Međimurje Press
Politika i društvo Prenosimo

Politička odgovornost

Pitanje odgovornosti doživljava se kao prvorazredno pravno pitanje. No ono je samo dijelom pitanje prava, normi obveza i ovlaštenja. Pitanje odgovornosti je više od prava: ono je pitanje politike i zajednice, demokracije i dobre vlasti. Smatrajući odgovornost pravnim pitanjem (a pravo je statično), izmaknuti će nam najvažnije: dinamika promjena. Stvarnost je drukčija.

Simbolička žrtva

Uvijek će postojati pojedinci koji vole moć i odgovornost, privilegije vođe ili samo šansu da njima bude bolje. Takvi će preuzimati moć i nastojati izbjeći odgovornost izmišljanjem neprijatelja, nepovoljnu volju bogova i nesretan slučaj. Posebno omiljena metoda zadržavanja položaja i odmicanja krivca bilo je traženje „žrtvenog jarca“, osobe ili grupe koja bi primila krivnju za neuspjeh vođe/vlasti i time otklonila krivnju ili odgovornost. Danas s prezirom gledamo na žrtvovanje životinja da bi se umirili narodi ili bogovi, ali vještina zavaravanja (spin) postala je puno veća, kao i ljudska slabost da vjeruje i u nemoguće.

Funkcija odgovornosti

Pitanje političke odgovornosti se „zamagljivalo” sve dok je ponašanje upravljača bilo pod stvarnim i snažnim utjecajem moralnog učenja Crkve i njenih univerzalnih zahtjeva za svekolikom podložnosti. Moderne sekularne metode osiguranja političke odgovornosti imalo je za posljedicu da je suvremeni čovjek gotovo zaboravio: „Pojam odgovornosti najprije se susreće unutar pravnog područja gdje se njegovo značenje svodi na pravnu i(li) moralnu uračunljivost. U tom kontekstu on pretpostavlja znanje, volju i slobodu kao nužne elemente uračunljivosti. U našem stoljeću pojam odgovornosti sve više postaje jedan od temeljnih etičkih pojmova pri čemu zauzima mjesto koje je u etici zauzimao pojam dužnosti. No, osim što se pojam odgovornosti preselio iz pravnog u etičko područje, sama je etika doživjela promjene. U antičko vrijeme ona je shvaćena kao učenje o ljudski sretnom životu pri čemu je polis mjesto ostvarenja takvog života. U srednjem se vijeku odvajaju sretan život i politika. Politika nije više mjesto ostvarenja dobra, nego ograničenje zla. U modernoj pojedinac prostor samoostvarenja pronalazi ne više u političkoj zajednici, nego u ostvarenju osobne slobode. Politika postaje društvenim ugovorom. Ne bavi se sadržajem, nego uvjetima ostvarenja.

Svrha odgovornosti

Elementarno pitanje odgovornosti jest njena svrha. Stvar je jednostavna: nositelji javne dužnosti odgovaraju za grešku koju učine. Na taj način želi se povećati pažnja i savjesnost obavljanja službe, spriječiti zloporabe i pristranost. Svrha je jasna na prvi pogled, no vremenom jasno određenje se iskrivljuje, uvjeti se ne mogu sasvim opisati, pa nije dobro razmišljati samo o posljedicama ili pozitivnom normativnom određenju, već o dinamici promjene. Izbjeći grešku nije jedino što je važno. Zapravo je najvažnije postalo održanje povjerenja u efikasnost i vjerodostojnost vlasti, legitimnost koja je zadobivena na izborima ali je na stalnoj kušnji. Uostalom fraza da će o svemu odlučiti glasači na nekim budućim izborima je lažna, legitimnost nema vječitu vrijednost zlata, već prije sliči ledu koji se lako otapa, i čekati znači miriti se s unaprijed priznatim izbornim hendikepom.

Izvor:pravo.unizg.hr

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja