Međimurje Press
Prenosimo

Ona mora otići!

Markotić se ležerno smije u lice javnosti koja skoro godinu dana živi u izvanrednom stanju

Alemka Markotić, uz Vilija Beroša i Krunoslava Capaka najpoznatije lice borbe protiv pandemije u Hrvatskoj, bez beda nastupa kao special guest star na Stepinac korona partiju usred Zagreba, koji se pritom prenosi na državnoj televiziji uz nestvarno ciničnu poruku “Ostanimo odgovorni” u kutu ekrana

Ležeran smiješak

U Hrvatskoj se, otprilike u isto vrijeme, unatoč epidemiološkim mjerama koja brane okupljanja više od 25 ljudi, održala još jedna crkvena masovka – pred zagrebačkom katedralom natiskalo se nekoliko stotina vjernika na 61. obljetnici pokopa Alojzija Stepinca.

Takve stvari, ležerno smijanje u lice većem dijelu javnosti koja evo već skoro godinu dana živi u izvanrednom stanju, postale su gotovo uobičajena pojava. Ako se moglo neki dan bez crvenila u licu tvrditi kako je na sprovodu Miroslava Tuđmana epidemiološki bilo sve okej, a skupilo se daleko više od 25 ljudi, uključujući politički vrh vladajuće stranke, korona masovka za Stepinca mogla je biti očekivana. Štoviše, da nije kišilo, gužva bi bila još i veća, a opravdavanja Stožera o posebnom značenju tog događaja za domaće vjernike, distanci, maskama i čistom zraku vjerojatno još upornija.

Nije prvi put

Ali, ovaj put je bilo ipak malo drugačije. Naime, na epidemiološki prilično rizičnom okupljanju kojim se, usput, izruguje mjerama Stožera i ograničenju skupova na maksimalno 25 ljudi, govorila je i Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević, članica Nacionalnog stožera civilne zaštite i od prvog dana, zapravo, jedno od zaštitnih lica borbe protiv pandemije u Hrvatskoj.

E sad, nije stvar u tome da je odjednom svanulo da je Stožer nevjerodostojan. Nije da nismo već gledali kako se u najstrožem lockdownu dozvoljava crkvena procesija koja kreće iz rodnog mjesta ministra zdravstva, da se mjere mijenjaju u zadnji tren kako bi se dozvolio politički bitan skup u Vukovaru ili da se zahtjevi Kaptola tretiraju kao daleko prioritetniji od potreba ekonomije, obrazovanja ili – javnog zdravlja.

Novo dno dna

Nije ni da se naglo razbistrilo kako je Markotić prijetvorna i proračunata u javnim istupima – odavno je još govorila kako se ne može reći da smo pobijedili koronu, da bi u drugoj rečenici – nakon što je saznala da je premijer autor ove izjave o pobjedi, potpuno promijenila stav. Niti je novost da su joj politički (“Svi znamo što je Vukovar”) i religijski (“Svaki vjernik razumije koja je njegova potreba, biti na misi jedan sat uoči Božića”) prioriteti uvredljivo daleko iznad onih zdravstvenih.

Ali, tolika razina nepokolebljivog cinizma, lakoće javnog iskazivanja stava o tome da u Hrvatskoj danas postoje oni za koje bi trebala vrijediti korona ograničenja i oni drugi – e to je doista novo dno hrvatskog korona stožerašenja.

Special guest star

U pristojnim zemljama, čak i najpoznatije osobe moraju i svoje najdublje osobne drame staviti u drugi plan pred poštovanjem protiv zaraznih mjera. U Hrvatskoj se, kako također vidimo, moćnici cijepe preko reda, zdravstveni dužnosnici su toliko cinični da javnosti prodaju priču o tome da bi inače, eto, cjepivo propalo, a crkvene masovke idu bez problema dok se organizatorima nedavnog prosvjeda poduzetnika uredno odreže 30 tisuća kuna kazne.

A Alemka Markotić, uz Vilija Beroša i Krunoslava Capaka najpoznatije lice borbe protiv pandemije u Hrvatskoj, bez beda nastupa kao special guest star na Stepinac korona partiju usred Zagreba, koji se pritom prenosi na državnoj televiziji uz nestvarno ciničnu poruku “Ostanimo odgovorni” u kutu ekrana.

Nije da će se nešto značajno promijeniti – trulež u hrvatskoj pandemijskoj stvarnosti je daleko dublja, ali u ime ostatka ostataka elementarne društvene pristojnosti, bilo bi dobro da joj taj javni nastup bude posljednji kao članice Nacionalnog stožera civilne zaštite. I da, ako ikako može, svoju neopozivu ostavku začini rečenicom: “Svi znamo što je odgovornost”.

Piše: Jasmin Klarić

Izvor: https://www.telegram.hr/

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja