medjimurjepress@gmail.com

Miljenik ženske publike među osumnjičenima

USKOKOVA ISTRAGA

Među osumnjičenim tvrtkama je i ona popularnog hrvatskog pjevača Ivana Zaka, naslova Ivan Zak d.o.o. koji vodi njegova sestra, ali i autobusnog prijevoznika. Osumnjičenici iz svih krajeva Hrvatske, Bosne, Italije, čak i iz Libanona.

Dan nakon što je USKOK otvorio istragu protiv 37 osoba i 25 tvrtki za porezne prijevare koje su uzdrmale Hrvatsku i na kojima su se okrenuli milijuni kuna. Uskok je zbog utaje poreza putem fiktivnih računa i fingiranih poslovnih procesa pokrenuo istragu protiv 37 okrivljenika tereteći ih da su od 2013. do 2016. sebi pribavili milijunsku korist i pritom oštetili državni i zagrebački gradski proračun za najmanje 6,8 milijuna kuna.

Zločinački plan je realizirao preko 13 tvrtki koje su stvarnim tvrtkama isporučivale fiktivne račune za neisporučenu robu. Kada bi tvrtke platile račune za neisporučenu robu, organizator bi zadržao proviziju od osam posto, dok bi preostali iznos vratio okrivljenim tvrtkama koje bi potom u poslovnim knjigama umanjile osnovicu za obračun poreza.

S ciljem prikrivanja porezne prevare organizator je pronalazio ljude koje je postavljao za formalne direktore tvrtki čije je poslove sam vodio. Dvojica suokrivljenika su prema sumnjama Uskoka fiktivnim direktorima pronalazili smještaj u Zagrebu i osiguravali im otvaranje računa u poslovnim bankama.

Navodno je na čelu kriminalnog povezanog lanca bio splitki poduzetnik Gorki Grubišić koji je pronalazio tvrtke i davao provizije, ranije poznat po poreznim prijevarama.

(Vijesti.hr, direktno.hr)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
Tweet 20
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*