medjimurjepress@gmail.com

Održana Ljetna Muzeologajnica

U tjednu od 15. do 19. srpnja 2019. godine (od ponedjeljka do petka) Muzej Međimurja Čakovec organizirao je zanimljive dječje radionice za vrijeme ljetnih praznika. Dvije su radionice bile osmišljene u suradnji s Međimurskom prirodom, Javnom ustanovom za zaštitu prirode (radionice su održale Sara Srša i Sara Janković), jednu je radionicu održala Marija Novak, čuvarica narodne tradicije iz Turčišća i članica Udruge žena Potočnica Općine Domašinec te Ana Sobočanec, također članica Udruge, a dvije je radionice održala muzejska pedagoginja.

Pod zajedničkim naslovom Ljetna Muzeologajnica svaki se dan održala jedna radionica, a zajednička tema svih radionica bila je bijela roda. Naime, Općina Kotoriba je u suradnji s djelatnicima Međimurske prirode 2019. godinu proglasila Godinom bijele rode u Međimurskoj županiji. Na prvoj i drugoj radionici, pod vodstvom djelatnica Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode, polaznici su saznali brojne zanimljivosti o bijeloj rodi: kako i gdje gradi gnijezda, što jede, kako se razmnožava, zašto male rode treba prstenovati, kako dugo rode ostaju u Hrvatskoj… Usvojeno znanje na kraju edukativno-kreativnoga predavanja provjerili su u zanimljivoj igri u potrazi za rodinim kamenčićima. Treća je radionica Ljetne Muzeologajnice održana u Kraljevom vrtu. Polaznici radionice saznali su brojne zanimljivosti o travi štrčinec ili štečinec od koje su ne tako davno naše bake i djedovi pleli različite predmete/igračke kao što su srca, stolići i stolice, šeširi… Četvrta i peta radionica održane su u Muzejsko-informativnom centru. Polaznici radionice upoznali su brojna vjerovanja o rodi (egipatsko, europsko, grčko, nordijsko, rimsko…), rješavali su zanimljive spajalice i osmosmjerke, izradili su gnijezdo u koje su smjestili male rode te mali dimnjak kao omiljeno rodino gradilište…

Radionice Ljetne Muzeologajnice i ove su godine bile namijenjene djeci od 6 do 14 godina, a u edukativno-kreativnom programu sudjelovalo je 15 djece.

(MM)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*