medjimurjepress@gmail.com

Nova pravila za vozače i kupce vozila od 20.svibnja

Prema direktivi Europskog Vijeća Hrvatska do 20. svibnja ove godine mora uskladiti zakonodavstvo s onim Europske Unije, što će utjecati i na postojeće stanje u cestovnom prometu. Koje nas novosti očekuju Portalu Index.hr otkrio je Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa.

“Hrvatska mora donijeti zakonske i podzakonske akte te njima implementirati dvije direktive. Jedna se odnosi na tehnički pregled motornih vozila, a druga na tehnički pregled gospodarskih vozila. A jednako tako mora se redefinirati i sustav negativnih prekršajnih bodova”, rekao nam je Mataija.

Ukidanje nultog tehničkog pregleda

Što se tiče tehničkih pregleda motornih vozila, velika je novost ukidanje nultog tehničkog pregleda prilikom kupnje novog vozila. Oni koji kupe novo vozilo neće morati odmah na tehnički, nego tek nakon dvije godine.

Jednako tako radi se na prijedlozima koji će redefinirati sustav negativnih prekršajnih bodova

“Vozaču koji u 2 godine prikupi 12 negativnih bodova trajno se oduzima vozačka, a za novu će moći na polaganje tek nakon dvije godine. Dosad bi se nakon 9 negativnih bodova privremeno oduzela, a potom bi mu se vratila.

Ova je mjera usmjerena na recidiviste koji često rade prekršaje. Vozač koji normalno vozi nikad neće skupiti 12 bodova. Ovo su samo prijedlozi, a konačan prijedlog imat ćemo za 10 dana”, rekao nam je Mataija.

Novosti za starije od 65 godina

Novosti se uvode i za vozače starije od 65. godine života. Prema prijedlogu Ministarstva zdravstva i Hrvatskog liječničkog zbora, svi stariji od 65 prilikom produženja vozačke, morat će opet na liječnički pregled. Prema sadašnjem zakonu to ne moraju.

“Planiramo uvesti i to da vozača kojeg smo u kratkom roku ulovili tri puta pijanog za volanom, bez obzira na količinu alkohola u krvi, mora na izvanredan liječnički pregled kako bi se utvrdilo je li sklon alkoholu.

Dosad smo to imali samo za one kojima se ustanovi preko 1.5 promila alkohola”, rekao nam je Mataija.

Mijenja se definicija mladog vozača

Planira se redefinirati i pojam mladog vozača.

“Prema sadašnjoj varijanti to su vozači do 24. godine, no predlaže se još uvede i da onaj vozač koji ima tek dvije godine vozačkog iskustva, bez obzira na dob, da se također tretira kao mladi vozač”, kaže Mataija. U Ravnateljstvu policije se kaže nadaju da će ove promjene pridonijeti još većoj sigurnosti na hrvatskim cestama, iako je ono kako kaže, sve sigurnije.

“Pozitivno je da nismo imali nikad manje smrtno stradalih na cestama nego 2106. godine. Tad je 307 osoba smrtno stradalo i to je najbolji podatak u povijesti mjerenja”, rekao je Mataija. Tvrdi kako prometna kultura u Hrvatskoj ipak raste, ali ipak nisu zadovoljni.

Naime, kako ističe, Hrvatska u odnosu na vodeće europske zemlje poput Velike Britanije, Njemačke, Nizozemske i Belgije i dalje ima veći broj smrtno stradalih osoba na cestama.

( Martina Pauček Šljivak)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*