Međimurje Press
Prenosimo

Matija Posavec: “Na parlamentarne izbore ću izaći kao neovisni kandidat”

Na političkoj sceni ima svega, neki su zarobljeni još u 19. stoljeću

Međimurski župan Matija Posavec gostovao je u Novom danu N1 Televizije  i otkrio je koje su njegove opcije izlaska na parlamentarne izbore, što očekuje i koje su mu opcije prihvatljive. Potvrdio je da svakako izlazi kao neovisni kandidat, ali dogovori i izlazak na listi s nekom strankom nisu isključeni.

Međimurski župan Matija Posavec smatra da ima još dovoljno vremena za dogovore.

“Na parlamentarne izbore ću izaći kao neovisni kandidat, ne idem sa strankom. Postoje tri scenarija. Jedan je da izlazim s vlastitom nezavisnom listom s nezavisnim pojedincima u 3. izbornoj jedinici, drugi – savez stranaka centrističkog građanskog centra u poziciji nezavisnog kandidata, treći – visoko na listi SDP-a kao nezavisni kandidat.

Sad je važno složiti se u tome što našoj zemlji treba. Ovaj tjedan će biti ključan za završetak svih razgovora. Dobro je da postoje preslagivanja koja su bolja prije nego nakon izbora”, istaknuo je Posavec u razgovoru u Novom danu.

Rekao je da pregovori s Bernardićem i Čačićem idu u smjeru želje da Sjever Hrvatske dobije snažniji glas, da se “vrijednosti i rezultati Sjevera Hrvatske nametnu ostatku Hrvatske”:

“Imamo neravnomjerni razvoj Hrvatske, neke sredine više dobivaju, neke više stvaraju, a manje dobivaju. Želim da se glas sjevera čuje i nametne u vođenju države, u tom smjeru razgovaramo. Što se tiče suradnje s SDP-om, bio sam na zajedničkoj koalicijskoj listi 2015./6., a hoće li se suradnja desiti i na ovim izborima, vidjet ćemo za koji dan.”

Na pitanje bi li ostao župan da osvoji mandat, pojasnio je da ne može istovremeno biti i župan i saborski zastupnik. Zato će svoj mandat župana sigurno odraditi do kraja, a iduće godine nakon lokalnih izbora vidjeti što i kako dalje. Napomenuo je da župani kao neposredno izabrani imaju veću odgovornost i više iskustva što se može primijeniti na nacionalnoj razini.

Za suradnju s HDZ-om na sjeveru kaže da je mogla biti bolja:

“Kad smo radili strategiju zaštite zdravstvenog sustava ususret globalnoj pandemiji, nismo znali koliko će Hrvatska imati oboljelih. Nabavljali smo opremu, odlučili da se što više plate zaostali dugovi prema veledrogerijama da bi država prije dva-tri tjedna odlučila 400 milijuna kuna rasporediti po hrvatskim bolnicama za plaćanje tih dugova. Čakovec, Rijeka i Pula nisu dobili ni lipe. Protiv takve nepravde se želim boriti. To su neki nefer odnosi. Ne može i ne smije biti jedna regija taoc zato jer je politička situacija drugačija, jer je čelnik u drugoj političkoj opciji, Hrvatska se mora ravnomjerno razvijati.”

Rekao je da i opcija s Bernardićem i ona s Čačićem ima koalicijski potencijal. Komentirajući sve opcije, pa i Domovinski pokret, Posavec je zaključio:

“Na političkoj sceni imamo svega, neki su zarobljeni još u 19. stoljeću, neki poništavaju dostignuća znanosti i medicine. Mene zanimaju oni koji gledaju budućnost i razmišljaju o razvoju zemlje. Bit će još puno toga do predaje lista, ali bolje da se to sve dogodi prije izbora.”

Izvor:

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja