medjimurjepress@gmail.com

Pokrenuta akcija za Republiku Istru

Na društvenim mrežama pokrenuta je inicijativa za otcijepljenje Istre od Hrvatske. Akcija navodno traje s kraja prošle godine i da je njezin cilj “regionalna autonomija Istre”-navodi u svom tekstu Index.hr.

“Mi nismo Talijani, nismo Slovenci, nismo Hrvati, mi smo Istrijani i imamo elemente više naroda. Istra počiva na tekovinama antifašizma”, navodi se na blogu Republika Istra, dok na Facebooku piše “Činimo otok na mjesto poluotoka”.

Istra – Samostalna država. Vajk bila, vajk će biti. (…) Istra je država, Istrijan je nacionalnost, Istrijan je svatko onaj tko: poštuje sve Istarske narodne skupine, njihove jezike, dijalekte, i govore te njihove užance i tradicije; prihvaća njene kulture – naročito kulturu suživota; djeluje, u granicama svojih mogućnosti i sposobnosti, za unapređenje Istre i za dobrobit njenih građana.”

Stranicu na fejsu lajkalo je gotovo 2.800 ljudi, a toliko ima i pratitelja. U komentarima na postove većinom se iščitava podrška inicijativi, ali ima i onih drugih.

Evo i nekih od komentara

Goran Sambolić

To ti logičan sljed događaja i nema veze sa jugoslavijom. Gledam nešto kod banke, ponuda, Regija Sjever, Regija Zagreb, Regija Slavonija, Regija Kvarner, Regija Dalmacija, Regija Središnja Hrvatska.
Ako nas jedna Banka bez problema regionalizira gdje je problem kod Hrvata.
Jučer opet Žalac, Sjever odnosno “Sjeverozapad” se udružio. Sad nas SKH proglasila “Sjeverozapad”. Ja sam uvijek mislio, a valjda tako bio i odgajan, nije mi palo sa neba, da Sjever Hrvatske je sve Sjeverno od Medvednice a zapadno od Slavonije.
Ravnalom odsječeš Sjever Hrvatske samo tako, no SKH intelektualci imaju opet svoje brije, to je sjeverozapad. Ne samo da tri župana briju brije o Sjeveru već čitam jedan komentar indexa o “sjeverozapadu”. I prvi komentar lika sa tkz. Sjevera, a gdje je Sjeverozapad? .
Očito SKH vidi drugačiju istinu od “naroda” i jednom i to mora izaći van.

Elvis Popović · 

Pošteno. Ni Hrvati nisu bili Jugoslaveni, otcijepili su se u jednom suludom, besmislenom ratu i udarili dreku pljusku. Istrijani su samo nastavak takve jedne granulacije. I završit će još gore: pod talijanskom čizmom.

Paola Drago Stanic

Svaka cast Istrani. Ja ka Dalmatinac se sramin onoga na ca je Dalmacija pala. Ali Istrani pokazuju da su 100 godina isprid Dalmacije. Zelin van puno uspjeha i sve najbolje moji dragi Istrani. Istranima smeta da njihov novac ide u Zagreb. Dalmatincima to nesmeta. Dalmatincima nesmeta ni da ih zovu juzni rvati. Niti in smeta da nitko od mladjih ljudi nije u stanju citat Miljenka Smoju i govorit jezikon kojin je govorija njihov dida. Zato Istarni ostaju Gospoda a mi sluge Zagreba.

Mary Ann · 

Definitivno, ti Istrijani definitivno više sliče normalnim ljudskim bićima nego primitivnim i zaostalim rvatima. Sretno vam bilo! Nadam se da će ubrzo i Zagreb svojim putem, da se riješimo ustašoidnih divljaka s kamenjara.
(mv)
Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
Tweet 20
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*