Međimurje Press
PrenosimoZdravlje

Otkriven prvi lijek koji spašava živote oboljelih od koronavirusa

Riječ je o kortikosteroidu koji je odavno poznat u terapiji bolesti poput KOPB-a, astme, pa čak i kod alpinista kojima pluća stradaju na velikim nadmorskim visinama i niskim temperaturama

Znanstvenici sa Sveučilišta u Oxfordu lijek koji bitno smanjuje smrtnost teško oboljelih od koronavirusa, pronašli su na neuobičajenom mjestu, među već postojećim, jeftinim i lako dostupnim terapijama. Sveučilište je na svojim stranicama objavilo rezultate znanstvenika da je Deksametazon smanjio smrtnost promatranih pacijenata na aparatima za umjetno disanje za čak jednu trećinu, odnosno za jednu petinu smrtnost kod pacijenata koji su samo primali kisik.

Sveučilište unavodi da su znanstvenici primijenili lijek na 2014 pacijenata koje su promatrali, te da koristi od dexamethasona nisu uočene samo kod pacijenata koji nisu bili u tako teškom stanju da im treba strojna pomoć pri disanju ili pak kisik. Istraživanjem se zaključilo da u općoj populaciji oboljelih ovaj preparat može spriječiti, statistički gledano, život svakog osmog pacijenta na aparatima za disanje, odnosno život svakog 25. koji mora primati kisik.

Teška klinička slika kod zaraženih virusom Sars-Cov-2 nastaje, kako se do sada istražilo, uslijed citokinske oluje u organizmu, pri čemu pacijenti čak i ako prežive, u nekima od najtežih slučajeva trpe posljedice „pluća uništenih do neprepoznatljivosti”. Neki preživjeli zbog toga trebaju čak i transplantaciju nakon što su tehnički ozdravili od koronavirusa. O tom dijelu učinkovitosti Deksametazona po stanje oboljelih na stranicama sveučilišta ne navode se uočene koristi.

Međutim, Deksametazon je odavno čuven kao jeftin i lako dostupan kortikosteroid koji se koristi, između ostalog, kod niza stanja s plućima; od astme, preko KOPB-a, sve do štete koje na plućima na velikim nadmorskim visinama i niskim temperaturama znaju trpjeti alpinisti.

„Deksametazon je prvi lijek koji je pokazao da povećava stopu preživljavanja od Covid-19. To je krajnje važno otkriće”, komentirao je na sveučilišnim stranicama Peter Horby, tamošnji profesor na katedri za zarazne bolesti.

BBC je za komentar došao do Martina Landraya, Horbyjevog kolege i također jednog od vodećih znanstvenika u tom istraživanju. Landray je vrlo jednostavno pokazao koliko je riječ o diljem svijeta dostupnom lijeku:

„Ovdje je korist vrlo jasna. Tretman dexamethasoneom traje do 10 dana i košta oko 5 funta po pacijentu. Tako da u prosjeku spašavanje života može koštati 35 funti. Riječ je o lijeku koji je dostupan svuda u svijetu.”

U istom velikom istraživanju već postojećih lijekova koji bi mogli spašavati živote najteže oboljelima u pandemiji koronavirusa, ranije je odbačen hidroksiklorokin, za kojega je američki predsjednik Donald Trump javno govorio u nekoliko navrata da ga koristi „preventivno”.

Riječ je o lijeku protiv malarije sa znatnim nuspojavama, a kao sredstvo u tretmanu oboljelih od koronavirusa proglašen je neučinkovitim. Učinkovitim je, međutim, proglašen remdesivir, antivirusni lijek, koji je pokazao da skraćuje vrijeme oporavka kod oboljelih. Do danas je u ovoj pandemiji diljem svijeta oboljelo oko osam milijuna ljudi, umrlo ih je oko 440.000, od čega najviše u SAD-u 118.000, u Brazilu 44.000 i u Velikoj Britaniji 42.000.

Izvor:

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja