremenim izborima za župana pobijedili ste s gotovo 80 posto glasova. Vjerujete li da će slučaj zbog kojeg ste bili uhićeni biti riješen u vašu korist?

Na redovnim lokalnim izborima u svibnju 2021. osvojio sam 65 posto podrške birača i većinu u Županijskoj skupštini. Nekoliko mjeseci nakon toga dogodila se jedna situacija nakon koje sam učinio ono što, u danas aktualnoj političkoj situaciji, svi zazivaju – vratio sam mandat građanima. Smatrao sam tada da teret koji imam na leđima nije bio prisutan onda kad su me građani izabrali. Vratio sam mandat građanima na odlučivanje, što smatram jedino ispravnim i korektnim. Na ponovljenim izborima dobio sam 15 posto više glasova nego na redovnim izborima. Takav postotak od 80 posto nikada nitko na županijskoj razini u povijesti Hrvatske nije osvojio. To je velika obaveza i odgovornost, ali i legitimna odluka građana. Prvi članak Ustava govori da vlast proizlazi iz naroda i da narod bira svoje predstavnike vlasti. O pravosudnoj situaciji ne mogu i ne smijem govoriti.

Izvor: https://www.nacional.hr/

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja