Međimurje Press
Prenosimo

Poskupljuju cigarete i grijani duhan

Razlog se nalazi u podizanju trošarina koje obuhvaćaju duhanske proizvode i duhanske prerađevine, piše Novi list. Navode kako prema predloženoj uredbi Ministarstva financija trošarine neće obuhvatiti samo e-tekućine, kojima trošarina ostaje nula kuna.

Najveći porast državnog nameta odnosi se na grijane duhanske proizvode kojima trošarina raste s 800 na 1400 kuna po kilogramu. To je povećanje od 75 posto kakvo dosad u Hrvatskoj, kad su u pitanju duhanski proizvodi, nije zabilježeno.

Sve zbog BAT-a?

Novi list piše kako su igrači na našem tržištu, a među njima i BAT koji je vlasnik Tvornice duhana Rovinj, tražili da se trošarine povećaju i na grijani duhan, čime prema pisanju lista, žele doskočiti konkurentima na domaćem tržištu. Iz BAT-a su poručivali kako nije fer da se trošarine dižu samo na cigarete.

Vladi su bili poručili da će otići iz Hrvatske u neku zemlju koja će biti znatno povoljnija za njihova ulaganja. Otada su premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić pokušavali iznaći rješenje zbog kojeg se BAT ne bi povukao, a njihovi radnici i kooperanti ne bi ostali bez posla.

Rast trošarina na cigarete i rezani duhan

Treba navesti kako uz grijani duhan od 1. ožujka raste i trošarina na cigarete. Dosad je ona bila 370 kuna plus 34 posto od maloprodajne cijene za tisuću komada cigareta. Ubuduće bi trebala biti 400 kuna plus 34 posto od maloprodajne cijene.

Propisano je i da minimalna trošarina na cigarete iznosi 888, umjesto dosadašnje 824 kune, ako ranije navedena formula za izračun trošarine daje manji iznos. Raste i trošarina na sitno rezani duhan za savijanje cigareta i ostali duhan za pušenje i to s 800 na 860 kuna za kilogram, dok se trošarina za cigare i cigarillose povećava s 800 na 860 kuna za tisuću komada.

Izvor: https://www.telegram.hr/

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja